Kriminelle slår inn åpne dører i offentlige registre
– Regnskap Norge foreslår flere kontrollmekanismer og varslingsløsninger for å forhindre misbruk av Brønnøysundregistrene. Bedriftseiere tappes for store verdier når kriminelle bruker falske underskrifter og årsregnskap for å begå økonomisk kriminalitet, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

NRK kunne før helgen fortelle historien til regnskapsfører Kristina Eriksen fra Stavanger. Hun opplevde at kriminelle sendte inn samordnet registermelding med en forfalsket generalforsamlingsprotokoll til Brønnøysundregistrene.
Det gjorde at svindlerne tok over kontrollen på hennes private investeringsselskap, og kunne bruke det for å lure til seg lån og gjøre innkjøp på selskapets regning
Må stramme til
– Det lot seg gjøre med dagens systemer hos Brønnøysundregistrene. For kriminelle er det som å slå inn åpne dører i offentlige registre, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen.
– Ekteheten i innsendte dokumenter blir ikke sjekket, det er ingen automatisk varsling til reell eier når Brønnøysundregistrene mottar dokumenter om endringer i selskapet. Det er for enkelt at én person uten forhåndfullmakt kan endre kritisk virksomhetsinformasjon som er oppgitt til Brønnøysundregistrene. Det må komme på plass tiltak som gir et sikrere system. Regnskap Norge foreslår strammere kontrollmekanismer og automatiske varslingsrutiner for å forhindre misbruk av Brønnøysundregistrene, sier Aale-Hansen.
Bør varsles
– Det vi fikk høre om i denne saken knyttet seg til opplysninger om selve selskapet. Vi har imidlertid også sett saker med korrigering av regnskaper bakover i tid, for å manipulere selskapsdata og lure långivere eller leverandører til å tro at selskapet har en bedre økonomisk stilling enn det som er tilfelle, sier Aale-Hansen før han legger til:
– Noen ganger kan det være nødvendig og riktig å korrigere et tidligere innsendt regnskap, men ikke i stort omfang. Ved siden av at systemet bør oppdage unormale endringer som utløser varsling og oppfølging, bør regnskapet flagges med opplysning om at det er endret og sendt inn på nytt, slik at brukerne blir oppmerksomme på det.
Mer kreative
– Vi tror mye kan gjøres med kontrollmekanismer i dataløsningene, basert på identifiserte risikoer, modus og avvik. Her snakker vi blant annet om å ta i bruk datateknologien og analysere regnskapsdata for å avdekke unormale avvik, mener Regnskap Norge-sjefen.
– Det kan være unormale økning i inntekter og egenkapital, eller rett og slett avsløring om at flere selskaper har samme postadresse selv om de holder til forskjellige steder i landet. Svindlerne er stadig mer kreative, og som saken her viser er det viktig at også Brønnøysundregistrene forsterker sin oppfølging for å minske risikoen for at plattformen blir misbrukt av kriminelle. Vi har tidligere tatt det opp med Brønnøysundregistrene, og håper vi kan bidra til forbedringer, sier adm.direktør Rune Aale-Hansen.
Regnskap Norge foreslår ulike tiltak, blant annet:
- Det bør innføres obligatorisk varsling om selskapshendelser. I dag må daglig leder selv velge om hen skal motta varsel.
- Det bør ikke være mulig å endre årsregnskap flere år bakover i tid samtidig.
- Endrede regnskap bør flagges.
- Det bør kun være dem med fullmakt (signaturrett) som kan endre selskapsopplysninger, og det bør kreves to signaturer på sentrale opplysninger (normalt styreleder og daglig leder).
- Brønnøysundregistrene bør innarbeide AI i registrene sine, blant annet for å analysere endringer fra år til annet, samt om det finnes identiske opplysninger mellom ulike selskaper. Hensikten er å identifisere røde flagg som bør utløse særlig oppfølging og kontroll.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
110 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt14.7.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
31. juli er fristen for å rapportere inn reelle rettighetshavere til nytt register hos Brønnøysundregistrene. De som glemmer det får tvangsmulkt. - Det nye registeret, register over reelle rettighetshavere, ble opprettet i fjor høst som ledd i bekjempelse av hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig eier hva av virksomheter i Norge, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge: Rekordhøy innlevering av årsregnskap og skattemeldinger.9.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Brønnøysundregistrene viser rekordhøyt antall innleverte årsregnskap. Skatteetaten melder om det samme for skattemeldinger fra næringslivet. – Dette er ikke bare for spesielt interesserte, men for alle som er opptatt av god informasjon om økonomien i norsk næringsliv og at riktige skatter og avgifter betales. I år ser vi rekordhøy innlevering av tidlig rapportering av årsregnskaper og skattemeldinger. Det er en positiv utvikling vi håper fortsetter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
116 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt8.7.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Mange har fortsatt ikke rapportert inn reelle rettighetshavere til nytt register. Fristen for å unngå tvangsmulkt er 31. juli. - Det nye registeret, register over reelle rettighetshavere, ble opprettet i fjor høst for å motvirke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig eier hva av virksomheter i Norge, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge foreslår forenklingsinstruks til hele forvaltningen3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet har instruert Finanstilsynet til å jobbe målrettet med forenklinger. – Det er ikke gjort systematisk overfor alle etater. Her er en gullkantet mulighet som vi oppfordrer myndighetene til å ta tak i. Et mål bør være å redusere omfang og tid brukt på rapportering for å frigjøre ressurser til verdiskaping, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Endelig – pliktig EHF: Vil redusere næringslivets kostnader med flere milliarder kroner1.7.2025 14:53:23 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag foreslått å innføre såkalt pliktig e-faktura. Regjeringen anslår at dette vil bidra til å redusere administrative byrder for næringslivet med 9,7 milliarder kroner. – Dette er en merkedag! Regnskap Norge har i lenger tid tatt til orde for en slik løsning. Dette er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere administrative kostnader for næringslivet. I tillegg vil dette være nyttig i arbeidet med å bekjempe økonomisk kriminalitet gjennom økt sporbarhet av transaksjoner, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom