Hydrogensulfid i oppdrett: Fant nøkkel til bedre fiskevelferd
Forskere fra Nofima og internasjonale samarbeidspartnere har gjort viktige oppdagelser om hvordan atlantisk laks reagerer på langvarig eksponering for lave nivåer av hydrogensulfid (H2S) i vannet.

Studien som er publisert i Ecotoxicology and Environmental Safety, kan få stor betydning for fiskehelse og -velferd i resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Resultatene kan bidra til forbedret risikovurdering og fastsettelse av grenseverdier for H2S i RAS-anlegg.
Hydrogensulfid (H2S) er en giftig gass som kan dannes i RAS-anlegg, særlig ved høyere saltinnhold. Selv lave H2S-konsentrasjoner forekommer under normal produksjon og har vært knyttet til helseproblemer og dødelighet hos laks. Den nylig publiserte studien har undersøkt hvordan langvarig eksponering for lave, ikke-dødelige nivåer av H2S påvirker laksens slimhinner, som er førstelinjeforsvaret mot trusler i miljøet.
Laksen har enzymer som bryter ned og fjerner H2S fra kroppen. Forskerne fant at disse sulfid-nedbrytende enzymene induseres allerede ved lave H2S-nivåer i vannet. Et annet viktig funn er at gjellene og luktorganet reagerer på H2S ved å skru på gener som aktiverer immunforsvaret, slik at fisken bedre takler stress. Rapporten konkluderer med at hydrogensulfid påvirker immunsystemet i fiskens slimhinner uten å skade vevet merkbart.
− Våre funn tyder på at laks i stor grad kan tilpasse seg de lave H2S-nivåene som ble testet, uten alvorlige negative helseeffekter, sier prosjektleder Carlo Lazado fra Nofima og legger til:
− Dette er gode nyheter for oppdrettsnæringen, men jeg understreker også viktigheten av nøye overvåking og kontroll av H2S-nivåer i RAS-anlegg. De sulfid-nedbrytende enzymene kan fungere som viktige biomarkører når laksen utsettes for H2S.
Studien representerer et viktig skritt mot et mer bærekraftig og effektivt landbasert lakseoppdrett med fokus på fiskevelferd og produksjonskvalitet. Ved å overvåke og kontrollere H2S-nivåene, samt implementere tiltak for å styrke fiskens naturlige forsvar, kan oppdretterne fremme frisk og mer produktiv fisk.
Carlo Lazado presenterer mer fra denne forskningen på konferansen Fremtidens smoltproduksjon 16.-17. oktober.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noCarlo C. LazadoSeniorforsker
Seniorforsker i fiskehelse
Bilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord15.10.2025 17:31:11 CEST | Pressemelding
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom