Tre år med rentehopp: Se boligpris-endringen hos deg
Det er tre år siden det første rentehoppet i høyrente-perioden. Tabellen som viser boligprisutviklingen i samme periode, overrasker sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank1 SR-Bank.
I september 2021 kom det første rentehoppet i Norge etter at den hadde blitt satt til 0 under pandemien. Siden har det kommet ytterligere 14 rentehopp - til en styringsrente på 4,5 prosent.
– Perioden utgjør er et av de større rentesjokkene i nyere økonomiske historie, ifølge sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank.
I den anledning har han laget en tabell som viser boligpris-utviklingen i samme perioden, inkludert er realprisutviklingen (justert for inflasjon). Tabellen viser også fram de store regionale forskjellene.
Vi er et boligfolk
– I en befolkning som er «verdensmestere» i både gjeld og flytende renter, skulle de mange og raske rentehoppene tale for et markant, negativt omslag i boligmarkedet, sier Knudsen.
Tre år etter det første rentekuttet, ser vi imidlertid at boligprisene i Norge har økt med 9 prosent.
– Jeg hadde nok trodd på et mer negativt utfall enn dette. Den korte forklaringen på dette er at økonomien har holdt seg godt, arbeidsledigheten har holdt seg på svært lave nivå, lønnsveksten har tatt seg opp og mange har gjort tilpasninger i økonomien, sier Knudsen, som peker på at nordmenn rett og slett er et «boligfolk» som i hovedsak sikter etter å eie stedet der vi bor, selv om rentene øker mye på kort tid.
Regionale forskjeller
Det er også lett å la seg blende av at den gjennomsnittlige økningen er såpass bra. Det har imidlertid vært ganske store regionale forskjeller de siste årene.
Kristiansand og Stavanger har hatt 17 og 18 prosent oppgang i perioden – mens Hamar og Bodø og har hatt to prosent oppgang.
– Det er veldig stor forskjell bare på tre år. Det er som to ulike verdener. I hvert fall to ulike boligmarkeder, sier sjeføkonomen.
Realprisnedgang
– Jeg synes boligprisene har holdt seg bedre enn ventet. Likevel er det grunn til å stoppe opp et øyeblikk og legge merke til realpris-utviklingen, sier Knudsen.
Han peker på at ettersom inflasjonen har vært 16 prosent den samme treårsperioden, mens boligprisene bare har økt 9 prosent, tilsvarer dette en nedgang i realprisen på bolig på 7 prosent.
Målt på denne måten blir det ganske stor nedgang flere steder, og opp mot 20 prosent.
– Justert for inflasjon, er det faktisk bare Agder og Rogaland som har hatt økning og ikke mer enn to prosent, peker Knudsen på.
Den nye «normalen».
– Det blir spennende å se hva som skjer når rentene etter hvert faller igjen. Det vil nok bidra til å løfte boligmarkedet. Det er grunn til at tro at vi får en ny «rente-normal» som vil være en god del høyere enn den vi hadde vent oss til med fram til 2021, sier Knudsen.
Han mener den gamle «sannheten» om at boligpriser alltid stiger, ikke lenger gjelder. Inflasjons- og renteoppgangen de siste årene har også bidratt til dyrere lån og press på kjøpekraften som kan dempe låneviljen og -evnen, ifølge sjeføkonomen.
– Det kan tale for at flere vil leie fremover, til tross for at vi historisk har hatt høy eierandel i Norge. I store deler av landet er det en også x-faktor om hvordan det grønne skiftet vil foregå. Andelen som er involvert i oljå er såpass at det vil påvirke boligmarkedet betydelig, sier Knudsen.
Nøkkelord
Kontakter
Kyrre M. KnudsenSjeføkonom
Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank.
Bilder
Om SpareBank 1 SR-Bank
Vi er et finanskonsern for hele Sør-Norge, med hovedkontor i Stavanger og røtter i flere lokale sparebanker i Rogaland. SpareBank 1 SR-Bank er Norges nest største norsk-eide bank, og er til stede i lokalmiljøene der vi møter folk og bedrifter.
Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 SR-Bank
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 SR-Bank på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 SR-Bank
Over 6 av 10 bedrifter bruker ikke AI: – Det kan koste dem dyrt, frykter ekspert3.9.2024 11:13:47 CEST | Pressemelding
– Wow, sier AI-ekspert Charl Maree om de nye tallene. De viser at 63 prosent av bedriftene ikke har gjort konkrete tiltak for å bruke kunstig intelligens. Maree frykter det kan koste dem dyrt.
Rekordhøy sommersvindel: – Pass opp hvis Johanna, Kirsten eller Yngve ringer deg26.8.2024 14:02:15 CEST | Pressemelding
Svindlerne tok virkelig ikke sommerferie i år. Nå er det noen konkrete navn som går igjen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom