Plan International Norge

Rekordmange nominasjoner til Jenteprisen – du kan fortsatt foreslå kandidater

Del

11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen til noen som har utmerket seg i arbeidet for likestilling og jenters rettigheter. Så langt har det kommet inn over femti nominasjoner, men bare én mann.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapouli, med fjorårets vinner June Holm og Vi tror deg-stilftelsen.
Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapouli, med fjorårets vinner June Holm og Vi tror deg-stilftelsen. Foto: Plan International Norge

På FNs internasjonale jentedag deler Plan International Norge ut Jenteprisen. Prisen hedrer en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har utmerket seg i arbeidet for likestilling eller med å fremme jenters rettigheter og beskyttelse. Målet med prisen er å synliggjøre dem som fortjener oppmerksomhet og gi en stemme til de som trenger å bli hørt. Så langt har det kommet inn over femti nominasjoner.

– Vi er overveldet over det enorme engasjementet. Nominasjonene som har kommet inn, viser at det er mange som gjør en utrolig viktig innsats for jenter og kvinner. Samtidig vet vi at utfordringene fortsatt er store. Diskriminering, vold og overgrep mot jenter og unge kvinner er fortsatt utbredt, både i privatlivet og i det offentlige rom. Jenteprisen gir oss en verdifull mulighet til å løfte frem de som står i frontlinjen i denne kampen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Jenteprisen 2024 markerer det trettende året prisen deles ut. I fjor gikk prisen til June Holm for hennes innsats gjennom Vi tror deg-stiftelsen, en organisasjon som støtter overgrepsutsatte og deres pårørende.

– Det er ikke bare jeg som vant som enkeltperson, det er alle de som er utsatt for voldtekt og overgrep, sier Holm.

Nå har hun fått prosjektstøtte til å realisere flere av sine prosjekter. Holm mener det er viktig å bruke stemmen sin og handle når man har noe man brenner for.

Årets jury

Årets jury er satt sammen av personer som alle har engasjert seg i kampen for likestilling og jenters rettigheter. For fjerde året på rad er Hege Yli Melhus Ask, eier og rådgiver i Yli Consulting og styreleder for Skagerak Capital, juryleder for Jenteprisen.

– Jeg håper 2024 blir året det blir aller vanskeligst å velge blant de modige og dyktige kandidatene, sier Melhus Ask.

Sammen med henne i juryen sitter:

  • Isabelle Ringnes – Tech-gründer
  • Noman Mubashir – NRK-profil, journalist og forfatter
  • Åsmund Aukrust – Nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen (AP)
  • Amalie Gresseth – Rådgiver i URO (Ungdommens rettighetsorgan), ungdomsgruppa til Plan International Norge
  • Edin Babic – Kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet

Alle kjønn kan nomineres

Alle kan nominere en kandidat til Jenteprisen, så lenge de ikke har en nær relasjon til kandidaten. Personer av alle kjønn kan nomineres. Så langt er det kun én mann som er nominert. Nominasjoner meldes inn via vår nettside (Nominasjon til Jenteprisen | Plan International Norge (plan-norge.no) og vi ber om en begrunnelse på maks 400 ord som forklarer hvorfor denne personen, organisasjonen eller bedriften bør vinne. De nominerte må også oppfylle Plan Internationals etiske retningslinjer.

Siste frist for nominasjoner er 8. september.

Årets jury vil vurdere alle kandidater, og vinneren blir annonsert på Jenteprisen, som deles ut på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

Tidligere prisvinnere

Jenteprisen har blitt delt ut hvert år siden 2012. Tidligere vinnere er: 

2023: June Holm, grunnlegger av Vi tror deg-stiftelsen

2022: Endometrioseforeningen, for sitt arbeid med å øke kunnskap om kvinnehelse

2021: Moving Mamas, for sitt arbeid med å få flere innvandrerkvinner i arbeid 

2020: Stine Sofies Stiftelse, for sitt arbeid for barn og unge utsatt for vold og overgrep 

2019: Papillon, for sitt arbeid med sosial inkludering av unge flerkulturelle kvinner i Bergen 

2018: Mia Landsem, «Datadetektiv», som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett 

2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner 

2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken 

2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper 

2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer 

2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret 

2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse 

Jenteprisen%20deles%20ut%20for%20trettende%20gang%20i%20%E5r.%20Bildet%20er%20fra%20fjor%E5rets%20prisutdeling%20p%E5%20Ingensteds%20i%20Oslo%20p%E5%20FNs%20internasjonale%20jentedag%2C%20den%2011.%20oktober.
Jenteprisen deles ut for trettende gang i år. Bildet er fra fjorårets prisutdeling på Ingensteds i Oslo på FNs internasjonale jentedag, den 11. oktober. Foto: Plan International Norge

Kontakter

Om oss

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye