Statens vegvesen

Tester ut kortreist asfalt med forlenget levetid på rv. 163 Østre Aker

Del

Målet med prosjektet er økt levetid for asfaltdekker. Dette kan ha store miljøeffekter som også gir mer asfalt for pengene.

Bilde av asfaltmaskin i arbeid om natta.
Illustrasjonsbilde. Foto: Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen.

Uttestingen er basert på FoU-prosjektet «FIAM-2023», som er et samarbeid mellom asfaltprodusenten Feiring, fillerleverandør Franzefoss, asfaltentreprenør NCC, Akershus fylkeskommune og Statens vegvesen.

Betydelig gevinster

Asfalt er en sammensetning av bindemiddel (bitumen) og materialer som grus, pukk og stein. I tillegg består asfalt av materialer som regnes mer som tilsetningsstoffer, nemlig fiber, amin og filler. Målet til prosjektet er å oppnå en betydelig forlengelse av levetid for asfalt på gater og veier ved å øke kunnskapen om virkningen av ultrabasiske tilsetninger som kalkbasert filler. Filler er den fineste kornfraksjonen i asfalten.

Målsetningen er å utvikle en målrettet metodikk som er langt mer treffsikker enn i dag når det gjelder å bestemme en optimal sammensetningen av komponentene i asfaltproduksjonen. Her ligger det et betydelig potensiale for at asfalten rett og slett kan vare lengre før den må skiftes ut.  

Kan doble levetiden til asfaltdekker

Ved å bruke lokalt kortreiste bestanddeler for produksjonen av asfalten får man et vesentlig lavere CO2-avtrykk og dermed lavere utslipp. Her ligger det en betydelig miljøgevinst. 
 
På høyt belastede vegstrekninger er levetiden til asfalten ned mot fem år, og dette forsknings- og utviklingsløpet kan forlenge levetiden til åtte til ti år. I tillegg er kalkbaserte tilsatsmidler et naturprodukt som ikke har skadelige effekter på naturen og som forenkler prosessen med gjenbruk av asfalt.

Arbeid på natt

Asfaltarbeidene gjennomføres via Statens vegvesens ordinære asfaltkontrakt for Stor-Oslo og vil ikke by på noen trafikale utfordringer i forhold til ordinære asfaltarbeider. Arbeidene vil foregå på strekningen fra Linderud og forbi Stovner på. Rv. 163. Arbeidstiden er mellom klokka 22:00 og 06:00 fra mandag 26. august til torsdag 29. august.

Det blir både omskilting og manuell dirigering mens arbeidene pågår på kveld og natt. Slike asfaltarbeider legges til kveld og natt slik at ulempene for trafikantene skal bli minst mulig.

Vis hensyn og vær oppmerksom 

Statens vegvesen oppfordrer til at trafikantene viser hensyn og følger skilting og manuell dirigering. Sikkerheten for trafikantene og de som arbeider er det aller viktigste.  

Det anbefales å følge med på vegvesen.no eller Vegvesenets trafikk-app for oppdatert informasjon om trafikkavviklingen:   

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

Bilde av asfaltmaskin i arbeid om natta.
Illustrasjonsbilde.
Foto: Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen.
Last ned bilde
Kart som markerer hvor det skal arbeides.
Kart som markerer hvor det skal arbeides.
Kart: Statens vegvesen.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye