Krepsepestsmitte påvist på ulovlig utsatt signalkreps i Øyeren
Veterinærinstituttet har påvist krepsepestsmitte Aphanomyces astaci på signalkreps som har blitt satt ut ulovlig i Øyeren i Glommavassdraget. Dette er svært alvorlig for den norske edelkrepsen, da krepsepest er dødelig for den. Det er stor fare for at smitten sprer seg til andre vann hvor edelkrepsen lever.
Signalkreps er en nordamerikansk ferskvannskreps og en fremmed og uønsket art i norsk natur.
–Den er svært farlig for vår egen edelkreps siden signalkrepsen bærer med seg krepsepestsmitte. Mens nordamerikansk signalkreps er friske smittebærere av sykdommen, så er krepsepest en aggressiv, dødelig sykdom for den norske edelkrepsen. I tillegg til å være bærer av krepsepestsmitte, er signalkreps er en fremmed art i norsk natur og ulovlig å sette ut, sier David Strand, forsker ved Veterinærinstituttet.
Mattilsynet ga tillatelse til prøvefiske etter krepsen etter tips fra lokalbefolkningen. 12 signalkreps ble fanget, og krepsepestsmitte ble påvist hos halvparten av de undersøke krepsene. Utsetting av fremmede arter i norsk natur er ulovlig og regnes som miljøkriminalitet.
Fare for spredning, forbudt å flytte eller fange kreps
I området rundt Øyeren finnes det flere edelkrepsbestander som nå står i fare for å bli smittet. Krepsepest-smitte kan spres gjennom vann, båter og fiskeutstyr, så det er viktig å følge reglene for desinfisering av utstyr og båter før flytting til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Det er heller ikke lov å flytte levende eller døde akvatiske dyr innad i eller mellom vassdrag. (§16 & §17 i dyrehelseforskriften). I tillegg er Øyeren underlagt ekstra restriksjoner for å hindre spredning av krepsepest (FOR-2005-06-20-652), og det er forbudt å fange kreps i disse områdene. Se beskrivelse av desinfisering i brosjyren om kreps og krepsing.
Varsling
Dersom du finner syk eller død kreps må Mattilsynet varsles umiddelbart på telefon 22 40 00 00. Veterinærinstituttet undersøker slik kreps med tanke på krepsepest. Det er også viktig å varsle om funn av signalkreps.
Informasjon om kreps og krepsepest
Veterinærinstituttets temaside om krepsepest
Nøkkelord
Kontakter
David StrandForsker - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:47623716david.strand@vetinst.noTrude VrålstadSeksjonsleder - forskning fiskehelse Veterinærinstituttet
Tel:93222380trude.vralstad@vetinst.noBilder
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Slik kan næringsaktører bidra til bedre dyrevelferd i Europa12.9.2024 14:45:38 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet deltar i et EU-prosjekt som samler data om dyrevelferd hos produksjonsdyr som oppdrettslaks, storfe og gris. Målet er å utvikle en felles kunnskapsplattform for hele EU, som sikrer ensartede vurderinger og standarder for dyrevelferd.
Skjelettet til Hvaldimir doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA10.9.2024 15:15:00 CEST | Pressemelding
Fiskeridirektoratet har besluttet at skjelettet til hvithvalen Hvaldimir skal doneres til Naturmuseum og Botanisk hage ved UiA Universitetet i Agder. Veterinærinstituttet og UiA samarbeider om overtakelsen.
NORM-VET-rapporten 2023: Rekordlavt salg av antibiotika til dyr9.9.2024 07:00:25 CEST | Pressemelding
I 2023 var salget av antibiotika til landdyr i Norge det laveste siden rapporteringen ble startet i 1993. Situasjonen følges likevel tett, og som en del av overvåkingen av antibiotikaresistens hos dyr og i mat ble det i 2023 for første gang avdekket bakterier resistente mot karbapenemer i et storfehold i Norge.
Blåtungevirus påvist på sau i Sør-Norge6.9.2024 14:45:06 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har i dag, 6.september påvist sykdommen blåtunge på en sauebesetning i Kristiansand kommune. Dette er første gang siden 2009 at sykdommen er påvist i Norge, den gang på storfe. Så langt er blåtungeviruset kun påvist to dyr fra samme sauebesetning.
Fiskevelferdsseminar: Haltende helse gir ingen lakselykke4.9.2024 14:01:37 CEST | Presseinvitasjon
Hva kan vi gjøre for å få kontroll på helse- og velferdssituasjonen til oppdrettslaksen? Og hva er egentlig problemet til rensefisk? Dette er tema når Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet inviterer til et seminar på Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med Forskningsdagene 23. september kl. 11.00-14.00.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom