Statens vegvesen tar nye grep for å få mer oppmerksomme sjåfører
Nå inviterer Statens vegvesen sjåfører til å være med på en nasjonal utfordring - å bli mer oppmerksomme i trafikken.

Norges store kjøreutfordring: Hjelper bilistene å endre vaner
Alle er enige om at oppmerksomhet i trafikken er viktig. Til tross for dette driver sjåfører med andre ting mens de kjører. Uoppmerksomhet medvirker til hver tredje dødsulykke på veiene, og i tillegg kommer alle ulykkene der folk blir skadet. Ofte for livet.
- Gode holdninger er bra, men det viktigste er hva vi faktisk gjør, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen. Hun har psykologibakgrunn og vet mye om hvordan vi oppfører oss i trafikken. - Og fordi det er vanskelig både å bli kvitt uvaner og skape nye vaner, setter vi i gang et helt nytt og unikt prosjekt som vi har kalt «Norges store kjøreutfordring». Dette er en del av den nasjonale oppmerksomhetskampanjen «Takk for oppmerksomheten».
Gir en oppskrift på hvordan endre vaner
Prosjektet følger opp den enkelte sjåfør over en periode når de skal slutte med noe de gjør mens de kjører, og som er med på å gjøre dem uoppmerksomme. Endring er vanskelig, derfor bør man bare endre én ting om gangen. De får en forskningsbasert oppskrift på hvordan man skal endre atferd, og så er Statens vegvesen med og støtter og oppmuntrer gjennom SMS ‘er med påminnelser, tips og råd. Deltakerne skal registrere om de har klart målet sitt etter daglige kjøreturer.
-Kort sagt handler det om å sette seg helt konkrete mål om hva man skal endre for å bli mer oppmerksom, og legge planer for hvordan man skal nå målet, sier Rita Aarvold. Hvis jeg ofte spiser burger mens jeg kjører bil, er det kanskje det jeg vil slutte med. – Det er et helt konkret mål, som sammen med en plan, øker sjansen for at jeg klarer det.
9 av 10 klarte å endre uvaner bak rattet og bli mer oppmerksomme
I samarbeid med atferdsbyrået Nudgelab benyttes en veldokumentert metode for atferdsendring, som er mye brukt innenfor mange områder som blant annet endring av spisevaner, alkoholbruk, trening, røyking og risikoatferd.
-Vi har testet ut dette i mindre format med svært gode resultater, sier Rita Aarvold. Tidligere i år gjennomførte vi et eksperiment for å se om det er mulig å bli en mer oppmerksom sjåfør på 8 uker.
9 av 10 klarte å endre vaner. Mange valgte også å slutte å gjøre andre ting i tillegg. Dette viser at det å få en enkel oppskrift, komme i gang med endring og føle mestring, vil kunne føre til ytterligere endringer.
Deltakerne uttalte:
-For meg har det vært med å gjøre meg oppmerksom på mine egne uvaner når jeg kjører bil. Jeg har fått fjernet en uvane, og det gjør meg samtidig bevisst på andre uvaner.
En annen sa: Veldig bra å være med på dette. Dette burde flere få prøve å være med på!
Hvem er egentlig de uoppmerksomme sjåførene?
Mange sjåfører er flinke, men ikke alle og ikke alltid. Å være oppmerksom hele tiden er ikke lett. Det krever noe av oss. Dessverre er vi ikke så oppmerksomme som vi tror.
-Det er ikke uvanlig at man overdriver egne ferdigheter, sier Rita Aarvold. Vi tror vi har kontroll, selv om vi driver med andre ting mens vi kjører. Dette gjør det utfordrende å få til endring. Vi tenker ofte at det er de andre som er de uoppmerksomme. De irriterer oss og gjør oss utrygge. Men vi kan nok alle være den uoppmerksomme sjåføren vi ikke ønsker å møte i trafikken, sier Aarvold.
-Ta en kikk på dine egne vaner bak rattet, sier hun. Driver ikke du også med noe utenom å kjøre?
Hva skal du slutte å gjøre mens du kjører?
Statens vegvesen oppfordrer nå alle sjåfører til å være med og velge seg én ting de skal slutte å gjøre mens de kjører.
-Få med venner, familie, kollegaer og andre til å bli med, avslutter Aarvold. Er du leder i en bedrift? Hvorfor ikke få dine ansatte til å være med på denne utfordringen?
Hvis alle gjør små grep, vil det ha stor effekt på trafikksikkerheten.
-Bli med på utfordringen: www.kjøreutfordringen.no
Nøkkelord
Kontakter
Rita Helen AarvoldProsjektlederStatens vegvesen Transport og samfunn
Tel:909 46 474rita.aarvold@vegvesen.noBenedicte PetersenSenior kommunikasjonsrådgiverStatens vegvesen Transport og samfunn
Tel:951 47 131benedicte.petersen@vegvesen.noBilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Ekstrabevilgning gir mer asfalt i Nord-Norge og Midt-Norge11.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen har fått 114 millioner kroner ekstra til asfaltering gjennom Revidert nasjonalbudsjett. Pengene er øremerket Nord-Norge og Midt-Norge, og nå er de detaljerte planene for 70 kilometer ekstra asfalt klare.
Fortsetter å luke ut trafikkfarlige kjøretøy9.7.2025 09:52:48 CEST | Pressemelding
- Tilstanden på kjøretøyene som ferdes på veien blir stadig bedre, men kontrollene våre viser at vi fremdeles har en jobb å gjøre for at trafikantene skal være så trygge som mulig.
Mjøsbrua på E6 vil være nattestengt fram til 18. juli8.7.2025 14:48:51 CEST | Pressemelding
Arbeidet i Moelvtunnelen på E6 i Innlandet er forsinket. Dermed vil tunnelen og også Mjøsbrua være nattestengt en ekstra uke.
Parkeringskaos: Innfører strengere regler i Lofoten og på Stegastein4.7.2025 12:20:27 CEST | Pressemelding
Fra midten av juli tester Statens vegvesen ved Nasjonale turistveger om strengere parkeringsregler kan løse flokene med camping og parkering i Lofoten og på Stegastein på Aurlandsfjellet.
Må asfaltere E16 Dysterud–Sandnesmoen også på søndag3.7.2025 13:41:21 CEST | Pressemelding
Asfalteringen på E16 i Sør-Odal er godt i gang, men været har gjort at det også blir asfaltering førstkommende søndag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom