Landbruksdirektoratet

God kornavling gir lavere importbehov

Del

Ifølge markedsregulators prognose forventes årets kornproduksjon å bli på over 1,2 millioner tonn, en økning på nesten 50 prosent sammenliknet med forrige sesong. Dette vil gi høyere norskandel i kornforbruket og lavere behov for import.

Hveteåker
Hveteåker Torbjørn Tandberg Landbruksdirektoratet

Fjoråret var preget av store værutfordringer, noe som førte til lav produksjon og dårlig kvalitet på kornet. Denne sesongen ser avlingene langt bedre ut.

Behov for import av matkorn – god tilgang

Basert på prognosen til markedsregulator Felleskjøpet er det beregnet et importbehov på 112 000 tonn matkorn, omtrent 100 000 tonn lavere enn beregnet importbehov forrige sesong. Landbruksdirektoratet auksjonerer ut importkvoter tre ganger i løpet av kornsesongen.

Sesongens første auksjon ble avholdt 20.august, og det auksjoneres ut en kvote på 54 000 tonn matkorn.

Det er først og fremst hvete som importeres på matkornkvoten, og hveteproduksjonen globalt ligger også an til å bli høy denne sesongen. IGC (Det internasjonale kornrådet) estimerer en produksjon på 799 millioner tonn, som er en liten økning fra forrige sesong.

Hveteprisen har gått ned

Hveteprisen internasjonalt gikk jevnt nedover gjennom hele 2023, etter flere år med store svingninger. Hittil i 2024 har vi igjen hatt mer variasjon i prisen. En av årsakene til dette har vært usikkerhet knyttet til den russiske avlingen. Russland er verdens største eksportør av hvete, og har derfor stor innvirkning på det globale markedet. Den russiske produksjonen antas å være omtrent 10 prosent lavere enn forrige sesong.

Også EU, som er den nest største eksportøren, forventes å ha en nedgang i produksjon. Dette veies i stor grad opp av en forventet økning i produksjonen hos andre store eksportører, som USA og Canada. Norge importerer korn i hovedsak fra EU.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utvikling hvetepris i EU fra 2020 til 2024
Utvikling hvetepris i EU fra 2020 til 2024
Landbruksdirektoratet
Last ned bilde

Om oss

Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.

Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye