Meklingsstart for kabinansatte i SAS
Onsdag starter meklingen for kabinansatte i SAS, med frist for enighet torsdag klokken 24.00. Dersom partene ikke kommer til enighet er det streik fra fredag. leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, sier avstanden er stor, men at de jobber for å finne løsninger.

Partene som mekler består av SAS Norge kabinforening i Parat og Fellesforbundet som representerer kabinansatte i LO på den ene siden av bordet. På den andre siden sitter SAS ledelsen og NHO Luftfart. Riksmekleren leder meklingen.
Svært dårlige lønns- og arbeidsvilkår
Røkkum sier det er uenighet om både arbeidsvilkår og lønn.
– Kabinansatte har lange dager på jobb uten mulighet til å forlate flyet, få pauser og lite forutsigbar arbeidstid. Det planlegges for 47,5 arbeidstimer i uka. Ved forsinkelser kan man jobbe opp mot 60 timer. En vanlig arbeidsdag kan være opptil 14 timer, sier han.
Leder for kabinforeningen sier at mange ikke er klar over at arbeidsmiljøloven ikke gjelder for ansatte i luftfarten.
– Vi har fastlønn uten tillegg for å jobbe flere timer. Vi har heller ikke ekstra betalt for å jobbe kveld, netter eller helger. Når arbeidsgiver pålegger oss stadig flere arbeidsoppgaver får vi heller ikke betalt for dette, men får ytterligere redusert tid til å spise eller ta en pause i løpet av en lang arbeidsdag. Slik kan det ikke fortsette, sier Røkkum.
Lønna er den samme i dag som for 12 år siden
Røkkum sier at SAS først i fjor havnet tilbake på tilsvarende lønnsnivå som i 2012.
– Vi har gang på gang gått ned i lønn og jobbet mer for å redde en arbeidsgiver og et selskap i krise. Reelt har vi ikke hatt lønnsvekst siden 2012, mens samfunnet for øvrig, inkludert alle andre flyselskap vi kan sammenligne oss med har opplevd en gradvis lønnsøkning. Nå er lønnsforskjellene dramatisk store, sier han.
Røkkum sier månedslønnen i SAS ligger 15–30 prosent under det for eksempel tilsvarende ansatte i Norwegian har i lønn.
– Denne prosentvise forskjellen utgjør mellom 6.000 til 15.000 lavere månedslønn. Vi ligger så langt bak i lønn at det er kritisk for mange. Det er vanskelig å betjene lån og klare seg økonomisk. Dette må vi få rettet opp, sier han.
Tøffe forhandlinger
Målet er å unngå streik selv om avstanden mellom partene er stor.
– Når vi går inn i en mekling har vi som mål å lykkes og komme til et resultat. Det er derfor vi mekler. Jeg velger å være optimist, men i år er avstanden stor. Forventningene og streikeviljen blant de ansatte er veldig høy. Dette blir tøffe forhandlinger, sier Røkkum.
Kontakter
Trygve BergslandAnsv. redaktør og leder av kommunikasjonsavdelingen i Parat
Tel:+47 90585639trygve.bergsland@parat.comBilder

Følg pressemeldinger fra Parat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Parat
– Generell bevæpning er en tillitserklæring til norsk politi4.4.2025 18:37:57 CEST | Pressemelding
Leder i Norges Politilederlag (NPL) i Parat, Kjetil Ravlo, sier det er en tillitserklæring til politiet når nå Arbeiderpartiet, sammen med de andre større partiene på Stortinget, går inn for generell bevæpning av norsk politi.
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening blir en del av Parat31.3.2025 10:33:07 CEST | Pressemelding
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening (NML) med historie tilbake til 1914, er den nest største frittstående fagforeningen innen meieriindustrien. Landsmøtet har gjort vedtak om innmelding i Parat og blir en underorganisasjon med full virkning fra 1. september.
Fra Nav til fast jobb – modellen som kan løse mangelen på fagfolk?21.3.2025 14:48:04 CET | Pressemelding
Mangel på kvalifiserte tannhelsesekretærer er en utfordring over hele landet. Et nytt samarbeid mellom Nav, fylkeskommuner og tannhelsebransjen har gitt oppsiktsvekkende gode resultater i Trøndelag og Akershus. Nå ønsker Parat at lignende tiltak skal settes i gang også i andre yrker.
Ny rapport om generell bevæpning av politiet19.3.2025 09:50:41 CET | Pressemelding
Til redaksjonen: Rapporten finner du som vedlegg til denne saken Norges Politilederlag (NPL) i Parat har over tid endret standpunkt og går nå tydelig inn for generell bevæpning av norsk politi. Økt trusselbilde, erfaringene fra midlertidig bevæpning og internasjonal praksis er blant hovedårsakene. På oppdrag fra NPL har Pål Lagestad, professor ved Nord universitet, utarbeidet en ny rapport, som konkluderer med at det meste taler for bevæpning.
Kan vi styrke Forsvaret ved å forsterke politiet?12.3.2025 10:55:39 CET | Pressemelding
Norges Politilederlag i Parat støtter innsatsen for å styrke Forsvaret og mener en slik satsing kan kombineres med å styrke sivilsamfunnet. Forbundsleder i Norges Politilederlag (NPL), Kjetil Ravlo, sier vi kan forsterke politiets evne til å håndtere både fred og krise, med styrker som kan inngå i Forsvaret ved krig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom