Sjømatbedriftene

Ber myndighetene se helheten

Del

Nofima lanserte i dag en rapport som viser at leverandørindustrien til fiskeri- og havbruksnæringen sysselsetter flere enn kjernevirksomheten til sjømatnæringen. I 2022 var samlet sysselsetting i sjømatnæringen rundt 86 000, hvor leverandørindustrien stod for over 46 000 av disse. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson, savner en mer helhetlig politisk tilnærming.

Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene er oppgitt over manglende industrisatsing i kvotemeldingen
Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene er oppgitt over manglende industrisatsing i kvotemeldingen Sjømatbedriftene

Ifølge rapporten har vekst i havbruksnæringen og strukturering av fiskeflåten medført en betydelig vekst for leverandørindustrien til sjømatnæringen. Samlet sett kjøper sjømatnæringen varer og tjenester fra ulike leverandører i hele landet for rundt 130 milliarder kroner i året, fordelt på hele verdikjeden.

- Rapporten viser at sjømatnæringen er langt mer enn bare det som skjer i sjøen. Både havbruk og fiskeri krever et enormt apparat med leverandører fra ulike sektorer, som bidrar til verdi- og jobbskaping i hele landet. Det er viktig, og riktig at leverandørindustriens betydning for sjømatnæringen belyses på en tydelig måte slik det gjøres i rapporten fra Nofima, sier Robert H. Eriksson.

Rapporten har også avdekket at det er økt usikkerhet i deler av leverandørnæringene. Både reduksjon i kvoterådene for fiskeflåten, og innføringen av grunnrenteskatt for havbruksnæringen har ført til at investeringer har bremset eller i verste fall stoppet helt opp. Usikkerhetene har ifølge rapporten ført til permitteringer, nedbemanninger og konkurser i enkelte sektorer.

- Det er bra at det er vekst i leverandørnæringen, men faktumet er at det politiske fokuset fortsatt er på kjernevirksomheten til sjømatnæringen. Konkret har vi savnet en helhetlig tilnærming fra myndighetshold når nye reguleringer innføres. Når konsekvenser for tiltak rettet mot sjømatnæringen utredes, blir konsekvensene for leverandørnæringen i for liten grad belyst. Særlig kan vi peke på hvordan grunnrenteskatten ble innført, hvor det enda er mange leverandørbedrifter som har fått sine prosjekter satt på vent etter investeringsbrems i havbruksnæringen. Politisk risiko er dessverre blitt et fenomen vi må forholde oss til, og det gjelder i høysete grad også leverandørnæringen. Vi håper derfor at denne rapporten kan bidra til at myndighetene ser på næringen som en helhetlig enhet når nye reguleringer skal meisles ut, sier Eriksson.

Nøkkelord

Kontakter

Om Sjømatbedriftene

Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.

Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene

STATSBUDSJETET 2025 - De siste tre års næringspolitikk har skapt varige mèn i norsk sjømatnæring7.10.2024 12:37:50 CEST | Pressemelding

Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Forslaget innebærer et fortsatt alt for høyt skatte- og avgiftsnivå hvor skadelige skatter for næringslivet generelt og sjømatnæringen spesielt videreføre. Dette bidrar til å tappe det norske eierskapet. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson forteller at han ikke nødvendigvis er overrasket, men likevel skuffet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye