Polaris Media

Resultatvekst for Polaris Media

Del

Fortsatt sterk utvikling i inntekter fra digitale abonnement, reduserte kostnader og vekst i distribusjon av netthandelspakker gav resultatvekst for Polaris Media i andre kvartal.

Polaris Media rapporterer et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 88 millioner kroner i andre kvartal 2024. Resultatet er 9 millioner kroner høyere enn i tilsvarende periode i fjor, justert for engangseffekter knyttet til gevinst ved salg av eiendom i fjorårets resultat. Resultatforbedringen er drevet av inntektsvekst fra digitale abonnement, betydelige kostnadsreduksjoner og vekst i distribusjon av netthandelspakker. EBITDA for første halvår endte på 125 millioner kroner, som er 26 millioner bedre enn i første halvår 2023, justert for engangseffekter i fjorårets resultat.

Vekst i brukerinntekter

Brukerinntektene økte med 2 prosent i kvartalet, drevet av god utvikling i mediehusene i Norge.  Konsernets digitale abonnementsinntekter økte med 24 prosent fra samme periode i fjor, og kompenserte for fortsatt nedgang i papirbaserte inntekter.

—I likhet med forrige kvartal, hadde vi meget sterk vekst i digitale abonnementsinntekter i andre kvartal. Vi har gjennomført vellykkede salgskampanjer i sommer som har gitt oss mange nye abonnenter, men samtidig har vi god vekst i antall fullprisbetalende abonnenter. Dette er den viktigste driveren for inntektsveksten, sier konsernsjef Per Axel Koch.

Antall digitale abonnement var 420 000 ved kvartalets slutt, en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor. Heldigitale abonnement utgjør nå 67 prosent av konsernets samlede abonnementsmasse på 628 000, mot 58 prosent i andre kvartal 2023.

—Veksten viser at mediehusene våre både i Norge og Sverige lykkes godt digitalt. Samtidig akselerer den teknologiske utviklingen, og vi står nå i en ny fase av den digitale transformasjonen i mediebransjen. Derfor investerer vi betydelig i ny teknologi, herunder verktøy basert på kunstig intelligens, for å videreutvikle journalistikken. Dette er viktige satsinger som legger til rette for at våre redaktørstyrte medier også i fremtiden skal utgjøre en forskjell, kommenterer Koch. 

Ytterligere nedgang i annonseinntekter

I annonsemarkedet er situasjonen fortsatt krevende for Polaris Media. Konsernets annonseinntekter endte 15 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor, drevet av en nedgang på 25 prosent i papirbaserte annonseinntekter.  

I andre kvartal var utviklingen svakest i de svenske mediehusene, hvor annonseinntektene ble redusert med 24 % fra fjoråret. I de norske mediehusene falt annonseinntektene med 10 prosent.

—Vi påvirkes av at det i flere bransjer gjennomføres betydelige kutt i annonseinvesteringene. Annonseinntektene både i Norge og Sverige varierer i stor grad med konjunkturene. Vi forventer et fortsatt utfordrende annonsemarked inntil de makroøkonomiske rammebetingelsene bedrer seg, sier konsernsjefen.

Sterk vekst i distribusjon av netthandelspakker

Konsernets distribusjonsvirksomhet i Norge leverte resultatvekst i andre kvartal, drevet av 71 prosent vekst i inntekter fra pakkedistribusjon. For første halvår var veksten i disse inntektene 49 prosent.

—Veksten i distribusjonsvirksomheten i Norge kommer som en følge av økt pakkevolum fra Helthjem Netthandel, hvor vi har 34 prosent eierandel. Utviklingen i Helthjem Netthandel har vært meget god i første halvår. Dette er gledelig for oss både med hensyn til inntektene i Polaris Medias distribusjonsvirksomhet og for verdien av vår investering i selskapet, sier Koch.

Reduserte kostnader

Polaris Medias driftskostnader ble redusert med 7 prosent både i andre kvartal og første halvår, sammenlignet med tilsvarende perioder i fjor. Konsernet iverksatte i 2023 betydelige effektiviseringstiltak både i mediehusene, trykkeriene og distribusjonsvirksomheten.

—Kostnadsreduksjonen i første halvår er et resultat av de omfattende effektiviseringstiltakene vi gjennomførte i løpet av fjoråret. Dette var nødvendige grep for å kompensere for svikten i annonsemarkedet, lavere papirbaserte inntekter og det underliggende kostnadspresset, forklarer Koch.

Konsernet forventer at tiltakene gir en samlet bruttobesparelse på 300 millioner kroner i helårseffekt fra 2025, sammenlignet med kostnadsbasen i 2022. Effekten i 2024 vil være omtrent 250 millioner kroner.

—Størsteparten av tiltakene ble gjennomført i fjor og gir tilnærmet full effekt i år. Enkelte tiltak er under gjennomføring nå i 2024. Det gjelder blant annet konsolideringen av trykkerivirksomheten i Midt-Norge, hvor driften ved trykkeriet i Trondheim ble avviklet i mars, og øvrige effektiviseringstiltak i papirverdikjeden. Kostnadseffektene av disse tiltakene ble delvis realisert i andre kvartal, og bidro til at trykkerivirksomheten leverte resultatvekst i kvartalet, sier Koch.

God verdiutvikling på investeringen i Schibsted Marketplaces

I mai solgte Polaris Media sin aksjepost på 9,99 prosent i FINN til Schibsted ASA («Schibsted Marketplaces») for 2,5 milliarder kroner, med oppgjør i Schibsted-aksjer. Etter å ha mottatt 619 millioner kroner i et ekstraordinært utbytte i juni, var konsernets aksjer i Schibsted Marketplaces verdt 2,4 milliarder kroner ved børsslutt i går. Polaris Medias inngangsverdi på aksjene, justert for det ekstraordinære utbyttet, var 1,9 milliarder kroner.  

Polaris Media har benyttet 562 millioner kroner av utbyttet til innfrielse av langsiktig gjeld. Resterende banklån på 72 millioner kroner vil i all vesentlighet bli nedbetalt i tredje kvartal.

—Vår finansielle stilling etter FINN-transaksjonen er meget sterk, noe som gir oss betydelig finansiell fleksibilitet til videreutvikling av Polaris Media som mediekonsern, avslutter Koch.

Kvartalsrapporten kan lastes ned og presentasjonen kan følges på web her:https://www.polarismedia.no/investorinformasjon/kvartalsrapporter-og-presentasjoner/

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Polaris Media

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Polaris Media på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Polaris Media

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye