Sex og Politikk

Agder best i klassen på seksualitetsundervisning!

Del

Agder var best på seksualitetsundervisning i skoleåret 2023-2024. Dette viser ferske Uke 6-tall som er en gledelig overraskelse for Agder. Bare én kommune gjenstår, og så klokker Agder inn 100 prosent.

Med på presentasjonen på Stinta skole var også stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Anja Ninasdotter Abusland (Sp).
Med på presentasjonen på Stinta skole var også stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Anja Ninasdotter Abusland (Sp). Foto: Sex og Politikk

Sex og Politikk kunne by på en aldri så liten tyvtitt på helt fersk Uke 6-statestikk under Arendalsuka. Tid og sted kunne ikke ha vært bedre, Agder er best av fylkene, og Arendal er helt i toppen blant kommunene når det gjelder bruk av seksualitetsundervisningsmateriellet Uke 6.

Tallenes tale er klar. Agder er best andre året på rad, med en økning på syv prosent til 70 prosent i antall skoler som bruker Uke 6. Ikke bare det, Agder er også størst i bruken av Uke 16, som er seksualitetsundervisningsmateriellet for videregående skole.

Tallene ble presentert på Stinta skole i Arendal, og det var en stolt rektor Reidun Pihlmann som kunne konstatere at skolen hadde hatt flest påmeldte undervisere i kommunen når det gjelder seksualitetsundervisning i 2023-2024. Hele 28 undervisere hadde registrert seg som brukere for å få tilgang til undervisningsmateriellet Uke 6.

«Agder har tidligere hatt et ikke alt for godt rykte når det gjelder seksualitetsundervisning, og derfor er det veldig gledelig å se at vi nå hatt tatt grep og er blitt såpass flinke, uttaler Pihlman.

Hun får støtte av helsesykepleier Eirin Wahlstrøm Mykland, som viser til undersøkelser som blant annet avslører at skeive barn og unge føler de har større utfordringer på Sørlandet enn andre steder i landet.

«Uke 6 er mye mer enn det å lære om sex og seksualiteten, det handler blant annet også om livsmestring og grensesetting.»

Arendal er en av svært få kommuner i Norge som har ansatt en egen sexolog. Spesialist i sexologisk rådgivning Berit Bulien Jørgensen roser både lærere og helsesykepleiere for at de tar seksualitetsundervisningen så seriøst. Hun mener at en av grunnene til at Agder har blitt så gode, er at skoleledere, lærere og helsesykepleiere snakker med hverandre og utveksler erfaringer og anbefaler Uke 6 til hverandre.

«Til og med ungene snakker seg imellom om materiellet, og det er kostelig å høre hvordan barn forklarer for hverandre hva Uke 6 går ut,» forteller sexologen «Jeg har hørt om elever fra en skole som sier til elever fra en annen skole: Neimenn har dere ikke Uke 6?».

Stolte fylkespolitikere

Stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Anja Ninasdotter Abusland (Sp) understreket viktigheten av god seksualitetsundervisning.

«Det er ikke alt vi fra Senterpartiet og Venstre er enige om, men at seksualitetsundervisning er viktig, er noe det er tverrpolitisk enighet om på Stortinget,» forklarte Abusland.

«Det at elleve prosent av norske jenter fortsatt opplever uønsket seksuell adferd på skolen viser at dette er et viktig tema,» uttalte Thorsvik.

51 prosent av alle skoler

«Alle» er enige om at seksualtetsundervisning er viktig. Likevel får lærerne lite eller ingen opplæring i sine studier for å gi denne undervisningen. Derfor har Sex og Politikk, men støtte fra Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet og Sametinget, utarbeidet materiellet Uke 6 for grunnskolen og Uke 16 for videregående skole.

Materiellene er gratis tilgjengelig for lærere, helsesykepleiere og alle andre som gir seksualitetsundervisning, og det er tilgjengelig på bokmål, nynorsk og nordsamisk. Materiellene har blitt svært godt mottatt av undervisere over hele landet. 

For skoleåret 2023/24 har mer enn 5000 lærere ved 51 prosent av norske grunnskoler registrert seg for bruk av seksualitetsundervisningsmateriellet Uke 6 (1. til 10. klasse), en oppgang på tre prosent fra forrige skoleår. Undervisningsmateriellet er tilpasset den norske lærerplanen og har en helhetlig og normkritisk innfallsvinkel til teamet.

Agder for andre året på rad

Av fylkene er det Agder, som har størst andel av skolene som er registrert for bruk av undervisningsmateriellet. Ikke bare stikker Agder av med seieren andre året på råd, fylket har også en oppgang på sju prosent fra fjoråret, så «ledelsen» øker! Ryktene om at det står dårlig til med seksualitetsundervisingen i det såkalte «bibelbeltet» er altså ikke sanne.

Dette føyer seg inn i rekken av gode resultater for Uke 6 i år, der over halvparten av alle norske grunnskoler har minst én lærer registrert for bruk av materiellet. Det er økning i alle fylker, alle har en deltakelse på mer enn 40 prosent av grunnskolene.

«Seksualitetsundervisning er viktig for barn og unge – og det er ferskvare. Det er ikke som et mattestykke som har det samme svaret som for 50 år siden,» forklarer lærer og seniorrådgiver hos Sex og Politikk, Vilde Senje.  

For at undervisningen skal være relevant og tilpasset den virkeligheten barn og unge møter må den hele tiden oppdateres og utvikles. Derfor er den årlige Uke 6-kampanjen et viktig bidrag inn i seksualopplysning blant barn og unge.

Emma Tonheim Fløtre, leder i SNU (Seksualpolitisk nettverk for ungdom) var også med på presentasjonen, og hun understreket viktigheten av at seksualitetsundervisningsmateriellet som tilbys er oppdatert, helhetlig og normkritisk.

«Det er også viktig at materiellet setter søkelyset på mer enn bare uønskede svangerskap og seksuelt overførbare sykdommer, men ting som samtykke, grensekontroll og livsmestring,» forklarer lederen i SNU, som er Sex og Politikks ungdomsorganisasjon.

Evje og Hornnes-effekten

Flere land i Europa merker for tiden at sterke motkrefter til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter tar stadig større plass i nyhetsbildet. I Norge er stemningen noe annerledes. Da en politiker i Evje Hornnes kommune gikk ut mot Uke 6-materiellet i fjor, fikk han svar på tiltale: I dag bruker nemlig alle skolene i kommunen Uke 6.

«Agder er best i landet og alle kommunene, bortsett fra én, har lærere og helsesykepleiere som er registrerte Uke 6-brukere,» avslører Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

«Dersom det er lærere som kjenner kollegaer i Iveland kommune, så ta gjerne kontakt med dem og fortell om egne erfaringer med bruken av Uke 6. Dersom også undervisere i Iveland oppdager Uke 6 får Agder 100 prosent dekning i antall kommuner,» oppfordrer Olsen.

Uke 6-materiellet ligger åpent og gratis tilgjengelig på Sex og Politikks Undervisningsportal, og det er tilgjengelig på bokmål, nynorsk og nordsamisk. Påmeldingsinformasjon for skoleåret 2024-25 sendes ut til alle grunnskoler i løpet av uke 34 og 35, og er også tilgjengelig for andre som vil bruke eller bare ta en titt på materiellet.

Kontakter

Bilder

Rektor Reidun Pihlmann ved Stinta skole og daglig leder Tor-Hugne Olsen fra Sex og Politikk gikk gjennom tallene for Agder.
Rektor Reidun Pihlmann ved Stinta skole og daglig leder Tor-Hugne Olsen fra Sex og Politikk gikk gjennom tallene for Agder.
Foto: Sex og Politikk
Last ned bilde
Fra venstre: Emma Tonheim Fløtre, leder i SNU (Seksualpolitisk nettverk for ungdom), Anja Ninasdotter Abusland (Sp), sexolog Berit Bulien Jørgensen, helsesykepleier Eirin Wahlstrøm Mykland, rektor Reidun Pihlmann, Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.
Fra venstre: Emma Tonheim Fløtre, leder i SNU (Seksualpolitisk nettverk for ungdom), Anja Ninasdotter Abusland (Sp), sexolog Berit Bulien Jørgensen, helsesykepleier Eirin Wahlstrøm Mykland, rektor Reidun Pihlmann, Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.
Foto: Sex og Politikk
Last ned bilde
Sexolog Berit Bulien Jørgensen og helsesykepleier Eirin Wahlstrøm Mykland snakket om hvordan Arendal kommune jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Sexolog Berit Bulien Jørgensen og helsesykepleier Eirin Wahlstrøm Mykland snakket om hvordan Arendal kommune jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Foto: Sex og Politikk
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

EMD: Forbud mot sexkjøp bør være gjenstand for kontinuerlig vurdering25.7.2024 17:53:01 CEST | Pressemelding

I dag kom dommen i en historisk sak i den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) der 261 sexarbeidere anklaget den franske stat for brudd på menneskerettighetene ved å forby sexkjøp. Sex og Politikk og PION er fornøyde med at domstolen mener at forbud mot sexkjøp bør være gjenstand for en kontinuerlig vurdering, men mener likevel at domstolen ikke går langt nok i sine vurderinger.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye