Nye Veier

Folkefest for E6 Kvænangsfjellet

Del

Kvænangsfjellet Gildetun: Én måned etter åpningen av hele E6 Kvænangsfjellet, ble ferdigstillelsen markert med en folkefest.

Inger-Brith Larsen og Laila Vassnes Mathiassen er lykkelige for at E6 Kvænangsfjellet er åpnet.
Inger-Brith Larsen og Laila Vassnes Mathiassen er lykkelige for at E6 Kvænangsfjellet er åpnet. Elisabeth Sandberg, Nye Veier

Den siste tunnelen på fjellovergangen som strekker seg gjennom kommunene Kvænangen og Nordreisa i Nord ble allerede åpnet for trafikk 17. juli. Men det var først nå Nye Veier kunne invitere lokalbefolkningen til en skikkelig markering.

Både korps, anleggsarbeidere og lokale innbyggere møtte opp til arrangementet, hvor det ble servert kaffe, kake, pølser og brus til de fremmøtte.

Under markeringen gratulerte statssekretær Tom Kalsås alle som har bidratt til ny og mer forutsigbarvei reisehverdag.

— I dag markerer vi at en ny vintersikker E6-strekning er ferdig. Det er ingen tvil om at dette prosjektet endrer reisehverdagen for mange. E6 Kvænangsfjellet er eneste veiforbindelse mellom Troms og Finnmark og resten av landet – og dermed en av våre viktigste veier.

VIDEO: Se deler av veistrekningen her.

— En livslinje for befolkningen i Troms og Finnmark

Kvænangsfjellet har ofte vært stengt om vinteren på grunn av skredfare og sterk vind. Den alternative omkjøringsveien, som går igjennom Finland, er nesten 700 kilometer lang.

For å håndtere disse utfordringene har Nye Veier bygd to tunneler og en ny og sikker veistrekning på 8,6 kilometer.  

-Den nye veien over Kvænangsfjellet er ikke bare en vei. Den er en livslinje for befolkningen i Troms og Finnmark. Med den nye veien vil vi nå oppleve bedre fremkommelighet og økt sikkerhet, selv under de tøffeste værforhold. Denne veien binder ikke bare regionene sammen, men også landet vårt. Den reduserer avstanden mellom nord og sør, og åpner nye muligheter for bosetting og næringsutvikling i Kvænangen og omkringliggende kommuner, sa administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland under markeringen.

— Dere er hjertelig velkomne tilbake! 

Det er ingen tvil om at den nye veistrekningen har vært etterlengtet. En av dem som setter stor pris på veien, er Laila Vassnes Mathiassen som deltok på feiringen. 

Hun la vekt på hvor mye veien betyr for lokalsamfunnet og beredskapen i området.

— Denne veien gjør at bonden ikke lenger trenger en avløser for å komme seg til Felleskjøpet. Ikke minst er det betryggende for dem som bor her å vite at ambulansen kommer frem på vinteren.

Hun er også rask til å gi honnør til Nye Veier.

— Vi synes dere har vært kjempeflinke og raske. Dere er hjertelig velkomne tilbake!

Om E6 Kvænangsfjellet 

E6 Kvænangsfjellet ble overført til Nye Veier sommeren 2019. Fjellovergangen regnes som værhard, og stenges regelmessig om vinteren. Eneste omkjøring er ca 700 km om E8 i Finnland. 

Hele veistrekningen E6 Kvænangsfjellet omfatter Mettevolltunnelen (2460 meter) og Kvænangsfjelltunnelen (3400 meter), samt 8,6 kilometer med ny vei i dagen.

Byggingen startet i august 2021, og den 15. desember 2023 markerte Nye Veier åpningen av Kvænangsfjelltunnelen, som er nesten 3,4 kilometer lang, ni måneder før planlagt ferdigstilling.

22. januar, 2024 markerte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård at Nye Veier og entreprenør LNS åpnet Kvænangsfjelltunnelen.   

17. juli åpnet Nye Veier Mettevolltunnelen, og hele E6 over Kvænangsfjellet i Troms var ferdig. 

21. august markerte Nye Veier at begge tunnelene, med tilhørende vei, veimerking og andre arbeider er helt ferdig. 

Kontakter

Bilder

Prosjekfsjef Lars Bjørgård i Nye Veier ønsket velkommen. Korpset fra Kulturskolen i Kvænangen kommune spilte for forsamlingen i det fine været før vinden tiltok, og arrangementet ble flyttet innendørs.
Prosjekfsjef Lars Bjørgård i Nye Veier ønsket velkommen. Korpset fra Kulturskolen i Kvænangen kommune spilte for forsamlingen i det fine været før vinden tiltok, og arrangementet ble flyttet innendørs.
Last ned bilde
Prosjektsjef for E6 Kvænangsfjellet, Lars Bjørgård
Prosjektsjef for E6 Kvænangsfjellet, Lars Bjørgård
Last ned bilde
Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier
Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier
Nye Veier
Last ned bilde
Det var "stinn brakke" under markeringen.
Det var "stinn brakke" under markeringen.
Last ned bilde
Statssekretær Tom Kalsås under markeringen av ferdigstillelsen av E6 Kvænangsfjellet.
Statssekretær Tom Kalsås under markeringen av ferdigstillelsen av E6 Kvænangsfjellet.
Last ned bilde
Lokalhistorisk innslag ved Ole Josefsen
Lokalhistorisk innslag ved Ole Josefsen
Last ned bilde

Om oss

Nye Veier er et fullt ut statlig eid aksjeselskap. Selskapets oppgaver omfatter å planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde viktige hovedveier. Disse binder landet vårt sammen, og knytter Norge til hovedveier i utlandet. Nye Veier skal være en slank og effektiv byggherreorganisasjon, med et mål om å sikre helhetlig og kostnadseffektiv utbygging og drift av trafikksikre hovedveier.

Denne infrastrukturen vil raskt styrke næringslivets konkurranseevne, gi innbyggere mer effektiv, forutsigbar og tryggere veitransport og mer vei for pengene. 

Selskapets verdier er "Fornyer", "Forbedrer" og "Forsikrer".

Følg pressemeldinger fra Nye Veier

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nye Veier på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nye Veier

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye