Fremtidens løsning for god biosikkerhet i akvakultur
Desinfeksjon av vann er et av de viktigste tiltakene for å ivareta god biosikkerhet i akvakulturvirksomheter. En fagkomité er etablert i regi av Standard Norge for å se på standardisering av sertifiseringsordninger og driftsmetoder.

Initiativet til opprettelsen av standardiseringskomiteen kommer fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Bakgrunnen er at dagens ordning der henholdsvis Veterinærinstituttet fatter vedtak for hvilken metode og teknisk utstyr som kan brukes, og Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak, ikke er tilpasset dagens og morgendagens akvakulturnæring.
– Vi ser på dette prosjektet som en viktig milepæl i å sikre trygge og bærekraftige løsninger for akvakulturindustrien, noe som vil ha stor nytteverdi også utenfor Norges grenser. Standard Norge er stolte over å bidra til utviklingen av standarder som sikrer trygg og effektiv desinfeksjon av vann i akvakulturnæringen, et viktig skritt for bærekraftig matproduksjon både nasjonalt og internasjonal, sier direktør for Energi, bærekraft og teknologi i Standard Norge, Åse Lunde.
Innovasjon og forebygging
Målet for arbeidet er å muliggjøre sammenlikning av effekt av desinfeksjon med diverse desinfeksjonsmetoder gjennom en eller flere nye standarder. Resultatet vil bidra til teknologinøytralitet, og øke innovasjon innen feltet for å effektivt forebygge og begrense spredning av smittsomme sykdommer hos akvatiske organismer.
Styrker bærekraft
Med utvikling av nye norske standarder sikres det at akvakulturnæringen får forbedret desinfeksjon for å oppnå bedre biosikkerhet. Dette styrker næringens bærekraft, bidrar til bedre fiskehelse og fiskevelferd og bidrar og til å opprettholde Norges ledende posisjon innen akvakultur globalt.
– Standardisering av sertifiseringsordninger og for å måle effekten av desinfeksjon av vann både inn og ut fra akvakulturvirksomheter er svært viktig for å ivareta og forbedre biosikkerheten. Dette vil føre til bedre fiskehelse og fiskevelferd, og en mer bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen, sier komitéleder Sonal Patel fra Veterinærinstituttet.
Endringer krever ny forskrift og nye standarder
Dagens forskrift om desinfeksjon av inntaks- og avløpsvann gir Veterinærinstituttet myndighet til å godkjenne metoder og teknisk utstyr for desinfeksjon av vann i akvakulturanlegg. Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak basert på denne godkjenningsordningen.
Siden forskriften trådte i kraft i 1997 har akvakulturnæringen endret seg mye. Endringene inkluderer bl.a. introduksjonen av lukkede, semilukkede og kombinasjonsanlegg på land, større settefiskanlegg, flytende teknologi på sjø, mer avanserte fartøy for transport av fisk, større anlegg, og oppdrett av nye arter.
Denne utviklingen har gjort den eksisterende forskriften foreldet og ikke tilpasset dagens produksjonssystemer.
– Derfor tok vi sammen med Veterinærinstituttet initiativ til å få utarbeidet standarder i regi av Standard Norge. Parallelt med standardiseringskomiteens arbeid kommer Mattilsynet til å revidere forskriften slik at den møter dagens og fremtidens utfordringer i oppdrettsnæringen, sier Lise Rokkones, seksjonssjef fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet.
Mer informasjon om komiteen kan finnes på Standard Norges nettsider https://standard.no/standardisering/komiteer/komiteoversikt/snk-625/
Kontakter
Bjørnar Sølvik-JensenKommunikasjonsrådgiverStandard Norge
Tel:+4741515375bsj@standard.noMarit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noOm Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Lovpålagt og livsviktig: Vesten du ikke bør droppe9.7.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når du er ute i båt i sommer, er rednings- eller flytevesten ikke bare en trygghet. Den er påbudt. NS-EN ISO 12402 sikrer at vesten fungerer når det virkelig gjelder.
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur3.7.2025 12:11:33 CEST | Pressemelding
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
Sikkerhetskrav til flamingoer og enhjørninger3.7.2025 11:23:46 CEST | Pressemelding
Badeflamingo, flytesofa eller enhjørning med koppholder? Når ditt foretrukne flyteredskap har CE-merket, og følger sikkerhetsstandarder, kan du trygt konsentrere deg om hva Andersen faktisk holder på med i sin cabincruiser mens du ligger og dupper i vannskorpa.
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom