Innovasjon Norge

Nå vil stadig flere starte egen bedrift

Del

Etter noen år med nedgang i antall søknader om finansiering for oppstart av bedrifter, opplever Innovasjon Norge nå at stadig flere ønsker å satse. Ved utgangen av juli hadde 370 prosjekter fått innvilget tilskudd, mens tallet for hele fjoråret var 450.

Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Astrid Waller, Innovasjon Norge

- Dette er en utvikling jeg er veldig glad for å se! Jeg har vært bekymret over at både våre egne tall og eksterne undersøkelser viste at stadig færre ønsker å etablere egne virksomheter, og særlig de yngre. Nå kan det se ut til at den trenden er i ferd med å snu, basert på økningen i søknader om tilskudd til oppstart. Vi har også sett en sterk økning i antall søknader i ordningen for entreprenørskap blant studenter, STUD-ENT. Dette er gode nyheter, sier Innovasjon Norges administrerende direktør, Håkon Haugli.

Norge trenger gründerne

- I den omfattende omstillingen av næringslivet som Norge skal gjennom, må vi ha et mangfold av nye bedrifter som kan utvikle nye tjenester og produkter og vokse seg sterke. Derfor er gründerne så viktige for landet vårt. Forskning viser at en stor andel av de nye jobbene skapes i helt nye virksomheter, og vi ser også at de er raskere til å utnytte mulighetene som ligger i ny, framtidsrettet teknologi – som for eksempel kunstig intelligens, sier Haugli.

Ved utgangen av juli hadde Innovasjon Norge innvilget nesten 153 millioner kroner i tilskudd til i alt 370 oppstartprosjekter. I hele fjor var summen 178 millioner kroner til 450 prosjekter. Det kan dermed bli rekordhøy støtte til oppstartsbedrifter fra Innovasjon Norge i år.

- Økningen vi nå ser i etterspørsel etter våre virkemidler er nok også et uttrykk for at det er blitt mer krevende for unge bedrifter å hente kapital, fortsetter Haugli. - Generelt matches en krone fra Innovasjon Norge med i underkant av to kroner i privat finansiering.

Bedre vilkår for lån til oppstart fra i fjor

Innovasjon Norge endret vilkårene for oppstartslån i mai 2023, for å gjøre det enklere og for å redusere risikoen for gründerne. Også for denne ordningen ser organisasjonen nå en betydelig økning i pågangen.

- Det er viktig for oss å ha gode ordninger som bidrar til at mange tør å satse på gode prosjekter. Gründerskap er risikosport, og vi kan dele den risikoen med gründerne, samtidig som vi følger opp og stiller krav til framdriften, sier Haugli.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tabell som viser tilskudd til oppstartsbedrifter i 2021, 2022, 2023 og til og med juli 2024. Oppstartstilskudd 3 er et tilbud vi lanserte i 2023.
Tabell som viser tilskudd til oppstartsbedrifter i 2021, 2022, 2023 og til og med juli 2024. Oppstartstilskudd 3 er et tilbud vi lanserte i 2023.
Innovasjon Norge
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye