Ulver fra Sverige på vandring i Norge
Rovdata har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer. Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander.

Ulvene i Norge registreres hovedsakelig på sporsnø i vinterhalvåret i perioden fra 1. oktober til 31. mars, men Rovdata hjelper også forvaltningen med hasteanalyser gjennom sommeren.
Åtte ulver på vandring
I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper.
– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.
I Rovdatas ulveteller kan du følge med på individer som registreres på DNA i sommer: Ulveteller (lenke). Flere av ulvene er registrert i forbindelse med skadesituasjoner på beitedyr, og tre av dem er felt etter vedtak av forvaltningen.
Har tilbakelagt store avstander
Ved å koble sammen DNA-prøver fra samme individ kan forskerne følge ulvenes bevegelser i Sverige og Norge. Resultatene fra i sommer viser at ulvene kan vandre svært langt.
Hannulven V1188 har vandret fra Svalemosse i Skåne i Sverige til Hedmarksvidda i Ringsaker. Det er en distanse på 581 kilometer i luftlinje, så vandringsavstanden er enda lenger.
Ulvetispa V1185 har vandret fra Kesberget i Örebro i Sverige, via Midt-Gudbrandsdalen og Valdres til Eigersund kommune i Rogaland, som er 764 kilometer i luftlinje.
Hannulven V1190 har vandret fra Snösjön sør i Dalarna i Sverige til Rørostraktene i Trøndelag, som er 353 kilometer i luftlinje.
Hvor mange kull er født?
Når vinterens registreringssesong på ulv i Norge starter 1. oktober vil det igjen være fokus på å kartlegge status i revirene og hvor mange valpekull som er født våren 2024. Resultatene fra forrige vinter, samt viltkamerabilder og sommerens DNA-prøver kan gi hint på hvor det kan være født kull i år.
Forrige vinter ble det registrert ni intakte ulvepar etter jakta, hvorav fem helnorske og fire i revir på tvers av riksgrensen mot Sverige (se revirstatus - lenke).
– Sånn sett kan det være født inntil ni ulvekull denne våren, hvorav 4-5 i helnorske revir. Dog begynner tispene i Mangen og Østmarka og dra på årene, og paret i grensereviret Boksjø har ennå ikke lyktes å få fram valper etter to paringssesonger sammen.
– En mer realistisk forventning vil derfor være 6-7 ulvekull totalt, hvorav 2-4 kull er født i helnorske revir, men det gjenstår å se i vinterens overvåking hvor mange kull som faktisk er født i helnorske revir og grenserevir, forklarer Flagstad.
Første foreløpige rapport i desember
Rovdata vil presentere resultatene fra vinterens overvåking av ulv i Norge cirka midten av mai 2025. Underveis i vinterens overvåkingsperiode vil vi publisere fire foreløpige statusrapporter fra overvåkingsarbeidet. Den første kommer i desember. Du kan også følge med på DNA-registrerte individer og deres sosiale status i ulveflokken i Rovdatas ulveteller (lenke).
Kontaktpersoner i Rovdata:
- Øystein Flagstad, seniorforsker, tlf. 917 18 309
- Jonas Kindberg, leder, tlf. 404 51 540
Nøkkelord
Kontakter
Jonas KindbergLederRovdata
Tel:+47 404 51 540jonas.kindberg@rovdata.noØystein FlagstadSeniorforskerRovdata
Tel:+47 917 18 309oystein.flagstad@nina.noBilder

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks10.7.2025 10:55:42 CEST | Pressemelding
Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.
Flytting redder rådyr fra slåmaskina10.7.2025 09:46:07 CEST | Pressemelding
Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom