Ulver fra Sverige på vandring i Norge
Rovdata har analysert DNA-prøver fra ulvene som er registrert utenfor ulvesonen i Norge i sommer. Resultatene viser at de aller fleste av ulvene kommer fra svenske revir, og flere av dem har tilbakelagt store avstander.
Ulvene i Norge registreres hovedsakelig på sporsnø i vinterhalvåret i perioden fra 1. oktober til 31. mars, men Rovdata hjelper også forvaltningen med hasteanalyser gjennom sommeren.
Åtte ulver på vandring
I sommer er det fra DNA-analyser påvist totalt åtte ulver på vandring i Norge, hvorav fem hanner og tre tisper.
– Sju av dem er født i svenske revir, mens den siste er født i det etablerte ulvereviret i Østmarka utenfor Oslo, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.
I Rovdatas ulveteller kan du følge med på individer som registreres på DNA i sommer: Ulveteller (lenke). Flere av ulvene er registrert i forbindelse med skadesituasjoner på beitedyr, og tre av dem er felt etter vedtak av forvaltningen.
Har tilbakelagt store avstander
Ved å koble sammen DNA-prøver fra samme individ kan forskerne følge ulvenes bevegelser i Sverige og Norge. Resultatene fra i sommer viser at ulvene kan vandre svært langt.
Hannulven V1188 har vandret fra Svalemosse i Skåne i Sverige til Hedmarksvidda i Ringsaker. Det er en distanse på 581 kilometer i luftlinje, så vandringsavstanden er enda lenger.
Ulvetispa V1185 har vandret fra Kesberget i Örebro i Sverige, via Midt-Gudbrandsdalen og Valdres til Eigersund kommune i Rogaland, som er 764 kilometer i luftlinje.
Hannulven V1190 har vandret fra Snösjön sør i Dalarna i Sverige til Rørostraktene i Trøndelag, som er 353 kilometer i luftlinje.
Hvor mange kull er født?
Når vinterens registreringssesong på ulv i Norge starter 1. oktober vil det igjen være fokus på å kartlegge status i revirene og hvor mange valpekull som er født våren 2024. Resultatene fra forrige vinter, samt viltkamerabilder og sommerens DNA-prøver kan gi hint på hvor det kan være født kull i år.
Forrige vinter ble det registrert ni intakte ulvepar etter jakta, hvorav fem helnorske og fire i revir på tvers av riksgrensen mot Sverige (se revirstatus - lenke).
– Sånn sett kan det være født inntil ni ulvekull denne våren, hvorav 4-5 i helnorske revir. Dog begynner tispene i Mangen og Østmarka og dra på årene, og paret i grensereviret Boksjø har ennå ikke lyktes å få fram valper etter to paringssesonger sammen.
– En mer realistisk forventning vil derfor være 6-7 ulvekull totalt, hvorav 2-4 kull er født i helnorske revir, men det gjenstår å se i vinterens overvåking hvor mange kull som faktisk er født i helnorske revir og grenserevir, forklarer Flagstad.
Første foreløpige rapport i desember
Rovdata vil presentere resultatene fra vinterens overvåking av ulv i Norge cirka midten av mai 2025. Underveis i vinterens overvåkingsperiode vil vi publisere fire foreløpige statusrapporter fra overvåkingsarbeidet. Den første kommer i desember. Du kan også følge med på DNA-registrerte individer og deres sosiale status i ulveflokken i Rovdatas ulveteller (lenke).
Kontaktpersoner i Rovdata:
- Øystein Flagstad, seniorforsker, tlf. 917 18 309
- Jonas Kindberg, leder, tlf. 404 51 540
Nøkkelord
Kontakter
Jonas KindbergLederRovdata
Tel:+47 404 51 540jonas.kindberg@rovdata.noØystein FlagstadSeniorforskerRovdata
Tel:+47 917 18 309oystein.flagstad@nina.noBilder
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Elgen finner balansen i kostholdet18.9.2024 09:23:46 CEST | Pressemelding
Det er ikke ett fett hva elgen spiser. Skogens konge har en bemerkelsesverdig evne til å finne en god balanse mellom proteiner, fettstoffer og karbohydrater i kostholdet.
Plukk opp bjørneskit og bli med i overvåkinga av brunbjørn11.9.2024 15:27:52 CEST | Pressemelding
Hvis du i høst finner en skit som du mistenker kan stamme fra brunbjørn, så har du mulighet til å levere en prøve av skiten til en rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). DNA-analyser av skitprøver kan avsløre mye om individer, og du vil bidra i bestandsregistreringen av arten i Norge.
Villreinen får alarmerende få kalver5.9.2024 07:47:49 CEST | Pressemelding
Villreinen sliter med å reprodusere seg. Aldri før er det telt så få kalver per simler og ungdyr i Knutshø som i år. Trenden er negativ i mange villreinområder, spesielt på Dovre.
Antall mink minker takket være oteren28.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Oteren vokser og trives igjen på Vestlandet. Det er dårlig nytt for den uønskete minken, og bra for arter som hører naturlig hjemme i norsk natur.
Lirypa lykkes bedre enn i fjor27.8.2024 11:48:21 CEST | Pressemelding
Det er totalt flere liryper i Norge i år enn i fjor, men antallet varierer mye mellom regionene. Årets hønsefugltakseringer viser at Nordland og Troms har hatt klart størst økning i bestanden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom