- Etterlyser fair play i kjøledisken
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Holmøy Eriksson roser de nye kostholdsrådene, men mener det er et paradoks at maten myndighetene vil vi skal spise har dårligere vilkår enn mat de vil vi skal unngå, og etterlyser fair play i kjøledisken.
Helsedirektoratets nye kostholdsråd ble presentert torsdag. Rådene anbefaler blant annet at hver av oss bør spise 300-450g fisk i uken, hvor minimum 200g skal være fra fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. I praksis betyr dette mellom 2 og 3 middager i uken, pluss litt fisk på brødskiven. Det presiseres også fra Helsedirektoratet at produkter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og andre fiskeprodukter med mer enn 50% fisk, kan regnes med i mengdeanbefalingen. I tillegg til fisk kan også skalldyr og annen sjømat gjerne inngå i et sunt og variert kosthold.
På motsatt side ber Helsedirektoratet at vi bør spise mindre rødt kjøtt og minimerer inntaket av bearbeidet kjøtt. Med dette som bakgrunn mener Robert Eriksson at myndighetene må legge til rette for at flere av oss spiser fisk oftere.
- Fisk og annen sjømat er sunne, klimavennlige og ikke minst kjempegode kilder til protein og viktige vitaminer. Paradokset er at myndighetene legger til rette for at du og jeg skal velge mat fra kjøledisken, som myndighetene ikke vil at vi skal spise. Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser for at disse skal være konkurransedyktige på pris, samtidig som fisk, sjømat og andre sunne matvarer blir dyrere. Vi vet at kundene i butikken er svært prisbevisst, og kanskje enda mer enn før, og da ser vi at sjømatkonsumet er dalende. En av grunnene til det, er at det ikke er fair play i kjøledisken, sier Robert H. Eriksson.
Som et konkret forslag til hvordan å oppnå mer konkurransedyktige priser på sjømat har Sjømatbedriftene foreslått å kutte merverdiavgift på fisk og sjømat. Flere matvarekjeder har tidligere hatt kampanjer hvor prisen på sjømatprodukter har blitt kuttet tilsvarende momsen, med tilsynelatende stor effekt.
- Å fjerne momsen har effekt. Se for eksempel til da myndighetene besluttet å kutte merverdiavgift på elbiler, som har ført til at Norge er fremst i verden på elbilsalg. Vi har tidligere også sett at matvarekjeder har gjennomført slike kampanjer, har opplevd stor økning i omsetningen av sjømatprodukter. Selv om deler av økningen trolig har med selve kampanjen å gjøre, er det utvilsomt at lavere moms vil føre til økt konsum av sunn, god og norsk sjømat. Sjømatbedriftene jobber derfor videre med å få myndighetene til å fjerne merverdiavgift for fisk og sjømat, slik at det blir et enklere valg for kunder i norske butikker å velge mat som både er sunt for kroppen og sunnere for lommeboken, avslutter Eriksson.
Nøkkelord
Kontakter
Robert Holmøy ErikssonAdministrerende direktør
Tel:+47 73 84 14 00Tel:+47 950 68 797robert@sjomatbedriftene.noOm Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Funksjonskravene til landbasert oppdrett baserer seg på syltynt kunnskapsgrunnlag20.11.2024 08:25:17 CET | Pressemelding
Sjømatbedriftene har sendt sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet angående funksjonskravene til landbasert oppdrett som ble foreslått i august i år. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene er skuffet over kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn bak departementets forslag.
Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring8.11.2024 00:45:47 CET | Pressemelding
2023 ble et rekordår for norsk sjømatnæring. Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring. I 2023 eksporterte næringen 39 millioner måltid hver eneste dag i året. Den totale verdiskapingen i næringen var på 139 milliarder kroner.
STATSBUDSJETET 2025 - De siste tre års næringspolitikk har skapt varige mèn i norsk sjømatnæring7.10.2024 12:37:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Forslaget innebærer et fortsatt alt for høyt skatte- og avgiftsnivå hvor skadelige skatter for næringslivet generelt og sjømatnæringen spesielt videreføre. Dette bidrar til å tappe det norske eierskapet. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson forteller at han ikke nødvendigvis er overrasket, men likevel skuffet.
STATSBUDSJETTET 2025 - Et svakt budsjett med skadelige skattepolitikk7.10.2024 12:29:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, er svært skuffet over at regjeringen ikke tar nødvendige grep for å fjerne de skadelige skattene, men fortsetter å tappe privat næringsliv for kapital og konkurransekraft.
Ber om fradrag i grunnrenteskatten for verdistigning av markedsarbeid.30.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemelding
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber om fradrag i grunnrenteskatten for verdistigning av markedsarbeid.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom