NAF: – Senk farten for skolebarna
Nå skal mange tusen førsteklassinger ut på skoleveien for første gang. – Senk farten for skolebarna, er det klare rådet fra NAF.
Rundt skolestart er det mange barn som for første gang ferdes i trafikken alene. Derfor må bilister ta ekstra hensyn rundt skolene.
– Barn oppfatter ikke farer på samme måte som voksne, og de kan ikke vurdere fart som en voksen. Derfor må vi være ekstra oppmerksomme, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Gå det siste stykket
Tidsklemma og trafikkfarlige skoleveier er årsaker til at mange barn blir kjørt. NAFs råd er at om du må kjøre, skal du bruke skolens droppsone til å sette av barnet, eller parkere et stykke unna skolen og la barnet gå det siste stykket.
– God nok tid er viktig. Har du nok tid til å sette av barnet litt unna skolen, er det det beste fordi da reduserer du trafikken rundt skolen, sier Handagard.
– Øv på skoleveien med barna
Nok tid til å øve på skoleveien er nøkkelen for barna som skal gå eller sykle til skolen.
– Bruk tid på å lære barna hvordan de trygt går eller sykler til skolen, sier Handagard. – Mange barn trenger å bli fulgt i begynnelsen, men etter hvert skal de også gå alene.
God opplæring gjelder også for barna som sykler til skolen. Om barnet er klar til å sykle alene er opp til de å voksne vurdere. Før barna sykler alene til skolen bør de kunne grunnleggende trafikkregler, mestre sykkelen godt, ha god balanse og kunne stoppe. De må også kunne gi tegn og snu hodet mens de sykler.
Tryggere skoleveier for 17 000 barn
De siste par årene har NAF, sammen med skoler og foreldre, aksjonert for tryggere skoleveier på 35 skoler rundt om i landet. Til sammen har over 17 000 barn fått tryggere skoleveier, og målet med aksjonene er at flere barn skal kunne gå og sykle trygt til skolen.
– Trygge skoleveier handler om utforming, med gang- og sykkelveier, fartsgrenser og droppsoner, men også om adferd. Vi er opptatt av å lære barn trygge vaner i trafikken, og at alle som kjører der skolebarn ferdes må være med å ta ansvar slik at skoleveiene blir trygge, sier Handagard.
NAFs råd for trafikksikker skolestart:
1. Nok tid
Beregn nok tid slik at alle unngår stress når du følger barn til skolen - enten dere går, sykler eller kjører buss eller bil. Hvis det ikke er droppsone ved skolen, kan du sette av barna 200 - 300 meter unna for å unngå trengsel ved skolen.
2. Fartsgrenser ved skolene
Ved alle skoler er det satt lavere fartsgrenser for å øke sikkerheten for barna. Vis respekt for fartsgrensene.
3. Lyskryss og fotgjengeroverganger
Barn har store problemer med å bedømme fart og avstand til et kjøretøy. En førsteklassing vil faktisk ikke kunne bedømme om en bil står stille eller er i fart når den er et stykke unna. Vær derfor spesielt oppmerksom på lyskryss og utvis aktsomhet når du nærmer deg lyskryss og fotgjengeroverganger.
4. Sikring av passasjerer
Selv på en kort skolevei skal alle i bilen være sikret. Det er sjåførens ansvar at alle passasjerer er sikret på forsvarlig måte. Barn som er lavere enn 150 cm skal ikke sitte i forsetet med kollisjonspute hvis kollisjonsputen ikke er frakoblet.
5. Oppmerksomhet
Vær svært oppmerksom når du setter av barnet ved skolen. Unngå å kjøre inn i skolegården. Bruk på/avstigningslomme eller droppsone der slike finnes. Det aller beste er å parkere noen hundre meter unna det mest trafikkerte området og gå sammen med barnet resten av veien.
6. Hvis du må parkere ved skolen eller barnehagen
Det sikreste er å rygge inn på den ledige plassen når du kommer. Da beholder du god oversikt over trafikkbildet. Når du skal videre har du god oversikt når du skal ut av parkeringsplassen igjen.
7. Videre ferdsel
Når du har satt av eget barn utenfor skolen, vis respekt for andre barns skolevei, og kjør pent!
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noOm oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
I dag er den store ladedagen i juleutfarten20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Høy trafikk på ladestasjonene i desember topper seg inn mot jula. - Tenk alternativt når du skal kjøre hjem til jul. Da unngår du både ladekø og bilkø, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Elbiler punkterer oftere enn fossilbiler19.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Tallenes tale fra bilbergingsstatistikken i 2024 er klar; elbiler punkterer oftere enn bensin- og dieselbiler. - Det er flere årsaker til at elbilistene opplever flate dekk oftere enn andre bilister, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Nytt strømprissjokk: - Nå gjelder det å lade elbilen på riktig tidspunkt12.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Strømprisene har skutt i været de siste dagene sør i landet. Torsdag er det varslet priser helt opp i 13 kroner per kilowattime (kWh) i Sørvest-Norge. - Nå er det veldig lurt å tenke på når bilen din står til lading, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
To år til med momsfritak for elbil11.12.2024 13:09:58 CET | Pressemelding
Fritak for moms for elbiler under 500 000 er godkjent av ESA for to nye år. - Dette er en viktig avklaring for bilkjøperne. Nå må regjeringen stå løpet ut og beholde momsgrensen for elbiler på dagens nivå i de neste to årene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: 2 av 3 vil eie egen bil også i fremtiden11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Spådommene har vært at flere og flere vil velge bildeling, bilkollektiv eller andre løsninger fremfor å eie egen bil. Men en fersk undersøkelse tilbakeviser dette. - Overraskende nok er det blant de yngste flest er sikre på at de skal eie egen bil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom