Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer

Del

I dag lanserte Helsedirektoratet nye kostråd under Arendalsuka og anbefalingen for frukt, bær og grønnsaker øker til at vi helst bør spise 800 gram om dagen. Folk flest spiser i underkant av tre porsjoner hver dag. OFG mener alle store samfunnsaktører må på banen for å øke forbruket og viser til det store norske Grøntløftet som en del av løsningen.

Her er 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær.
Her er 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær.

I det nye kostrådet som omhandler frukt, grønnsaker og bær anbefales det nå å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag, hvorav en porsjon er definert som 100 gram. Tidligere var anbefalingen minst 500 gram hver dag. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sier ansvaret ikke ligger på hver enkelt forbruker alene, men at det kreves endringer i matmiljøet for å nå anbefalingen, og dermed også sikre bedre folkehelse.  

– I dag spiser nordmenn i snitt kun 2,9 enheter frukt, grønnsaker og bær hver dag. Miljøet rundt oss må tilrettelegges for at vi skal kunne ta de gode valgene. Å spise mye frukt og grønt må oppleves som et reelt og godt valg i hverdagen, sier Sagen og viser til Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe som gjennomføres på oppdrag fra OFG hvert år. 

Det store norske Grøntløftet – viktig samfunnsaktivitet for å øke forbruket 

Det store norske Grøntløftet ble også lansert under Arendalsuka i dag. Dette er en viktig samfunnsaktivitet som har til hensikt å øke nordmenns inntak av frukt, grønnsaker, bær og poteter fram mot 2035.  

– Dette er et ambisiøst og forpliktende samarbeid som hele den grønne verdikjeden stiller seg bak. Grøntløftet handler om å skape varige endringer i måten vi produserer, markedsfører og konsumerer frukt og grønt på. Dette innebærer blant annet å gjøre grønnsaker og frukt mer tilgjengelige og fremtredende i butikker og på menyer, samt å sikre at disse produktene er overkommelige i pris, samtidig som de gir en rettferdig avkastning til produsenter og forhandlere, sier Silje Thoresen Tandberg som er leder merkevarebygging i OFG og sitter tett på prosjektet sammen med Stiftelsen Norsk mat.  

Frukt, grønnsaker og bær må være tilgjengelig og fremstå som et godt valg både når du handler i butikken, på skolen, på jobb, i barnehagen og når du er på farten. 

– Alle store samfunnsaktører må være med å sikre at miljøene rundt oss er tilrettelagt for dette, vi har tro på at det nye kostrådet kan være med å utfordre alle som styrer over disse miljøene, sier Tandberg. 

Les mer: Grøntløftet

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye