Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer

Del

I dag lanserte Helsedirektoratet nye kostråd under Arendalsuka og anbefalingen for frukt, bær og grønnsaker øker til at vi helst bør spise 800 gram om dagen. Folk flest spiser i underkant av tre porsjoner hver dag. OFG mener alle store samfunnsaktører må på banen for å øke forbruket og viser til det store norske Grøntløftet som en del av løsningen.

Her er 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær.
Her er 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær.

I det nye kostrådet som omhandler frukt, grønnsaker og bær anbefales det nå å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag, hvorav en porsjon er definert som 100 gram. Tidligere var anbefalingen minst 500 gram hver dag. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sier ansvaret ikke ligger på hver enkelt forbruker alene, men at det kreves endringer i matmiljøet for å nå anbefalingen, og dermed også sikre bedre folkehelse.  

– I dag spiser nordmenn i snitt kun 2,9 enheter frukt, grønnsaker og bær hver dag. Miljøet rundt oss må tilrettelegges for at vi skal kunne ta de gode valgene. Å spise mye frukt og grønt må oppleves som et reelt og godt valg i hverdagen, sier Sagen og viser til Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe som gjennomføres på oppdrag fra OFG hvert år. 

Det store norske Grøntløftet – viktig samfunnsaktivitet for å øke forbruket 

Det store norske Grøntløftet ble også lansert under Arendalsuka i dag. Dette er en viktig samfunnsaktivitet som har til hensikt å øke nordmenns inntak av frukt, grønnsaker, bær og poteter fram mot 2035.  

– Dette er et ambisiøst og forpliktende samarbeid som hele den grønne verdikjeden stiller seg bak. Grøntløftet handler om å skape varige endringer i måten vi produserer, markedsfører og konsumerer frukt og grønt på. Dette innebærer blant annet å gjøre grønnsaker og frukt mer tilgjengelige og fremtredende i butikker og på menyer, samt å sikre at disse produktene er overkommelige i pris, samtidig som de gir en rettferdig avkastning til produsenter og forhandlere, sier Silje Thoresen Tandberg som er leder merkevarebygging i OFG og sitter tett på prosjektet sammen med Stiftelsen Norsk mat.  

Frukt, grønnsaker og bær må være tilgjengelig og fremstå som et godt valg både når du handler i butikken, på skolen, på jobb, i barnehagen og når du er på farten. 

– Alle store samfunnsaktører må være med å sikre at miljøene rundt oss er tilrettelagt for dette, vi har tro på at det nye kostrådet kan være med å utfordre alle som styrer over disse miljøene, sier Tandberg. 

Les mer: Grøntløftet

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye