Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer
I dag lanserte Helsedirektoratet nye kostråd under Arendalsuka og anbefalingen for frukt, bær og grønnsaker øker til at vi helst bør spise 800 gram om dagen. Folk flest spiser i underkant av tre porsjoner hver dag. OFG mener alle store samfunnsaktører må på banen for å øke forbruket og viser til det store norske Grøntløftet som en del av løsningen.
I det nye kostrådet som omhandler frukt, grønnsaker og bær anbefales det nå å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag, hvorav en porsjon er definert som 100 gram. Tidligere var anbefalingen minst 500 gram hver dag. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sier ansvaret ikke ligger på hver enkelt forbruker alene, men at det kreves endringer i matmiljøet for å nå anbefalingen, og dermed også sikre bedre folkehelse.
– I dag spiser nordmenn i snitt kun 2,9 enheter frukt, grønnsaker og bær hver dag. Miljøet rundt oss må tilrettelegges for at vi skal kunne ta de gode valgene. Å spise mye frukt og grønt må oppleves som et reelt og godt valg i hverdagen, sier Sagen og viser til Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe som gjennomføres på oppdrag fra OFG hvert år.
Det store norske Grøntløftet – viktig samfunnsaktivitet for å øke forbruket
Det store norske Grøntløftet ble også lansert under Arendalsuka i dag. Dette er en viktig samfunnsaktivitet som har til hensikt å øke nordmenns inntak av frukt, grønnsaker, bær og poteter fram mot 2035.
– Dette er et ambisiøst og forpliktende samarbeid som hele den grønne verdikjeden stiller seg bak. Grøntløftet handler om å skape varige endringer i måten vi produserer, markedsfører og konsumerer frukt og grønt på. Dette innebærer blant annet å gjøre grønnsaker og frukt mer tilgjengelige og fremtredende i butikker og på menyer, samt å sikre at disse produktene er overkommelige i pris, samtidig som de gir en rettferdig avkastning til produsenter og forhandlere, sier Silje Thoresen Tandberg som er leder merkevarebygging i OFG og sitter tett på prosjektet sammen med Stiftelsen Norsk mat.
Frukt, grønnsaker og bær må være tilgjengelig og fremstå som et godt valg både når du handler i butikken, på skolen, på jobb, i barnehagen og når du er på farten.
– Alle store samfunnsaktører må være med å sikre at miljøene rundt oss er tilrettelagt for dette, vi har tro på at det nye kostrådet kan være med å utfordre alle som styrer over disse miljøene, sier Tandberg.
Les mer: Grøntløftet
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noSilje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
Nå spiser vi mer frukt og grønt24.10.2024 09:37:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) presenterte i dag svært positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker. For første gang siden 2019 peker tallene oppover, etter flere år med bekymringsfulle nedganger og et alarmerende lavt tall i fjor. Nå har forbruket steget betraktelig.
I dag er det Verdens frukt- og grønnsaksdag18.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
18. oktober markeres World Fruit and Vegetable Day i over 30 land. Dagen er initiert av alliansen AIAM5 (http://ifava.org/), som jobber globalt for fokus på økt inntak av frukt og grønnsaker. Årets tema, «Eat Fruits and Vegetables. More hydration, More life», fremhever viktigheten av et sunt kosthold for god helse
Derfor er det viktig å spise nok vitamin C15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Tror du vitamin C bare er viktig for et godt immunforsvar og for å unngå mangelsykdommer? Et lavt nivå av vitaminet i blodet knyttes nå til både hjerte- og karsykdom og kreft. Og rådet er klart, vi trenger mer vitamin C daglig, og da særlig menn og de som røyker. Kosttilskudd er derimot helt unødvendig, det holder å spise nok frukt og grønt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom