Forenkler med bremsen på – regjeringen mangler 7,6 milliarder kr.
Under Arendalsuka i morgen inviterer NHO blant andre næringsministeren til debatt om forenkling for næringslivet. – Regjeringen trår på bremsen og ikke gassen i arbeidet med å spare næringslivet for 11 milliarder kroner innen 2025. Jeg har forventninger til at næringsministeren nå kommer med konkrete utspill i debatten på Arendalsuka onsdag, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Støre-regjeringen har siden den tiltrådte høsten 2021 hatt som mål å redusere administrative byrder for næringslivet med 11 milliarder kroner innen 2025. Hittil er 3,4 milliarder oppnådd i løpet av tre år.
– Det er dessverre liten tvil om at forenklingsarbeidet går sakte. Her må hele regjeringen ta ansvar. Kanskje får vi noen etterlengtede utspill når næringsminister Cecilie Myrseth stiller til debatt på Arendalsuka. Tiltak som bidrar til å redusere administrative byrder for næringslivet er spesielt viktig for små og mellomstore bedrifter. De har gjerne mindre økonomisk handlingsrom enn store konsern. Fjorårets konkurstall var rekordhøye, og mer enn noensinne er det viktig å redusere administrative byrder og ikke påføre næringslivet nye kostbare rapporteringsoppgaver, sier Aale-Hansen.
Henger etter
– Regjeringen lanserte Forenklingsportalen i mars, med løfte om at den skulle oppdateres etter hvert som forenklingsforslagene ble satt ut i live. Reduksjonen på 3,4 milliarder kroner har ikke økt siden portalen åpnet i mars Et stort spørsmål er om regjeringen klarer 7,6 milliarder kroner på litt over ett år, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
Forenklingsarbeidet handler om å gjøre eksisterende regler enklere å administrere. Samtidig handler det om å ikke innføre nye som belaster næringslivet mer enn nødvendig. De nye endringene i arbeidsmiljøloven fra 1. juli er et eksempel på dette. Endringene kan koste næringslivet nær en kvart milliard kroner i økte kostnader, viser anslag fra Regnskap Norge.
– Når vi nå fremmer konkrete forenklingsforslag, oppfordrer vi samtidig myndighetene til fremover å etterstrebe bedre og smartere regulering. Det er tross alt den samlede byrden av å følge opp regelverk som er avgjørende. Det hjelper lite å forenkle med en hånd når det påføres nye byrder med den andre, påpeker Regnskap Norge-sjefen.
Han er tydelig på at Regnskap Norge deler myndighetenes ambisjoner om å redusere administrative byrder for næringslivet.
– Noen ganger må vi akseptere økte byrder, eksempelvis i forbindelse med omstillingen til det grønne skifte, men arbeidet med å fjerne flere av de eksisterende byrdene på andre område går altfor saken, mener Aale-Hansen.
Slik kan staten spare
Regnskap Norge har 36 konkrete forslag som kan redusere næringslivets administrative byrder med 30 milliarder kroner.
– Fire av forslagene vil alene kunne spare næringslivet for rundt 24 milliarder kroner. Disse dreier seg om reise- og diettregelverket, kontantfri handel og elektronisk faktura. Fremover oppfordrer vi myndighetene til å etterstrebe bedre og smartere regulering.
De fire viktigste innsparingsforslagene vil kunne spare næringslivet for ca. 24 milliarder kroner og gjelder:
1. EFF (elektronisk faktura) som standard handelsformat - besparingspotensial på 9 000 000 000 kr.
2. Krav om EHF som standard fakturaform - besparingspotensial på 5 500 000 000 k.
3. Mulighet for å velge bort kontanter som betalingsmiddel - besparingspotensial på 5 094 000 000 kr
4. Enklere reise og diettregler - besparingspotensial på 4 425 000 000 kr.
Se rapporten her
Fakta:
Regnskap Norges forenklingsforslag er basert på den tette dialogen våre medlemmer, statsautoriserte regnskapsførere, har med nærmere 450 000 av landets små og mellomstore bedrifter.
Nøkkelord
Kontakter
Lene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere
Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder. Regnskap Norges nær 9 000 medlemmer sitter tett på næringslivet, særlig de små og mellomstore bedriftene (SMB). Det gjør at vi kjenner virksomhetenes utfordringer godt og hva som er viktig for dem.
Regnskap Norge jobber for næringslivets interesser og driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Viktig avklaring: Finansministeren varsler i dag mulig utsettelse av bærekraftsregelverk21.3.2025 14:15:42 CET | Pressemelding
Forleden uke overrumplet Europakommisjonen mange ved å legge frem forslag til et forenklet regelverk for bærekraftsrapportering, samtidig som det ble foreslått utsatt ikrafttredelse med to år. – Vi er derfor glade for at Finansministeren i dag bekrefter at vi i Norge vil harmonisere både regelverk og ikrafttredelse med EU, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen8.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall Regnskap Norge serverer på kvinnedagen 8. mars. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene. Dette heier vi på, sier Rune Aale-Hansen. administrerende direktør i Regnskap Norge.
Næringslivet trenger stabile skatteregler7.3.2025 13:36:19 CET | Pressemelding
Regjeringen ønsker å nedsette en ny skattekommisjon. – Hvorvidt det nedsettes en kommisjon eller ikke, er ikke det avgjørende. Det næringslivet trenger er stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det gjelder ikke minst skattepolitikken. Nå må partiene ta ansvar, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Finanstilsynet og Regnskap Norge: Felles innsats mot økonomisk kriminalitet24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Kriminelle som skor seg på hvitvasking og skatteunndragelse går tøffere tider i møte. Regnskap Norge og Finanstilsynet retter felles innsats mot dem som tjener grovt på samfunnets bekostning.
Bostedsregler for stortingsrepresentanter: Det bør være likhet for loven - og lik lov for alle20.2.2025 08:16:33 CET | Pressemelding
–Slik forskjellsbehandling fraråder vi. Det bør være likhebt for loven, og lik lov for alle, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge, og sikter til forslag om bostedsregler for stortingsrepresentante.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom