Ungdom fikler med mobilen mens de kjører

Del

Over halvparten (54 prosent) av ungdommene innrømmer at de ikke klarer å la mobilen ligge i fred mens de kjører. Trygg Trafikk er bekymret for utviklingen.

Ungdommene klarer ikke la mobilen ligge i fred mens de kjører bil
Ungdommene klarer ikke la mobilen ligge i fred mens de kjører bil Foto Colourbox

Dette viser ferske tall fra en stor ungdomsundersøkelse utført av Opinion på vegne av Gjensidige forsikring og Trygg Trafikk. Totalt har over 2000 ungdommer mellom 15 og 24 år svart på undersøkelsen. 

– Uoppmerksomhet er en av hovedårsakene til dødsulykker på norske veier. Mobiltelefon er dessverre en av grunnene til dette – det er ikke mulig å kombinere bruk av telefon med trygg kjøring på veien, selv ikke for ungdom. Det er ikke bare de som synder, men det er urovekkende at over halvparten av de ferskeste sjåførene lar seg friste av mobilen mens de kjører, sier fagdirektør i Trygg Trafikk, Tanja Loftsgarden. 

Trenger strengere regulering 

Selv om det i dag er ulovlig å bruke håndholdt mobil bak rattet, har Trygg Trafikk sammen med UP (Utrykningspolitiet) bedt om tydeligere regler. 

– Med dagens teknologi kan det være vanskelig for politiet å slå ned på mobilbruk i bil. Dagens forskrift er gammel og utdatert, derfor har vi bedt justisministeren og samferdselsministeren om å tydeliggjøre hva som er lov og ikke. En viktig endring vil være at det blir ulovlig å holde telefonen mens du kjører. En slik presisering vil gjøre det enklere for politiet å håndheve loven, men også enklere for sjåfører å forstå hva som er tillatt. I tillegg oppfordrer vi alle til å sette mobilen i bilmodus eller slå på funksjonen «ikke forstyrr», da slipper du å bli forstyrret av varsler mens du kjører, sier Loftsgarden.  

Bruker mobilen til å styre musikken 

Undersøkelser viser at ungdom bruker 7 timer på skjerm daglig.  Da kan det være vanskelig å legge fra seg telefonen under kjøring. 

– Alle er klar over at det er forbudt å bruke håndholdt mobil mens vi kjører. Likevel oppgir hele 54 prosent av de spurte ungdommene at de bruker mobilen ulovlig. De aller fleste bruker telefonen til å skifte musikk eller sjekker meldinger og varsler fra kjæreste og venner. Uansett formål så kan slik bruk føre til ulykker. Ett lite blikk på telefonen kan føre til at du ikke får med deg hva som skjer i trafikken, sier direktør for Skade Motor i Gjensidige forsikring, Elisabeth Ingvaldsen. 

Vær et godt forbilde for ungdom 

Dårlige vaner og holdninger går gjerne i arv. Vær bevisst på hva slags forbilde du er for ungdom når du selv kjører bil. 

– Det er vi voksne som må sette standarden for hva som er greit når vi kjører bil. Vi må starte med oss selv hvis vi ønsker en endring hos ungdommene. Ser de at mor eller far sjekker telefonen mens de kjører, så vil de unge ta etter. Når vi vet hvor lite som skal til før du mister oppmerksomheten når du kjører bil, og hvor store konsekvensene kan bli, må vi ta dette på alvor, avslutter Ingvaldsen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arrangement 14. august kl. 14.15 under Arendalsuka: 

Trygg Trafikk inviterer til panelsamtale om denne tematikken i Samferdselsteltet. «Digitale og mobile: Hvordan er generasjon Z i trafikken?» 

Alle er velkomne til å delta. 

https://www.arendalsuka.no/programsok/details/24793 

Om undersøkelsen: 

Undersøkelsen er gjennomført i et nasjonalt representativt utvalg bestående av personer i alderen 15–24 år. Over 2000 respondenter ble blant annet spurt om transportvaner og holdninger til mobilbruk, rus, fart og bruk av sikringsutstyr. 

Opinion AS har vært ansvarlig for gjennomføringen av undersøkelsen.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye