8 av 10 nordmenn vil verne mer natur
Nordmenn er bekymret for natur- og klimakrisen. En fersk undersøkelse fra Opinion viser blant annet at over 80 prosent av de spurte mener at Norge bør verne 30 prosent av naturen på land og til havs.
– Det er ingen tvil om at nordmenn elsker naturen og ønsker å beskytte den. De nye tallene fra Opinion bekrefter dette, og viser at nordmenn ikke bare er naturelskere; de er også naturvernere, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
Andaur henviser til en undersøkelse Opinion nylig har gjennomført for WWF. Et representativt utvalg i befolkningen er spurt om deres forhold til naturen, naturtapet og klimaendringene. Her fremkommer det også at over 70 prosent er bekymret for tap av natur og mener norske politikere må gjøre mer for å stanse klimaendringer og naturtap. Også restaurering av natur får støtte fra et klart flertall av nordmenn. 71 prosent av de spurte mener at 30 prosent av ødelagt norsk natur bør gjenopprettes.
– Regjeringen har folket i ryggen når målene i naturavtalen skal følges opp i naturmeldingen som legges frem for Stortinget i høst. Denne redningsplanen, som skal stake ut kursen for norsk naturpolitikk frem mot 2030, må være ambisiøs og forpliktende for alle sektorer i samfunnet. Den må si at Norge skal verne 30 prosent av våre hav- og landområder innen 2030, og den må komme med nye regler for å stanse dagens ukontrollerte nedbygging. 2024 må bli året da vi ser konkret handling for å stanse og reversere tapet av naturen vår, sier Andaur.
Stort støtte til sirkulære løsninger
I undersøkelsen kommer det også frem at hele 64 prosent av de spurte er enig i påstanden om at vi bør redusere forbruket av naturressurser. Nordmenn støtter også satsing på sirkulærøkonomiske tiltak og mener at politikerne bør stille krav til lengre levetid for produkter samt legge til rette for billigere reparasjoner og flere panteordninger.
– Vårt overforbruk er hovedårsaken til natur- og klimakrisen. Vi forsyner oss på en måte som ikke er bærekraftig. Norge har et særlig ansvar da vi ligger i verdenstoppen på forbruk av naturressurser og kun 2,4 prosent av økonomien vår er sirkulær. Det meste av det vi kjøper blir kastet etter bruk, sier Andaur, og legger til:
– Vi er nødt til å få på plass en rask omstilling til sirkulær økonomi som reduserer materialforbruket, slik at vi bruker ressursene som allerede er i omløp fremfor å ta ut stadig flere jomfruelige naturressurser.
Hovedfunn fra undersøkelsen:
-
71 prosent er opptatt av natur- og klimaspørsmål.
-
85 prosent er enig i at vi burde verne og bevare minst 30 prosent av natur på land.
-
81 prosent er enig i at vi burde verne og bevare minst 30 prosent av norske havområder.
-
71 prosent er enig i at 30 prosent av norsk natur bør gjenopprettes.
-
75 prosent er enig i at norske politikere må gjøre mer for å stanse naturtap.
-
81 prosent sier naturopplevelser er viktige for dem.
-
85 prosent sier tilgang til nærnatur er viktig.
-
67 prosent mener Norge bør begrense utbygging av hyttefelt, motorveier og andre prosjekter som ødelegger natur. Kun 12 prosent er uenige.
-
60 prosent mener skogbruket bør ta i bruk alternativer til flatehogst.
-
48 prosent støtter en naturavgift.
-
Nordmenn er bekymret for følgende miljøsaker: plastforsøpling (86 prosent), tap av natur (74 prosent), naturtilstanden i fjorder og hav (73 prosent), klimaendringer (66 prosent), insektdød (61 prosent), luftforurensing (60 prosent), overfiske (55 prosent), tørke (54 prosent), flom og skred (47 prosent) og gruvedrift på havbunnen (43 prosent).
-
Nordmenn støtter satsing på sirkulærøkonomiske tiltak og flere av de spurte mener at politikere bør stille krav til lengre levetid for produkter (63 prosent) samt legge til rette for billigere reparasjoner (63 prosent) og flere panteordninger (58 prosent). 1 av 3 (35 prosent) ønsker flere dele- og låneordninger.
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for WWF Verdens naturfond. Resultatene er basert på intervjuer med 1007 personer over 15 år i et landsrepresentativt befolkningsutvalg vektet på kjønn, alder og landsdel. Mer informasjon om undersøkelsen finnes på WWF sine nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig i WWF Verdens naturfond
Tel:+47 482 04 130elena.solberg@wwf.noOm oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
Plastforhandlingene i Busan: – En gedigen skuffelse1.12.2024 17:25:12 CET | Pressemelding
Det ble ikke enighet om en ny, global plastavtale. – Vi kunne ha fått en historisk miljøseier som verden sårt trenger. Isteden reiser vi tomhendte hjem, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
WWF: – Statens utredning er så dårlig at den er ulovlig28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske stat i saken om gruvedrift på havbunnen. I dag starter behandlingen i Oslo tingrett.
WWF: – En enestående mulighet til å stanse plastkrisen25.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Når verdens land møtes denne uken for å få på plass en global plastavtale, er det særlig to krav WWF fremhever: at den er både sterk og rettslig bindende.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom