FØRDEFJORDSAKEN: Får støtte fra EU-kommisjonen og ESA

Del

Både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA) støtter miljøorganisasjonene i Førdefjord-saken før høstens behandling i EFTA-domstolen.

– Nå er vi optimistiske! Denne saken kan vi faktisk vinne, sier Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom.

Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall.
Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall. Wim Lassche

Fjordsøksmålet kommer til behandling i EFTA-domstolen denne høsten, og i den forbindelse har EU-kommisjonen og ESA kommet med uttalelser. Det er oppløftende lesning for Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, som har gått til sak for å hindre gruvedumping i Førdefjorden.

– Både EU-kommisjonen og ESA støtter vår tolkning av regelverket. Det underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, sier Blazevicius.

Staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden. Selskapet er i full gang med å bygge sitt anlegg og har annonsert oppstart høsten 2024.

Etter at miljøorganisasjonene tapte søksmålet i Oslo tingrett, anket de saken til Borgarting lagmannsrett. Før saken kommer dit skal den til behandling i EFTA-domstolen, som skal ta stilling til hva som skal til for å kunne tillate forurensing av en vannressurs som Førdefjorden. Domstolen vil komme med en rådgivende uttalelse som vil bli tillagt stor vekt når saken kommer til behandling i lagmannsretten til neste år.

– Denne saken handler ikke bare om Førdefjorden, dette handler om å hindre forurensning av fjorder, vann og elver, både i Norge og Europa. Hvis EFTA-domstolen støtter vårt syn, slik både ESA og EU-kommisjonen gjør, betyr det at livsviktige vannressurser kan reddes i hele EU-området, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Alvorlig undergraving av vanndirektivet

Ifølge EUs vanndirektiv er det forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver. Hvis det likevel skal tillates, stilles det strenge krav. Aktiviteten må være av overordnet samfunnsinteresse, eller overriding public interest, som det står i vanndirektivets artikkel 4. Sentralt i statens begrunnelse for å tillate gruvedumping er de fremtidige inntektene som gruvevirksomheten vil skape. Staten mener at dette samsvarer med vanndirektivets krav til overordnede samfunnshensyn. Her er både ESA og EU-kommisjonen uenige. De støtter miljøorganisasjonene i at hverken hensynet til privat fortjeneste, skatteinntekter eller arbeidstageres inntekter faller inn under vanndirektivets krav.

«Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet. De interessene som rettferdiggjør et unntak må derfor, ifølge ESA, være direkte fordelaktige for offentligheten», skriver ESA i sin uttalelse 16. juli.

Kritiske råmaterialer ikke relevant

Selv om det ikke står nevnt i noen av tillatelsene, har staten i ettertid oppgitt tilgangen til såkalt kritiske råmaterialer for å begrunne at gruvedriften er av overordnet samfunnsinteresse. Rutilen som skal utvinnes i Engebøfjellet kan brukes i fremstillingen av titanmetall, som står på listen over kritiske mineraler i EU. Heller ikke her får staten støtte. Både ESA og EU-kommisjonen skriver i sine uttalelser at dette alene ikke er nok til å forsvare et unntak.

«Betraktningene angående den globale forsyningen av rutil synes ikke å være relevante for vurderingen», skriver EU-kommisjonen i sin uttalelse av 19. juli.

ESA påpeker på sin side at forholdene som utgjør en overordnet samfunnsinteresse må fremlegges før tillatelsene gis og ikke i ettertid slik staten har gjort. «Begrunnelser for unntak fra artikkel 4(1) i vanndirektivet kan ikke gjøres i etterkant», står det i ESAs uttalelse.

Dommen fra Oslo tingrett

Uttalelsene fra EU-kommisjonen og ESA støtter heller ikke dommen fra Oslo tingrett, der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte på alle punkter. I tingrettens dom beskrives fremtidige inntekter for lønnstagere, aksjonærer og offentlige skattemottagere som den «dominerende nytteeffekten» av gruveprosjektet for det norske samfunnet. Denne forståelsen lå til grunn for tingrettens dom. EU-kommisjonen på sin side er krystallklar i sin uttalelse om at slike hensyn ikke teller som overordnede samfunnshensyn som kan gi unntak fra vanndirektivets forbud mot forurensning av en vannressurs.

– Uttalelsene fra EU-kommisjonen og ESA viser at dommen fra Oslo tingrett var feil. Både staten og tingretten er på ville veier i forvaltningen av vanndirektivet. Det er på høy tid at denne viktige miljøloven blir tolket og fulgt opp på rett måte, både for Førdefjorden og andre vannforekomster i Norge og Europa, sier Gulowsen.

Uttalelsene fra ESA og EU-kommisjonen ligger vedlagt.

For mer informasjon

Gytis Blazevicius

Leder i Natur og Ungdom

45 29 75 42 / gytisb@nu.no

Truls Gulowsen

Leder i Naturvernforbundet

901 04 907 / tg@naturvernforbundet.no

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye