Manuskript Forlag AS

- Psykiatrien trenger et paradigmeskifte

Del

Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien er en rå og naken beretning fra innsiden av psykiatrien – en oppdatert versjon av «Gjøkeredet». Forfatter Maja Thune beskriver sine år som psykiatrisk pasient og senere som terapeut i de samme institusjonene.

Forfatter Maja Thune lanserer boken Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien. Foto: Mariell Schei
Forfatter Maja Thune lanserer boken Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien. Foto: Mariell Schei

Boken, som lanseres 10. september, er en gripende «page-turner» fra virkeligheten, men også en helsepolitisk invitasjon til en mer respektfull og human psykiatri. En psykiatri med færre medikamenter og mer kroppsrelatert behandling. Ikke minst er boken en hyllest til behandlerne som ser pasientene bakenfor medisinske diagnoser.

Psykolog Per Espen Stoknes skriver i sin omtale til boken;

-  Ingen skildrer skyggesidene i sjelslivet vårt slik Maja Thune gjør det, med sitt blikk og sitt varme hjerte.

Forfatteren selv mener det må en større endring til i psykiatrien.

-  Psykiatrien trenger et paradigmeskifte. I denne boken presenterer jeg en modell for en human psykiatri.

Fra pasient til terapeut

Leseren løftes inn i Majas dramatiske ungdomstid, da hun etter et nervesammenbrudd som 17-åring blir tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus utenfor Oslo. Maja blir raskt diagnostisert som schizofren, en diagnose som etter flere år med tunge medisiner, isolasjon og beltelegging, blir avkreftet av flere leger. Hun var ikke syk likevel. Du er nok bare en kunstnersjel, sa en av legene.

-  I psykiatrien fikk jeg høre at jeg aldri kom til å bli frisk, men det var heldigvis noen som så meg, og fokuserte på den jeg var bak diagnosen, sier Maja Thune.

I boken beskriver forfatteren effekten av å bli sett av et medmenneske - og helbredelsen som ligger i det. Behandlernes tilstedeværelse og nærvær opplevdes viktigere enn utdanningen og metoden. Det de ga henne kalte hun for «Kjærlighet som medisin» og bidro til at hun ble friskmeldt, tok utdannelse og begynte å jobbe som terapeut - nettopp i psykiatrien.

-  Slik kunne jeg gi noe tilbake, sier Maja.

Gir medpasienter en stemme

Flere år etter at Maja ble skrevet ut, startet hun et prosjekt «Kjærlighet som medisin» - for en ny og human psykiatri.

-  Noen kaller en human psykiatri for «vaffelpsykiatri». Jeg tror kjærlighet er den medisinen som virker best i møte med psykisk sykdom. Jeg har beskrevet hvilke ingredienser en slik medisin består av i boken min.

Fortellingene i boken om Maja Thunes medpasienter gjør et sterkt inntrykk. I møtene med Laila, Ken, Vicky, Sun Phi, Cecilia, Vilma og de andre pasientene, får leseren innblikk i livene til de sårbare sjelene som blir utsatt for tvang, isolasjon og bindes fast med reimer. Forfatterens nådeløse og ærlige beskrivelser er gjennomsyret av en respekt for hver enkelt av dem og deres skjebne.

-  Mine medpasienter bar på en overraskende visdom som jeg har forsøkt å gjengi i boken, sier Thune.

Med sin skildring fra begge sider i psykisk helsevern, gir Maja Thune de «stemmeløse» en stemme.

Vendepunktet

Som pasient ble Maja Thunes møte med yoga og meditasjon et vendepunkt. Hun oppdaget at det var gode verktøy i møte med frykt, nedstemthet og andre vanskelige følelser. Pusten roet uro i kroppen, ga økt tilstedeværelse og dypere kontakt med hjertet. Den sterke effekten av kroppsterapi førte til flere India-reiser og hun utdannet seg som yogalærer etter studier i kunst- og uttrykksterapi.

I dag jobber Maja som psykoterapeut og yogalærer. Hun har opprettet en egen utdanning i yogaterapi, og er foredragsholder og forfatter. Hun startet prosjektet «Kjærlighet som medisin», der hun i en serie Realty-teaterforestillinger, på scenen foran publikum, bringer vitnesbyrd fra tidligere psykiatriske pasienter som forteller om sine erfaringer som innlagte. Fagpersoner supplerer med foredrag om hva det betyr å bedrive human psykiatri og utvalgte musikere akkompagnerer. Neste forestilling er i Jakob kirke i Oslo 10. september.

En av fagpersonene som har bidratt til forestillingene er psykiater Asbjørn Restan. I forordet til Maja Thunes bok blir han sitert:

- Er det én og bare én bok fra psykiatrien du skal lese i år, så er det denne. Den leder fram til en gjennomførbar modell for holdninger og menneskesyn som er nødvendige for en realistisk og human psykiatri. Hvis du tar boken til ditt hjerte, vil den gjøre deg til et bedre menneske - for deg selv og andre.

Boken «Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien» lanseres 10. september 2024.

Nøkkelord

Kontakter

Unn Grethe BergePR- pressekontaktUnn Grethe Berge Consulting AS

UGB Consulting AS er et kommunikasjonsbyrå som tilbyr tjenester innen PR- og kommunikasjon, pressehåndtering og management.

Tel:+ 47 92403867post@ugbconsulting.no

Bilder

Forfatter Maja Thune lanserer boken Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien. Foto: Mariell Schei.
Forfatter Maja Thune lanserer boken Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien. Foto: Mariell Schei.
Last ned bilde
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Last ned bilde
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Last ned bilde
Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien
Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien
Last ned bilde
Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien
Kjærlighet som medisin, om å bli sett i psykiatrien
Last ned bilde
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Forfatter Maja Thune. Foto: Mariell Schei.
Last ned bilde

Manuskript Forlag AS ble etablert i 2020. Vår ambisjon er å utgi informative, nyttige og tankevekkende bøker som kan gi ny innsikt. Kan de også bidra til diskusjon, ønsker vi det velkommen. For øyeblikket fokuserer vi på norsk og oversatt sakprosa.

Følg pressemeldinger fra Manuskript Forlag AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Manuskript Forlag AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Manuskript Forlag AS

Petter Fiskum Myhr griper tidsånden i boka Ny dag, ny nåde8.5.2024 12:06:25 CEST | Pressemelding

Hva skjer med oss mennesker om vi våger å sitte stille? Dette er forfatterens prosjekt. Slagord som «Grip dagen!» «Lev nå!» «Nyt øyeblikkene!» går som en farsott over sosiale medier, men hvordan gjør vi det? I Ny Dag Ny Nåde gir forfatteren oss løsningen, og den fantastiske nyheten er at det er en løsning som er tilgjengelig, ikke minst oppnåelig, for alle. Da Myhr gikk av med pensjon i 2022 spurte folk: «Hvordan skal du få dagene til å gå?» «Spørsmålet er hvordan skal jeg få dagene til å vare?» svarte han.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye