Nytt rekordår for norsk frukt
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og prognosene viser at det er ventet mye norskprodusert frukt i butikkene denne høsten, på lik linje med i fjor ser ut til å bli at det blir et svært godt fruktår.

– Det er en rekordstor produksjon med 711 tonn moreller mot 658 tonn i fjor, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og henviser til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) sin fruktprognose for høsten (1).
– Nå er de norske morellene å få kjøpt i butikkene, så nå gjelder det å nyte norske moreller, sier hun og minner om at sesongen for moreller er kort.
Nytt rekordår for plommer, epler og pærer
Høstingen av plommer startet i slutten av juli, og de vil vi finne i butikken rundt 5 august til rundt første uken i september. I fjor var det også rekordår for plommer, og denne sesongen er volumet enda større med hele 1713 tonn. Det er en økning på 19 % viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.
– På grunn av den varme mai måneden vi hadde får årets plommer en veldig god smak, og vi kan forvente å finne store og søte plommer fra årets avling, forteller Harald Alvavoll i styringsgruppa for frukt.
De norske eplene kommer i butikk i september, men de såkalte tidligeplene har blitt høstet allerede forrige uke. Det vil være varierende hvor i landet tidligeplene er i butikk, men noe er på vei ut i butikk på Vestlandet. Den norske pæresesongen ser også ut til å bli nesten like god som den var i fjor med 577 tonn mot 594 tonn i fjor. Vi kan forvente norske pærer i butikk i september.
Spis norsk frukt med god samvittighet
Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i norsk frukt med den beste samvittighet.
–All frukt er sunt og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken, eller ta med seg i vesken når du er på farten, avslutter hun.
På frukt.no finnes mengder med inspirerende oppskrifter på hva du kan lage med plommer, epler og pærer denne høsten.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom