Spire

Perspektivmeldinga: - Et svik mot kommende generasjoner

Del

I dag kom regjeringens perspektivmelding. Der skulle framtidas utfordringer for Norges økonomi og velferdsstat drøftes. Mens norske og internasjonale eksperter understreker behovet for ambisiøs klimahandling, setter perspektivmeldingen oss på samme kurs som før, mener ungdomsorganisasjonen Spire.

Elise Åsnes, leder i Spire, står foran Stortinget med et alvorlig ansiktsuttrykk.
– Vi må tørre å tenke nytt om hvordan vi kan sikre velferd i en verden med begrensa ressurser, sier Elise Åsnes, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire. Foto: Spire

– Jeg er dypt bekymret over regjeringens manglende visjon for klimahandling. Vi trenger et oppgjør med de grunnleggende årsakene til klimakrisa, ikke halvhjerta symptomlindring og business-as-usual, sier Elise Åsnes, leder i Spire.

Oljeland langt inn i framtida

Perspektivmeldinga gjør det tydelig at regjeringen planlegger et fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Samtidig skriver de at det forventes en nedgang i petroleumsproduksjon etterhvert. De mener det vil bety at Norge må omstille økonomien og arbeidsmarkedet vårt, men viser ingen tegn til å lage planer for denne omstillingen.

– Det er helt spinnvilt at regjeringen vil fortsette oljeletinga på ubestemt tid. Det strider mot all miljøfaglig forskning, og gjør det umulig for oss å oppnå klimamålene. 

Økonomisk vekst kan ikke kobles fra miljøødeleggelse

Spire er særlig kritisk til at behovet for økonomisk vekst ligger til grunn for alle veivalgene regjeringen presenterer. Basert på flere globale studier, skrev FNs naturpanel i 2019 at det ikke er mulig å ha økonomisk vekst samtidig som man reduserer verdens ressursbruk til det jordas tåleevne krever. Også Norges klimautvalg har uttalt at Perspektivmeldingen bør vurdere hvor forenlig økonomisk vekst er med utslippskutt.

– Perspektivmeldingen baserer seg på en naiv tro på at vi kan oppnå klimamålene uten et oppgjør det økonomiske systemet vårt. Gang på gang er det bevist at økonomisk vekst er uadskillelig fra miljødeleggelser. Vi tenke nytt om hvordan vi kan sikre velferd i en verden med begrensa ressurser, sier Åsnes.

Krever systemendring, ikke symptomlindring

Spire mener at perspektivmeldingen gjenspeiler et manglende fokus på grunnleggende årsaker i klimadebatten. Organisasjonen krever en politikk som setter velferd, klima og miljø over vekst og kortsiktig profitt.

– I årevis har unge ropt etter systemendring, ikke klimaendring. Vi trenger en politikk som tør å utfordre det eksisterende systemet, ikke gamle og utdaterte løsninger. Dagens kortsiktighet ødelegger framtidsutsiktene for vår generasjon, avslutter Åsnes.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Elise Åsnes, leder i Spire, står foran Stortinget med et alvorlig ansiktsuttrykk.
– Vi må tørre å tenke nytt om hvordan vi kan sikre velferd i en verden med begrensa ressurser, sier Elise Åsnes, leder i miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire.
Last ned bilde
Pressebilde
Pressebilde
Last ned bilde

Om Spire

​Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon for unge som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Vi jobber med politisk påvirkning og informasjonsarbeid knyttet til handel, mat, by og miljø i et internasjonalt perspektiv.

Følg pressemeldinger fra Spire

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spire på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Spire

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye