Veterinærinstituttet

Arendalsuka: Spredning av fremmede fiskearter – en potensiell miljøkatastrofe, men ukjent for de fleste

Del

Det er et globalt mål å stoppe fremmede arter fra å spre seg i natur hvor de ikke hører naturlig hjemme. Norge har forpliktet seg internasjonalt til å stoppe fremmede arter. Mandag 12. august i Arendal vil Veterinærinstituttet med flere presentere status for arbeidet som gjøres på vegne av miljømyndighetene med å stoppe og fjerne fremmede fiskearter i Norge.

Pukkellaks. Foto: Roar Sandodden, Veterinærinstituttet
Pukkellaks. Foto: Roar Sandodden, Veterinærinstituttet

En fremmedart er en art av planter, dyr, sopp eller mikroorganismer som har blitt introdusert, bevisst eller utilsiktet, til et område utenfor sitt naturlige utbredelsesområde. Noen ganger fortrenger slike fremmede arter lokale arter og økosystemer.

Fremmedarter utgjør derfor en betydelig trussel mot biologisk mangfold og kan også påvirke menneskelig helse og økonomiske aktiviteter negativt. Ofte har de få naturlige fiender i det nye miljøet, noe som kan føre til at de sprer seg raskt og konkurrerer med, fortrenger eller til og med utrydder lokale arter. Forvaltning og kontroll av fremmedarter er derfor en viktig del av bevaringsarbeidet i mange land.

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Miljødirektoratet hatt prosjektledelsen av bekjempelsen av gyro-parasitten i norske vassdrag i snart 30 år. Kampsignalet kommer fra enstemmige stortingsvedtak og har hatt suksess gjennom omfattende og bredt samarbeid med lokale støttespillere, forvaltning, næring og interesseorganisasjoner med resultater som har vakt internasjonal oppsikt. I økende grad brukes nå denne kompetansen til å bekjempe fremmede fiskearter i landet vårt. Og det gjøres et omfattende arbeid på oppdrag fra Miljødirektoratet for å vinne erfaringer og utvikle kunnskap om vi kan stoppe pukkellaksen uten å skade hjemmehørende arter.  

Kom til Studio Spornes, Teaterplassen 3, Tyholmen i Arendal mandag 12. august kl. 16.30 -17.30 og hør om:

  • Hvordan fremmede fiskearter utgjør en stor samfunnsrisiko
  • Hva en fremmed arts nærvær betyr for andre hjemmehørende arter i miljøet
  • Hvordan bekjempelse av fremmede arter skjer og med hvilken risiko for naturen vi vil bevare
  • Hva vi risikerer om naturen og miljøkriminaliteten får gå sin gang  
  • Hvorfor andre land vil lære av Norge

Program:

16:30 – 16:32 Velkommen v/konferansier Asle Haukaas
16:32 –16:40 Hva betyr en fremmed arts nærvær for andre hjemmehørende arter i miljøet? Presentasjon av Artdatabanken v/direktør Bjarte Rambjør Heide
16:40 –16:50  “Hva vet nordmenn om fremmede arter? – en spørreundersøkelse av Sabima i samarbeid med Ipsos” Presentert av Julie Paus-Knudsen, Sabima
16:51 – 17:09 Status for spredning av fremmede fiskearter og hvilke risikoer dette medfører. Hva er mulig å gjøre av tiltak? Kan vi stoppe pukkellaksen fra å invadere norske vassdrag? Hvorfor er det viktig å fjerne gjedde eller mort fra innsjøer artene er satt ut i? Hvordan lyktes Norge i kampen mot «laksedødaren» gyro? Hva er samfunnsgevinstene når innsatsen krones med suksess? Av Asle Moen, Veterinærinstituttet
17:10 – 17:27  Paneldebatt: 

Hva risikerer vi om naturen og miljøkriminaliteten får gå sin gang?

Hvilke forbedringspotensialer finnes?

I panelet: administrerende direktør Bjarte Rambjør Heide, Artsdatabanken, biolog Julie Paus-Knudsen, Sabima, Ingeborg Palm Helland, forskningssjef, NINA og seksjonsleder Asle Moen, Veterinærinstituttet

17:27– 17:30 Avrunding ved konferansier Asle Haukaas

Hvor: Teaterplassen 3, Tyholmen, Arendal

Når: 12. august 2024, kl. 16.30 - 17.30

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Arendalsuka: Fra rødt til grønt lys for laksenæringa?9.8.2024 12:00:00 CEST | Presseinvitasjon

Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster, spesielt i behandlingen mot lakselus. Mandag 12. august i Arendal inviterer Veterinærinstituttet til faglig innledning og paneldebatt om hvordan helse og velferd for både oppdrettslaks og villfisk kan bedre seg ved null- eller lavutslippsteknologi. Paneldebatt med blant annet statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Even Tronstad Sagebakken og stortingspolitiker Rasmus Hansson (MDG).

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye