Veterinærinstituttet

Arendalsuka: Fra rødt til grønt lys for laksenæringa?

Del

Situasjonen i oppdrettsnæringen i dag er dyster, spesielt i behandlingen mot lakselus. Mandag 12. august i Arendal inviterer Veterinærinstituttet til faglig innledning og paneldebatt om hvordan helse og velferd for både oppdrettslaks og villfisk kan bedre seg ved null- eller lavutslippsteknologi. Paneldebatt med blant annet statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet Even Tronstad Sagebakken og stortingspolitiker Rasmus Hansson (MDG).

Lakseoppdrett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Hvordan får vi til dette? Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Stavanger har sammen med næringsrepresentanter, lokal forvaltning og Mattilsynet studert en mulig løsning for produksjonsområde 3 og 4. Er dette en mulig modell for nasjonale løsninger? 

Korte faglige innledninger:

«Vi vet hva som må til for å «redde» situasjonen» ved avdelingsdirektør Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet

«Dette er lønnsomme investeringer til felles gode» av professor Ragnar Tveterås, Universitetet i Stavanger

«Hva slags miljøfleksordning trenger vi for å mindre lus og færre døde laks?» ved opppdragskoordinator Ketil Skår, Veterinærinstituttet

«Ønsker fra en oppdretter som jobber for endring» ved Vidar Hjartnes, samfunnskontakt fra Eide Fjordbruk i Hordaland

Paneldebatt:

«En reelt bærekraftig oppdrettsnæring? Hvordan? Kan miljøfleksordningen vedtatt av Stortinget innstilles slik at vi løser oppdrettsnæringens utfordringer, håndterer den uakseptable dødeligheten av oppdrettsfisken og samtidig sikrer høstbare og sunne villfiskbestander? En mulig vinn-vinn-situasjon?»

Deltakere:

  • Even Tronstad Sagebakken, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet
  • Rasmus Hansson, stortingspolitiker, Næringskomiteen på Stortinget, Miljøpartiet De Grønne
  • Lars Fjeldstad, ordførar i Osterøy kommune og leiar av regionrådet Nord-Hordaland
  • Vidar Hjartnes, samfunnskontakt, Eide Fjordbruk
  • Torfinn Evensen, generalsekretær Norske Lakseelver

Les mer her

Hvor: Studio Sporsnes, Teaterplassen 3, 4836 Tyholmen

Når: 12. august 2024, kl. 15.00 - 16.15

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Arendalsuka: Spredning av fremmede fiskearter – en potensiell miljøkatastrofe, men ukjent for de fleste9.8.2024 12:00:00 CEST | Presseinvitasjon

Det er et globalt mål å stoppe fremmede arter fra å spre seg i natur hvor de ikke hører naturlig hjemme. Norge har forpliktet seg internasjonalt til å stoppe fremmede arter. Mandag 12. august i Arendal vil Veterinærinstituttet med flere presentere status for arbeidet som gjøres på vegne av miljømyndighetene med å stoppe og fjerne fremmede fiskearter i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye