SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet - solid resultat og økt avkastningsmål

Del

SpareBank 1 Østlandets konsernresultat etter skatt for andre kvartal 2024 ble 716 (579) millioner kroner. Egenkapitalavkastningen var 14,2 (12,2) prosent.

Klara-Lise Aasen, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet
Klara-Lise Aasen, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet

God vekst i renteinntektene bidro til den solide resultatforbedringen fra fjoråret. Netto renteinntekter inklusive provisjoner fra kredittforetakene ble 1 098 millioner kroner, en økning på 19,9 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor.  

Dedikert innsats fra medarbeidere 


- De gode resultatene skyldes dedikert innsats av alle som jobber i konsernet. SpareBank 1 Østlandet har det siste kvartalet økt antall kunder både på personmarked og bedriftsmarkedet. I juni kom SpareBank 1 Østlandet på topp tre plassering for kundeservice i hverdagsbank, og jeg vil takke alle våre kunder for tilliten de viser oss hver dag, sier konsernsjef Klara-Lise Aasen.  

God utlånsvekst 


Bedringen i renteinntekter understøttes av utviklingen i bankens utlånsvolum. Sammenlignet med første kvartal, vokste utlån til personkunder og bedrifter henholdsvis 2,1 og 2,2 prosent, og for første gang oversteg SpareBank 1 Østlandets samlede utlånsvolum 200 milliarder kroner.  

Sterke resultater fra datterselskaper 


Den underliggende utviklingen i provisjonsinntektene er også god, drevet delvis av sterke resultater i bankens datterselskaper. Provisjoner fra eiendomsmegling var på sitt høyeste noensinne i andre kvartal, med økt aktivitet i bruktboligmarkedet. Oppkjøpet av regnskaps- og rådgivningsselskapet Siffer fortsetter å gi seg utslag i bedre resultater for SpareBank 1 ForretningsPartner Østlandet AS.  

Konsernets driftskostnader i andre kvartal ble 636 millioner kroner. Tallene preges av et overtredelsesgebyr på 30 millioner kroner fra Finanstilsynet, kjøpet av Siffer, økt provisjonslønn hos eiendomsmeglerne og en omklassifisering av bankens andel av alliansekostnader. Likevel er den underliggende kostnadsveksten høyere enn ønskelig, og den forestående integrasjonen med Totens Sparebank vil bidra til ytterligere kostnadspress på kort sikt.  

Trygge enkle løsninger

 
- For fortsatt å kunne vinne kundenes tillit, må vi evne å videreutvikle oss for framtidens kundebehov. Lojale og fornøyde kunder bygges gjennom langsiktig innsats, framtidsrettede digitale løsninger og nære, engasjerte og dyktige rådgivere. Kundene skal oppleve trygge, enkle løsninger og at vi alltid har kundens beste i fokus, sier Aasen.  

Økte lønnsomhetsmål 


Styret i SpareBank 1 Østlandet har vedtatt å øke bankens lønnsomhetsmål, fra minst 12 til minst 13 prosent egenkapitalavkastning. Dette er et mer ambisiøst mål enn tidligere. Oppjusteringen setter økte krav til effektivitet i alle ledd av virksomheten. Et forsterket kostnadsfokus vil utgjøre et sentralt ledd i bankens strategiarbeid fremover. For å tydeliggjøre fleksibiliteten i bankens utbyttepolitikk og som en naturlig konsekvens av økt mål for egenkapitalavkastningen, justerer banken også sin utbyttepolitikk, slik at den langsiktige ambisjonen nå er en utbytteandel på minst 50 prosent. 

- Sammen med våre kunder skal vi skape verdi for samfunnet, ansatte og eiere og bidra til en bærekraftig utvikling, sier Klara-Lise Aasen. 

2. kvartal 2024 (Konserntall. Tall i parentes gjelder for tilsvarende periode i 2023) 

Resultat etter skatt: 716 (579) mill. kroner
Egenkapitalavkastning: 14,2 (12,2) prosent
Resultat per egenkapitalbevis: 4,09 (3,37) kroner
Netto renteinntekter: 1 008 (852) mill. kroner
Netto provisjons- og andre inntekter: 446 (412) mill. kroner
Netto resultat fra finansielle eiendeler og forpliktelser: 142 (117) mill. kroner
Sum driftskostnader: 636 (534) mill. kroner
Tap på utlån og garantier: 39 (86) mill. kroner
Utlånsvekst siste kvartal inklusive lån overført til kredittforetak: 2,1 (2,0) prosent
Innskuddsvekst siste kvartal: 6,6 (5,5) prosent
Ren kjernekapitaldekning: 16,8 (17,9) prosent
Bankens grønne utlån (inkl. utlån overført til kredittforetakene) utgjorde ved utgangen av andre kvartal 42,6 mrd. kroner (36,1 mrd. kroner)

Kontakter

Bilder

Klara-Lise Aasen, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet
Klara-Lise Aasen, konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet
Last ned bilde

Om SpareBank 1 Østlandet

SpareBank 1 Østlandet er landets fjerde største sparebankkonsern med 1 225 kompetente og stolte medarbeidere. Gjennom snart 180 år har vi bygget en solid markedsposisjon på Østlandet ved å være tilgjengelige og yte kreditt og andre tjenester til personer, bedrifter og offentlig sektor i bygd og by. Vi har i dag 37 kontorer spredt rundt om i Oslo, Akershus og Innlandet, og har en forretningskapital på 245 milliarder kroner. Gjennom våre datterselskaper og SpareBank 1-alliansens produktselskaper er vi et komplett finanshus for våre person- og bedriftskunder. Vi er et børsnotert og selvstendig finanskonsern med dype røtter på Østlandet og hovedkontor i Hamar. Banken har bidratt til verdiskaping i markedsområdet gjennom flere generasjoner.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Østlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Østlandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye