Dyrevelferdsscenen under Arendalsuka
Hvorfor brukes ikke tilgjengelig kunnskap i hundeavl? Hvorfor har ikke Norge innført obligatorisk ID-merking av katt som i England, Sverige, Danmark, Belgia og Spania? Dyrebeskyttelse Norge utfordrer politikere, myndigheter og fagfolk på konkrete tiltak om hundeavl og id-merking under Arendalsuka.
Dette er tema for to politiske paneldebatter på dyrevelferdsscenen under Arendalsuka 14. og 15. august i regi av Dyrebeskyttelsen Norge. I tillegg hører du sju separate foredrag fra noen av de fremste dyrevelferdseksperter i Norge.
Dyrevelferdsscenen holder til på Barrique øl & vinstue i Arendal sentrum.
Krav til ny hundeavlsforskrift
Den første paneldebatten handler om fremtidens hundeavl. Dyrebeskyttelsen Norge mener hundeavlen må, som husdyravlen, baseres på massedata for helse, funksjon og lynne sammen med slektskapsdata. Ny hundeavlsforskrift som er under arbeid fra Mattilsynet, må utformes slik at tverrfaglig, vitenskapelige verktøy ivaretar hundenes velferd.
I panelet er Ingvild Wetrhus Thorsvik (Venstre), Solveig Vitanza (Arbeiderpartiet), Tom Hausland (Rødt Agder), Frøya Skjold Sjursæther (Grønn Ungdom), Camilla Lilleholt (Agder dyreklinikk), Tone Strømsnes Olsen (Økokrim), Camilla Larsen (Den norske veterinærforening), Nina Brogeland Laache (Mattilsynet), Kim Bellamy (Norsk Kennel Klub) og Anette Jahr (jurist).
Innleder til paneldebatten er Odd Vangen, professor dr. agric ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Dyrevennlig tiltak mot dumping
Denne sommeren har vært nok en «høysesong» for dumping av katter. Det mest dyrevennlige tiltaket er innføring av obligatorisk ID-merking som i England, Sverige, Danmark, Belgia og Spania. Obligatorisk ID-merking knytter eier og dyr sammen. Engangskostnaden pålegges eier. I mikrochipen finnes blant annet kontaktinformasjon på eier og helsedata på katten.
Senest i januar stemte Stortinget nei til Venstres forslag om innføring av obligatorisk ID-merking av katt.
I panelet er Solveig Vitanza (Arbeiderpartiet), Oda Pettersen (Miljøpartiet de Grønne), Lars Barstad Løvold (Fremskrittspartiets Ungdom), Kamilla Tragethon (DyreID), David Persson (Den norske veterinærforening) og Anne Lise Skoie Risøen (Dyrebeskyttelsen Norge).
Innleder til paneldebatten er Kamilla Tragethon, fagveterinær, DyreID.
Bredt faglig spekter
Etter hver paneldebatt presenterer Dyrebeskyttelsen Norge en serie med foredrag. Temaene spenner fra dyrevelferdskriminalitet og dyrepåkjørsler til velferd hos hval og betydningen av etologers fagkunnskap i dyrevelferd.
Foredragsholderne er Tone Strømsnes Olsen (Økokrim), Aina Winsvold (Ruralis), Petrine Austvik Gullesen (Norske Etologer), Erica Hogstad Fjæran (DyrePrat, Trøndelag Bondelag) og Lottie Pearson (Whale and Dolphin Conservation), samt Lily Auliff og Caroline Holtet (begge Dyrebeskyttelsen Norge).
Parallelt med paneldebatter og foredrag tilbyr Dyrebeskyttelsen Norge gratis veterinær for dyr av økonomisk vanskeligstilte eiere, Lisaklinikken Dyrebeskyttelsen Norge i et telt på Teaterplassen utenfor arrangementslokalet, og skjer i samarbeid med den lokale Agder dyreklinikk.
Nøkkelord
Kontakter
Martin Aasen WrightKommunikasjonsansvarligDyrebeskyttelsen Norge
Tel:95211128martin@dyrebeskyttelsen.noLenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Ny hundeavlsforskrift kan stoppe Mattilsynet28.11.2024 11:14:52 CET | Pressemelding
Dagens avlspraksis videreføres i forslag til ny hundeavlsforskrift. Dette er en enorm dyrevelferdskrise for hundene våre.
Kjøpte syk hund, oppdretter må betale26.11.2024 13:07:52 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mottar mange henvendelser fra valpekjøpere som ikke har fått den valpen de har krav på i henhold til forbrukerkjøpsloven. Hundene som de har kjøpt har utviklet arvelige lidelser i ung alder. I sommer ble en oppdretter dømt til å betale erstatning til valpekjøper.
Kritisk til ny viltressurslov29.10.2024 12:45:50 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge mener den foreslåtte viltressursloven på en bedre måte må reflektere dyrs egenverdi, dyrevelferd og naturmangfold.
Ny start for Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland24.10.2024 14:36:17 CEST | Pressemelding
Etter et ekstraordinært årsmøte avholdt på Åsane kulturhus tirsdag denne uken, kan Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland med glede meddele at avdelingen nå har fått på plass et nytt lokalstyre.
Fem statsbudsjettkutt for bedre dyrevelferd17.10.2024 13:26:05 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge foreslår fem besparende tiltak over statsbudsjettet 2025 som vil gi bedre dyrevelferd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom