Beis er ikke beis: Derfor kan du ikke bruke den samme på husveggen og terrassen
Beis som er ment til husveggen er ikke egnet som terrassebeis, men hva er egentlig forskjellen? Vi har hørt med ekspertene

Tekst: Iver Valkvæ/ifi.no
Artikkel til fri bruk i norske medier mot kreditering.
.......................................................................................................................................................................................
Hva er egentlig forskjellen på terrassebeis og beis laget for fasade? Og hvorfor bør du ikke bruke det samme produktet på begge overflatene? Dette er en felle mange faller i, skal vi tro ekspertene.
For tykk film
– Hvis du bruker en beis som er ment for fasader på terrasse vil filmen bli for tykk. Når vinteren kommer vil snø legge seg på terrassen, og når våren kommer og snøen smelter, vil det flasse av enkelte steder. Terrassebeis er tynnere, og har en annen oppbygging enn beis til fasaden. Terrassebeis har linolje i seg og, noe som gjør at den trekker inn i treverket og beskytter. Beis som er tiltenkt fasaden er gjerne mer vannbasert og er mer dekkende, sier Rune Rasmussen hos malingprodusenten Gjøco.
– Denne beisen fungerer bra på veggen, men ikke på terrassen. Beis er ikke beis, legger han til.
Han får støtte fra Roger Fridheim hos Flügger.
– Beis til fasaden har bindemidler i seg, i motsetning til terrassebeis. Mange tror at en terrassebeis skal brukes for å danne en film på overflaten, men i hovedsak skal en terrassebeis kun mette treverket. Den skal trekke inn i porer og beskytte, og av den grunn er det også viktig å tørke bort overskytende beis når du behandler terrassen, sier Fridheim.
Har du gått i fella?
Hvis du er så uheldig at du oppdager at du har valgt feil, og har brukt feil beis på terrassen er det et par ting du kan gjøre ifølge Rasmussen.
– Jeg ville ha ventet, og sjekket om det går bra. Har du eldre terrassebord så kan det holde en liten stund, men det er ikke en langvarig løsning. Hvis du ender opp med å måtte fjerne beisen, kan det brukes en terrassegelé for å fjerne behandlingen.
– Noen plasser kan behandlingen sitte bedre enn andre steder, og da kan det være effektivt å bruke en skrubb. La deretter terrassen få tørke i 3-4 dager i skikkelig oppholdsvær før du går på med ny behandling. En pad på et tilpasset forlengerskaft fungerer utmerket til å påføre ny terrassebeis, sier han.
Hva med husmaling?
– Enda verre er det om du bruker husmaling på terrassen. Det går fint til det snør, men når snøen forsvinner på våren vil det flasse av enkelte steder. Igjen, det kan fungere en periode, men det vil ikke være en langvarig løsning, sier Rasmussen.
– Over tid vil du få problemer med fukt og avflassing. Vann renner ikke av, blir liggende på overflaten, trekker inn i treverket, og vil til slutt resultere i at malingen flasser av, legger Fridheim til.
Egnet bruk
Den enkle konklusjonen er at du bør bruke produktet på det underlaget det er tiltenkt, det vil spare deg både tid og penger. Ikke fall for fristelsen å gå for kombiløsninger.
– Bruk terrassebeis på terrassen, og en beis egnet for fasader på fasaden. Det er også viktig å lese anvisningen til leverandøren for hva behandlingen krever i form av forarbeid og malingsystem, avslutter Rasmussen.
Nøkkelord
Kontakter
Emma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noIver ValkvæKommunikasjonsrådgiver & InnholdsprodusentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:994 01 997iver@ifi.noBilder





Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Påsketips til nytte og glede11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken byr på mange fridager – perfekt for å finne på noe hyggelig med barna, samtidig som du kan få gjort litt enkel oppussing. Kanskje det til og med går an å kombinere det? Enten du tilbringer påsken hjemme eller på hytta, har vi i IFI samlet noen artikler med påsketips vi håper kan inspirere.
Klar for hyttesesongen? Sjekk dette nå28.3.2025 09:30:00 CET | Pressemelding
Med strålende vær og varsel om plussgrader, ser det ut som om de fleste delene av landet skal smelte frem. IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer hytteeiere til å ta en sjekk og legge en plan for sommerens vedlikehold. Her er sjekklisten som hjelper deg i gang
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Derfor bør du male panelet NÅ28.2.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Lei av mørke, gulnede panelvegger som stjeler lyset i rommet? Akkurat nå er den beste tiden for å gjøre noe med det! Når luftfuktigheten er lav og treverket er på sitt tørreste, får du et penere og mer holdbart resultat når du maler panelet.
Farlig fyring? Slik unngår du pipebrann31.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Når temperaturen synker og vi fyrer mer, øker også risikoen for pipebrann. – Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og føre til alvorlige skader, advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom