Eiendom Norge

Kommunene kan ikke bestemme i boligmarkedet

Del

- Regjeringens forslag om å gi kommunene mer myndighet i boligmarkedet må legges i skuffen. Dette er en type makt kommunene ikke er kompetente til å ha, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Foto: Kilian Munch Bruk ved kreditering

I et lovforslag ønsker regjeringen å gi kommunene myndighet til å bestemme om nye boligprosjekter skal være eie- eller leiebolig, borrettslag- eller selveierbolig og om det skal det skal være alternative boligmodeller. 

Høringsfristen for lovforslaget er i dag. 
 
- Regjeringen vil med forslaget gi kommunene makt til å overprøve folks behov i boligmarkedet for evig tid. Forslaget er svært negativt av mange grunner, sier Lauridsen. 
 
Ikke tilstrekkelig utredet 
 
I likhet med flere av regjeringen lovforslag for å regulere boligmarkedet, er heller ikke de økonomiske virkningene av dette forslaget tilstrekkelig utredet. 

- Det er ikke vurdert hvordan forlaget vil påvirke boligbyggingen, boligprisene, dynamikken mellom store og små boligutbyggere og sammensetning av boligmassen i Norge, sier Lauridsen. 

- Bevegelsen vi har sett i boligutleiemarkedet ut av pandemien med stor prisvekst og en reduksjon i antall utleieboliger i Norge viser hvor følsomt det norske boligmarkedet er for endringer i både politiske og økonomiske rammebetingelser. Om noe så viser utviklingen de siste årene at det norske boligmarkedet er svært dynamisk både på godt og vondt. 

- Hvis forslaget blir en realitet er det grunn til å vente å aktørene vil tilpasse seg raskt. Konsekvensene vil være enda lavere boligbygging, enda høyere byggekostnader og enda høyere boligpriser og leiepriser, sier han. 
 
Kan være i strid med Grunnloven 


En sentral bestemmelse i den norske Grunnloven er reglene om full erstatning ved ekspropriasjon.  
 
- Å gi kommunene myndighet til å regulere eierform og måten eiendom skal eies på er svært inngripende. Enkelte av forslagene grenser opp mot ekspropriasjon av eiendom, og det er nødvendig å vurdere om det rammes av Grunnloven bestemmelser om ekspropriasjon. 

-Heller ikke disse sidene av saken er vurdert i utredningen av forslaget og regjeringen risikerer om forslaget blir vedtatt derfor å skape unødig usikkerhet om rettstilstanden og problemstillinger som vil måtte avklares av domstolene, sier Lauridsen. 

- I sum vil forslaget skape så mange utfordringer at det ikke vil løse det grunnleggende problemet i boligmarkedet, nemlig at det bygges for få boliger. Regjeringen må legge forslaget i skuffen, avslutter Lauridsen. 

Om lovforslaget: 

Regjeringen har et forslag til endringer av plan- og bygningsloven ute på høring. 
 
Forslaget innebærer at kommunene i arealplan kan gi planbestemmelser om at det i et utbyggingsområde skal benyttes borettslag som organisasjonsform, at en andel av boligene skal være utleieboliger, herunder utleieboliger spesifisert som kommunalt disponerte eller eide boliger, eller at en andel boliger skal tilbys med nye boligkjøpsmodeller med markedsbaserte betingelser som leie-til-eie og/eller deleie. 

Kontakter

Henning LauridsenAdministrerende direktør

Besvarer spørsmål om boligmarkedet og om organisasjonens politiske saker

Tel:99720485hl@eiendomnorge.no

Lenker

Om Eiendom Norge

Bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak

Vi er bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak. Ved årsskiftet 2022/2023 hadde Eiendom Norge 60 foretaksmedlemmer.

Disse foretakene hadde 767 kontorer/filialer. Medlemmene står for cirka 98 % av alle boligtransaksjoner i Norge.

Det utgjorde i 2022 130 385 transaksjoner.

Vårt mål er å være landets ledende organisasjon innen bolig- og bransjepolitiske spørsmål, og vi arbeider for eiendomsmeglingsbransjens rammebetingelser og for å sikre forbrukerne effektive og trygge eiendomstransaksjoner.

Eiendom Norge utarbeider og publiserer Eiendom Norges prisstatistikk i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Statistikken har en viktig funksjon for det norske boligmarkedet, norsk økonomi og det norske samfunnet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye