10 år etter Jesidi-folkemordet: fortsatt på flukt
3. august er det ti år siden folkemordet mot jesidene startet. Overlevende har fortsatt ingen trygge hjem å returnere til.
Folkemordet mot jesidiene, som startet 3. august 2014, besto av massakrer, voldtekter og tvunget religiøs konvertering. Rundt 5000 jesidier ble drept, og mer enn 6000 jesidi-kvinner og jenter ble solgt som sex-slaver mellom IS-krigere, ifølge FN. Mange av de overlevende sliter fortsatt med å få friheten, tryggheten og verdigheten tilbake.
– Vitnesbyrd fra overlevende, som nobelprisvinner Nadia Murad, har vist oss de grusomme erfaringene til jesidikvinner som ble tatt til fange. At jesidiene ikke har kunnet returnere hjem til Sinjar nord i Irak, er en ekstra belastning for et sterkt traumatisert folk, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge.
Mer enn 1.1 millioner irakere, mange av dem jesidier, er fortsatt internt fordrevne i Irak. Jesidiene er en religiøs minoritet i Irak. Da IS angrep områder rundt Sinjar, flyktet flere titalls tusen jesidier til Sinjar-fjellet. Mange døde der av mangel på vann og helsehjelp. De fleste som ikke flyktet, ble drept eller tatt til fange.
– Sinjar har en dyp kulturell og emosjonell betydning for jesidiene, og de fleste ønsker å returnere. Men for at det skal være mulig, må det være trygt nok. Det er fortsatt spent i regionen, med bevæpna grupper som utgjør en betydelig sikkerhetstrussel, ikke minst for jenter og kvinner som igjen risikerer å bli kidnappet og voldtatt, sier Pettersen.
Ifølge FN er 80 prosent av infrastrukturen og 70 prosent av bolighusene i Sinjar ødelagt. Det er få utsikter til å kunne livnære seg eller få tilgang på grunnleggende tjenester for folk som vil returnere hjem. En studie utført av CARE viser at klimakrisen gjør gårdsdrift vanskeligere i området og legger sten til byrden.
– For syv år siden møtte jeg overlevende Jesidi-kvinner i Irak. Om en av mennene som hadde kjøpt henne, sa en kvinne: «Han var snill, for han slo meg ikke, han bare voldtok.» At jesidiene fortsatt lever som flyktninger, er en ekstra belastning for et sterkt traumatisert folk, sier Pettersen.
CARE oppfordrer det internasjonale samfunnet til å trappe opp arbeidet og sikre en helhetlig innsats for varig fred og en bærekraftig fremtid i Sinjar, slik at de mange som fortsatt er på flukt skal kunne returnere trygt hjem igjen.
– At kvinner og barn som har overlevd fangenskap, vold og misbruk fortsatt skal måtte leve i en unntakstilstand, betyr at de forsatt ikke har fått reell frihet tilbake, sier Pettersen.
CARE støtter, i samarbeid med organisasjonen The Lotus Flower, kvinner, menn og barn som er internt fordrevne og bor i uformelle bosettinger i Irak, blant annet med oppfølging innen mental helse.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
1000 dager med krig i Ukraina19.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er gått tusen dager siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Sivile – og særlig kvinner – betaler den største prisen.
Få kvinner blant toppene på FNs klimatoppmøte13.11.2024 09:38:49 CET | Pressemelding
Kvinner og jenter blir hardest rammet av klimaendringene. Likevel er det bare åtte kvinner blant de 78 stats- og regjeringslederne på FNs klimatoppmøte i Baku.
CARE Norge: Trump-seier kan få dramatiske konsekvenser for millioner av kvinner6.11.2024 12:16:58 CET | Pressemelding
Forrige gang Donald Trump hadde makten i USA, kuttet han i amerikanske bistandsmidler til organisasjoner som jobber med abort. CARE Norge frykter det samme vil skje igjen. – Det kan få dødelige konsekvenser, advarer generalsekretær Kaj-Martin Georgsen.
Stort behov for vinter-støtte til Ukraina31.10.2024 09:40:44 CET | Pressemelding
– De iskalde temperaturene som vi vet er på vei er livsfarlige for folk som lever i krigens ruiner, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær CARE Norge.
CARE Norge: UNRWA-nei er katastrofalt for folk i nød29.10.2024 16:07:10 CET | Pressemelding
I går vedtok Israels nasjonalforsamling to lover som vil gjøre det umulig for UNRWA å operere i Gaza og på Vestbredden. – En uutholdelig situasjon, sier CARE Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom