Nærings- og fiskeridepartementet

Verdensdagen for å forebygge drukning

Del

Hvert år omkommer mange i drukningsulykker. Dette er noe regjeringen ser alvorlig på og jobber aktivt med å forebygge. - Ett liv tapt til drukning er ett for mye, sier statsminister Jonas Gahr Støre på den internasjonale dagen for forebygging av drukning.

- Hver sommer skjer det utenkelige, at noen drukner der forholdene virker fine. Derfor er vår visjon at ingen skal dø av drukning i Norge. Nullvisjonen handler om å se hele bildet, og vi jobber nå med en handlingsplan for å nå den. Vi har ingen å miste. Tallene viser at vi sammen må øke innsatsen for å få ned ulykkene, sier statsministeren.

25. juli, Verdensdagen for forebygging av drukning ble etablert av FN i 2021, med mål om å rette oppmerksomhet mot drukningsforebyggende arbeid, og for å minne dem som har mistet livet i drukningsulykker.

-Vi jobber aktivt med regjeringens nullvisjon om ingen omkomne som følge av drukningsulykker på fritidsområdet. Hensikten er å bidra til en mer helhetlig nasjonal innsats mot drukningsulykker, og økt bevissthet rundt drukningsforebygging, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Nullvisjonen skal følges opp med en handlingsplan. Regjeringen har hatt innspillsmøte og orienteringsmøte med ideelle organisasjoner for å danne et godt grunnlag for handlingsplanen.

-Det foregår et omfattende drukningsforebyggende arbeid mellom både myndighetene, privat sektor og de ideelle organisasjonene, som er svært viktig for å forhindre flere drukningsulykker, sier fiskeri- og havministeren.

Drukning skjer under bading, i forbindelse med ferdsel på utrygg is, etter fall fra båt eller land. Ansvaret for drukningsforebygging generelt er spredt mellom ulike departement, som sammen skal utarbeid en handlingsplan. Nærings- og fiskeridepartementet koordinerer dette arbeidet.

Faktabokser:

Redningsselskapets drukningsstatistikk for 2024 (til og med juni)

  • I første halvår av 2024 har 41 personer druknet i Norge. Det er én person mer enn på samme tidspunkt i fjor.
  • Ni personer mistet livet i drukningsulykker i juni.
  • Juli er vanligvis måneden med flest drukningsulykker i Norge.
  • De fleste ulykkene skjer fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land.
  • Så langt i år har 36 menn og fem kvinner omkommet i drukningsulykker i Norge. Tre barn under 14 år har også druknet i første halvår.
  • Det er flest eldre voksne som har druknet. Av de 40 som druknet var 16 personer (39 %) 60 år eller eldre.
  • 18 (44 %) av de 41 ulykkene i første halvår skjedde etter fall fra land.
  • Flest ulykker har skjedd i Agder. Der har det vært 12 drukningsulykker så langt i år, som er en mer enn i hele 2023.

Sjøfartsdirektoratets statistikk for dødsulykker med fritidsfartøy i 2024 – inkludert ulykker hvor dødsårsaken ikke er drukning (til og med juli)

  • I første halvår av 2024 registrerte Sjøfartsdirektoratet 13 dødsulykker, og totalt 14 omkomne, i forbindelse med bruk av fritidsfartøy i norske farvann. Det er en økning på tre personer sammenlignet med fjoråret.
    • Åtte av de 14 omkom som følge av fall til sjø, av ulike årsaker. Fire av disse falt i sjøen mens båten var fortøyd.
    • Fire personer falt over bord mens båten var i bruk. De fire var alene i båten da ulykken inntraff.
    • Tre personer omkom etter kantring med kajakk, som er et uvanlig høyt tall.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye