Opptaket til høyere utdanning viser behovet for kjønnskvotering av menn
Den kjønnsdelte søkningen til enkelte studier viser behovet for kjønnskvotering i opptaket til høyere utdanning, men det er ikke nok, sier leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg. Hun etterlyser tidlig innsats.
Over lengre tid har Akademikerne vært bekymret for de økende kjønnsforskjellene i høyere utdanning. Tallene som ble lagt frem fra Samordna opptak i dag demper ikke bekymringen. De viser at 61 prosent av de som har fått plass er kvinner, 39 prosent er menn. Men kjønnsfordelingen på flere profesjonsstudier er enda skjevere. Det bekymrer Akademikernes leder.
- Vi trenger flere menn i disse yrkene enn det som rekrutteres nå for å sikre mangfold. Vi trenger mennesker med ulike egenskaper innen alle yrkesgrupper i arbeidslivet.
Kjønnsfordeling menn/kvinner (fjorårets opptak i parentes):
- Juss: 32,7/%67,3% (33,9% /66,1%)
- Medisin: 30%/70% (30,5% /69,5%)
- Psykologi: 24,9%/75,2% (24,1 % /75,9 %)
- Odontologi: 14,6%/85,4% (18,5% /81,5 %)
- Veterinær: 8,5%/91,5% (7,3% /92,7 %)
- Det handler om hvilke tjenester vi ønsker at samfunnet skal levere. Hvis et av kjønnene er kraftig underrepresentert i en yrkesgruppe går vi glipp av mange nyttige innspill og erfaringer, sier Lise Lyngsnes Randeberg.
Nye opptaksregler kan bidra til bedre kjønnsbalanse
I vår ble regler for nytt opptakssystem til høyere utdanning vedtatt på Stortinget. De nye reglene skal gjelde fra og med 2027. De nye opptaksreglene går bort fra kjønnspoeng og det innføres kjønnskvoter. Det er ikke bestemt hvordan kjønnskvotene skal se ut.
- Vi tror det vil ha en positiv effekt på kjønnsbalansen, sier Lyngsnes Randeberg.
Savner tiltak for tidlig innsats
- Det holder ikke med kjønnskvoter hvis det er få kvalifiserte søkere til studiene. Vi savner tiltak fra regjeringen som går på hvordan man rekrutterer og følger opp elever tidlig i skoleløpet, sier Lyngsnes Randeberg.
Hun er særlig bekymret for guttene som faller bakpå tidlig i skoleløpet.
- Mange gutter opplever å slite allerede tidlig i skoleløpet. Det bør ses på ordninger som kan følge opp disse elevene tidlig. Vi trenger også gode rådgivningstjenester og karriereveiledere, sier hun.
Nedgang i søkning til lærerutdanningene
Den negative trenden for søkning til lærerutdanningene fortsetter, det bekymrer Akademikerne.
- At færre vil bli lektorer bekymrer meg, vi trenger flere faglig kvalifiserte undervisere i skolen. Vi forventer at regjeringen tar tak i dette, og da er ikke løsningen å fire på inntakskravene, sier hun.
Les nettsaken om søkertall her.
Kontakter
Victoria WildenAkademikerne
Tel:92663022Tel:92663022victoria.wilden@akademikerne.noFor masterutdannede
Akademikerne er hovedorganisasjonen for folk med høyere utdanning. Våre 13 medlemsforeninger har til sammen over 265 000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda20.11.2024 10:05:19 CET | Pressemelding
— Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at nemnda gir oss medhold. Akademikernes avtale er helt avgjørende for at staten skal kunne rekruttere og beholde høyt utdannede – og dermed sikre seg helt nødvendig kompetanse for å levere gode tjenester, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
Akademikernes tariffoppgjør i Rikslønnsnemnda i dag7.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
– Avtalen vår er det beste verktøyet for at staten skal kunne sikre seg høyt utdannede – som er avgjørende for å levere gode tjenester til befolkningen, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.
Kari Tønnessen Nordli gjenvalgt som leder for Akademikerne stat5.11.2024 11:00:05 CET | Pressemelding
– Jeg er takknemlig for tilliten jeg har fått og har en sterk motivasjon for en ny periode som leder. Vi står midt i en utrolig viktig sak for Akademikerne – å beholde tariffavtalen vår, sier hun.
Lise Lyngsnes Randeberg gjenvalgt som leder i Akademikerne23.10.2024 16:04:47 CEST | Pressemelding
--- Jeg er svært glad og samtidig ydmyk over å få tillit til å lede Akademikerne videre. Det er et privilegium å få lede en så mangfoldig og sterk organisasjon som Akademikerne.
Akademikerne åpner for å hente inn mer kunnskap om sykelønnsordningen23.10.2024 07:38:11 CEST | Pressemelding
-Vi er villige til å diskutere også det som er vanskelig, og kan ikke avvise kunnskapsinnhenting eller utredning om sykefraværet. Vi må ta dette på alvor og gjøre det vi kan, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom