Universitetet i Bergen (UiB)

Tøff kamp om studieplassene ved UiB

Del

Opptakstall 2024: Universitetet i Bergen var blant universitetene og høyskolene som hadde størst andel søkere i vår. Nå er opptakstallene klare. Over 11 400 søkere hadde UiB som førstevalg og disse kjempet om 4151 ledige studieplasser på UiB.

UiB-studenter på Muséplassen.
UiB-studenter på Muséplassen. Eivind Senneset/UiB UiB

Totalt har UiB sendt ut drøyt 8300 tilbud om studieplass på bachelorprogram og integrerte masterprogram for kommende semester. 

– Vi er svært fornøyde med at så mange ønsker å studere hos oss på UiB og at Bergen er tilbake som landets nest mest populære studieby, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Antall søkere som ønsker å studere i Bergen økte med 11 prosent fra 2023. 1 av 7 søkere hadde valgt Bergen da søknadsfristen gikk ut i vår. UiB alene økte med 8 prosent i søkertall og var blant universitetene med størst prosentvis økning i søkertallene sammenlignet med i fjor.

Kunstig intelligens populært
Profesjonsutdanningene ved UiB er fortsatt programmene med flest førstevalgsøkere. Rettsvitenskap passerte for første gang over 2000 søkere til 374 studieplasser. Også Medisin og Psykologi hadde som tidligere år svært høye søkertall. 

Blant de mest populære studieprogrammene finner vi også bachelorprogrammet i Kunstig intelligens.

­- UiB var det første universitetet i Norge som startet et bachelorprogram i Kunstig intelligens, et tverrfaglig studieprogram som siden starten har vært svært populært. Dette er kompetanse som er etterspurt, og som vil bli enda viktigere i tiden som kommer, sier Pinar Heggernes, prorektor ved UiB. Programmet har fortsatt å øke i sin popularitet, og hadde 35 prosent flere søkere i år sammenlignet med i fjor.

De andre tverrfaglige studieprogrammene med sterkt innslag av IKT økte også i popularitet; som bachelorprogrammene Kognitiv vitenskap, Informatikk-matematikk-økonomi og Bioinformatikk. Det helt ferske bachelorprogrammet Geofag og informatikk hadde 60 førsteprioritetssøkere som kjempet om 23 studieplasser.

Stabile tall for lektorutdanningene
UiB opplevde også en økning i antall søkere til Pedagogikk og Spesialpedagogikk. Mens søkertallene til lærerutdanningene fortsatt er synkende nasjonalt, ser trenden ut til å ha snudd på UiB. For eksempel økte søkertallene til lektorprogrammet i nordisk med hele 69 prosent, noe som vil utgjøre et sterkt bidrag til å dekke behovet for norsklærere fremover.

– Vi er glade for at søkertallene til lektorutdanningene holder seg stabile ved UiB, med totalt like mange søkere i år som i fjor. Norge er i ferd med å omstille seg som kunnskapsnasjon, og det er svært viktig med utdanning av sterke lærere, sier Heggernes.

Stor økning på medisin
Søkertallene ved Det medisinske fakultet har økt med 20 prosent, og det er Vestlandslegen som stod for mesteparten av denne økningen.

- Studieprogrammet Vestlandslegen møter stor interesse. Medisinstudentene våre får en unik mulighet til å starte studiet i Bergen og fullføre det i Stavanger. På sikt planlegger vi også å tilby tilsvarende alternativer i Haugesund og Førde, noe som vil styrke vår regionale tilstedeværelse ytterligere, sier rektor Margareth Hagen.

Bærekraftig og demokratisk samfunnsutvikling
UiB legger stor vekt på å bidra til en bærekraftig og demokratisk samfunnsutvikling, og universitetet opplever økt interesse for fagområder som støtter dette målet. Sammenlignende politikk, Europastudier, mediefagene, Sosiologi og Rettsvitenskap er blant studieprogrammene som opplever en oppgang i søkertallene. UiB noterer også en økning i søkertallene til realfag, samt sivilingeniørstudiene innen Energi og Havteknologi.

– Norge trenger sterk kompetanse på disse fagområdene. Vi lever i en tid hvor demokratiet utfordres på nye måter og samfunnet står overfor store omstillinger, understreker Hagen.

Hun gleder seg til å møte studentene når det akademiske året starter i august.  

- Det virker som om unge virkelig har fått øynene opp for hva Bergen kan tilby: Studier av høy kvalitet, mange av dem plassert midt i byen, med en fantastisk studentkultur. Bergen passer for alle, og alle vil bli tatt godt imot når de kommer til studiestart i august, lover rektor.

For ytterligere kommentarer – kontakt Margareth Hagen, rektor UiB Margareth.Hagen@uib.no  

For andre henvendelser – kontakt Kommunikasjonsavdelingen ved UiB | telefon 55 58 69 00 | e-post desk@uib.no  

Studier med høyest poenggrense – Kvote for førstegangsvitnemål: 

  1. Medisin, Bergen (59,4)
  2. Informasjonsteknologi og økonomi, sivilingeniør (58,8)
  3. Medisin, Bergen/Stavanger (58,5)
  4. Psykologi, profesjon (57,5)
  5. Medisinsk teknologi, sivilingeniør (57,5)
    Les om førstegangsvitnemål på samordnaopptak.no

 

Studier med høyest poenggrense – Ordinær kvote 

  1. Medisin, Bergen (67,8)
  2. Medisin, Bergen/Stavanger (67,1)
  3. Psykologi, profesjon (66,5)
  4. Odontologi, femårig master (65,4)
  5. Informasjonsteknologi og økonomi, sivilingeniør (62,5)
    Les om ordinærkvote på samordnaopptak.no

Studier med flest førstevalgsøkere:  

  1. Rettsvitenskap, femårig master (2020)
  2. Psykologi, profesjonsstudium (708)
  3. Medisin, Bergen (629)
  4. Arbeids- og organisasjonspsykologi (463)
  5. Psykologi, årsstudium (416)

Studier med flest førstevalgsøkere per studieplass:  

  1. Film- og TV-produksjon, bachelor (12,0)
  2. Psykologi, profesjonsstudium (8,14)
  3. Medisin, Bergen/Stavanger (7,77)
  4. Arbeids- og organisasjonspsykologi, bachelor (7,72(
  5. Journalistikk, bachelor (7,15)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

UiB-studenter på Muséplassen.
UiB-studenter på Muséplassen.
Eivind Senneset/UiB UiB
Last ned bilde
Rektor Margareth Hagen.
Rektor Margareth Hagen.
Eivind Senneset UiB
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye