Tare kan gi sunnere brød
Forskere i Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge. Brødet kan få en svak grønnfarge og en mild lukt av sjø.

Studien, utført av forskere i matforskningsinstituttet, viser at det er mulig å tilsette inntil 1-2% tare i brødet uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt. Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød. Lett kokt (blansjert) tare ga en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.
Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet. Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.
Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.
Forskere i Nofima har også jobbet med behandlingsmåter av tare for å redusere jodinnholdet slik at vi kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.
Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noBilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord15.10.2025 17:31:11 CEST | Pressemelding
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom