Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.
![At folk er opptatt av å spise råvarebasert kan ha vært positivt for poteten, mener ernæringsrådgiveren i OFG.](/data/images/public/89251/18179691/c543d1d2-1fc6-4c44-aabb-5c5ce7839dfc-w_720.jpg)
Økende bevissthet om potetens fordeler
En forbrukerundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) avslører at potetens status som en næringsrik og sunn matvare er blitt gjenopprettet (1). Undersøkelsen viser at andelen som er helt enig i at potet er sunnere enn ris og pasta har økt fra 14 % til 34 % på bare 2 år.
– De siste par årene har det vært et stort fokus på prosesseringsgrad av matvarer. Poteter i sin naturlige form har sannsynligvis fått et enda bedre rykte nå som mange er opptatt av at det de skal spise skal være mest mulig råvarebasert, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG.
Fra myte til fakta
Det har lenge vært en oppfatning av at man kan gå opp i vekt av å spise potet, men potet er full av gode næringsstoffer og metter godt, samtidig som den ikke inneholder så mange kalorier.
– Potetens høye vann- og fiberinnhold gjør at den har færre kalorier enn både hvit ris og pasta, poteten metter også mer. Poteter er også en utmerket kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Står valget mellom ris, pasta eller potet, er potet en soleklar vinner, mener Sagen.
Fra 2017 til 2023 har andelen som mener poteter ikke fører til at man går opp i vekt økt fra 47 % til 57 % (2).
– Det er gledelig å se at oppfattelsen av potet har endret seg. Lavkarbotrenden gav poteten et ufortjent dårlig rykte, og det er godt å se at dette ser ut til å ha snudd.
Sagen påpeker at poteter sjeldent spises alene, og at det derfor er sammensetningen av hele måltidet som må tas med i vurderingen når vi snakker om påvirkning på blodsukker.
– Sammen med gode proteinkilder og grønnsaker får du et komplett og blodsukkervennlig måltid, forteller ernæringsrådgiveren.
Poteter er også svært allsidig. De kan kokes, stekes, bakes, stues og brukes i en rekke retter som supper, gryteretter, salater og omeletter.
– Nå er det ferske norske poteter i butikken, perfekt til sommermaten. Skyll potetene godt og spis dem med skallet på for å beholde mer av næringsstoffene, anbefaler Sagen.
1. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2024.
2. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, november 2023.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vil grille mer grønnsaker8.7.2024 08:24:40 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom