Norsk institutt for naturforskning - NINA

Her er årets første fjellrevkull

Del

Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet. Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på NINA sine nettsider.

Disse krabatene er fotografert på en fôrautomat på Saltfjellet. Det er det første fjellrevkullet registrert i år. Foto: Viltkamera NINA
Disse krabatene er fotografert på en fôrautomat på Saltfjellet. Det er det første fjellrevkullet registrert i år. Foto: Viltkamera NINA

Fjellrevvalpene har begynt å komme ut av hiet flere steder. De første observasjonene ble gjort på Saltfjellet, og per 11. juli var det registrert 7 kull med totalt 29 valper i Norge.

– Nå er naturoppsynet i full gang med å registrere valpekull. Til tross for at fjellreven får støttefôring, er den fortsatt delvis avhengig av smågnagere. Ut fra det vi har sett av smågnagere i år, forventer vi mest aktivitet sør for Polarsirkelen. Men det er for tidlig å si noe sikkert, forteller seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Rekordår i 2022

I fjor ble det dokumentert 39 fjellrevkull i Norge, med totalt 189 valper. Det var en nedgang fra rekordåret 2022, da det ble dokumentert hele 354 valper fordelt på 72 kull.

Overvåkingsprogrammet for fjellrev følger utviklingen i fjellrevbestandene. Overvåkingen foregår i hovedsak ved å kontrollere kjente hi på sommeren, for å påvise eventuelle valpekull. Hvis du ferdes i fjellet og ser fjellrev, kan du melde fra til regionalt fagansvarlig fjellrev i Statens naturoppsyn (SNO).

Nyt fjellreven på avstand

– Kos deg med opplevelsen på avstand. Fjellreven er nysgjerrig, men den blir forstyrret selv om det kanskje ikke virker sånn. Om fjellreven flykter, varsler med lyd eller forsvinner inn i hiet, er du kommet for nær, sier Eide.

Hun anbefaler å holde minst 300 meters avstand til fjellrevhi, slik reglene sier Det kan være lurt å lese igjennom Miljødirektoratets fjellrevvettregler hvis du ferdes i fjellrevens rike.

De endelige tallene for antall registrerte fjellrevkull og valper presenteres i rapporten «Fjellrev i Norge 2024» som kommer ved juletider. Registreringene i felt gjøres av Statens naturoppsyn, Fjelloppsynet og Statskog-Fjelltjenesten.  

Kontakter

Lenker

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye