Her er årets første fjellrevkull
Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet. Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på NINA sine nettsider.

Fjellrevvalpene har begynt å komme ut av hiet flere steder. De første observasjonene ble gjort på Saltfjellet, og per 11. juli var det registrert 7 kull med totalt 29 valper i Norge.
– Nå er naturoppsynet i full gang med å registrere valpekull. Til tross for at fjellreven får støttefôring, er den fortsatt delvis avhengig av smågnagere. Ut fra det vi har sett av smågnagere i år, forventer vi mest aktivitet sør for Polarsirkelen. Men det er for tidlig å si noe sikkert, forteller seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Rekordår i 2022
I fjor ble det dokumentert 39 fjellrevkull i Norge, med totalt 189 valper. Det var en nedgang fra rekordåret 2022, da det ble dokumentert hele 354 valper fordelt på 72 kull.
Overvåkingsprogrammet for fjellrev følger utviklingen i fjellrevbestandene. Overvåkingen foregår i hovedsak ved å kontrollere kjente hi på sommeren, for å påvise eventuelle valpekull. Hvis du ferdes i fjellet og ser fjellrev, kan du melde fra til regionalt fagansvarlig fjellrev i Statens naturoppsyn (SNO).
Nyt fjellreven på avstand
– Kos deg med opplevelsen på avstand. Fjellreven er nysgjerrig, men den blir forstyrret selv om det kanskje ikke virker sånn. Om fjellreven flykter, varsler med lyd eller forsvinner inn i hiet, er du kommet for nær, sier Eide.
Hun anbefaler å holde minst 300 meters avstand til fjellrevhi, slik reglene sier Det kan være lurt å lese igjennom Miljødirektoratets fjellrevvettregler hvis du ferdes i fjellrevens rike.
De endelige tallene for antall registrerte fjellrevkull og valper presenteres i rapporten «Fjellrev i Norge 2024» som kommer ved juletider. Registreringene i felt gjøres av Statens naturoppsyn, Fjelloppsynet og Statskog-Fjelltjenesten.
Kontakter
Nina EideSeniorforskerNorsk institutt for naturforskning
Tel:95704383nina.eide@nina.nowww.nina.no/Kontakt/Ansatte/Ansattinformasjon.aspxLenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hvordan leve med måker som bråker?18.3.2025 08:09:21 CET | Pressemelding
Bymåker sprer smitte, stjeler og bråker. Er det fakta eller bare myter? Her får du svarene.
Skogrestaurering kan gi en mer artsrik, variert og robust skog i Østmarka nasjonalpark17.3.2025 08:42:47 CET | Pressemelding
I flere områder i Østmarka nasjonalpark og friluftslivsområde vil aktiv naturrestaurering kunne øke naturmangfoldet og verneverdiene.
Nytt forskningssamarbeid skal bidra til bærekraftig jakt på lirype og skogsfugl13.3.2025 11:32:00 CET | Pressemelding
Forskere vil undersøke hva som er bærekraftig høstingsnivå for lirype og skogsfugl gjennom eksperimentelle studier. Resultatene vil være sentrale for framtidas hønsefuglforvaltning.
Mindre friluftsaktivitet etter flatehogst – særlig nær byer5.3.2025 13:26:19 CET | Pressemelding
Treningsappen Strava gir innblikk i hvordan flatehogst påvirker nordmenns friluftsaktiviteter. Det åpner opp for spørsmål rundt skogens verdi.
GPS viser hvor rådyret er på vei4.3.2025 10:35:13 CET | Pressemelding
Hvert 20. minutt kan NINA-forsker Neri Horntvedt Thorsen se hvor de GPS-merkede rådyrene befinner seg i landskapet. Det gjør det enklere å kartlegge hvordan rådyr kan krysse veien uten å bli påkjørt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom