NRK

Blir programledere for europeisk musikkonkurranse – EYM

Del

Silje Nordnes og Mona Berntsen skal være programledere for den internasjonale musikkonkurransen Eurovision Young Musicians som i år er lagt til Norge og Bodø. NRK er vertskap, og TV-sendingen vil gå ut til en rekke europeiske land.

Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august.
Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august. Robert Rønning/NRK Kun til bruk ved omtale av EYM

Lørdag 17. august møtes elleve unge musikere til finale i Eurovision Young Musicians (EYM).

Deltakerne er blant de beste klassiske solistene i Europa mellom 12 og 21 år. De representerer hvert sitt land i konkurransen.

NRK skal være vertskap og har ansvaret for å produsere TV-sendingen som går ut til mange europeiske land og millioner av seere.

Silje Nordnes og Mona Berntsen skal lede TV-sendingen fra Stormen Konserthus i Bodø.

– Det er stor stas å få være programleder for EYM. Deltakerne er unge, men på et ekstremt høyt nivå, så jeg gleder meg til store musikalske opplevelser, forteller Silje Nordnes som har vært programleder for en lang rekke NRK-programmer.

Mona Berntsen ser også frem til å lede musikkonkurransen.

– Det å skulle lede en så stor kveld hvor unge utøvere får en stor internasjonal plattform for å vise sitt talent, dedikasjon og drøm er en stor ære, sier danseren Berntsen som også er barnebokforfatter, sceneregissør og koreograf.

– Jeg er selv et resultat av å følge en drøm i ung alder, så det å få være med å vise frem disse talentene og lede en slik kveld er en glede. Jeg vet at denne plattformen kan bety veldig mye for karrierene deres framover. Det er også veldig stort å få være vertsland og få representere Norge og Bodø på denne måten, forteller hun.

Debuterer som programleder – på engelsk

Mona Berntsen har som danser opptrådt på en rekke scener verden over sammen med noen av verdens største artister, men det er første gang hun skal være programleder.

– Dette er min debut som programleder, og jeg er så glad for at jeg får dele dette med Silje! Vi ble kjent gjennom Kompani Lauritzen og har vært så heldige og fått utviklet et vennskap i etterkant. Hun er en proff programleder, så jeg gleder meg til alt jeg skal få lære av henne, sier Berntsen.

Siden finalen i Eurovision Young Musicians sendes til TV-seere i Europa, må programlederne snakke engelsk. Derfor er Silje Nordnes ekstra glad for å ha Berntsen med på scenen.

– Mona er helt rå, alltid positiv og med et knalltøft hode etter mange år i USA. Det kommer godt med, særlig når vi nå tar fatt på en programlederjobb på engelsk, sier NRK-programlederen.

Skal vise frem Nord-Norge

Både deltakerne og de europeiske TV-seerne vil få mulighet til å se den vakre nordnorske naturen.

– Jeg gleder meg til å være en uke i Bodø, ta imot delegasjonene fra Europa og vise frem vakre Nord-Norge. I tillegg til de musikalske høydepunktene håper jeg på fint vær, for båttur med alle deltakerne er allerede planlagt, forteller Nordnes som selv er fra Hamarøy i Nordland.

Under båtturen vil NRK filme både naturen og alle de unge musikerne. Bildene vil vises under lørdagens TV-sending på NRK1 og i de andre europeiske landene som viser EYM.

Viktig konkurranse

Eurovision Young Musicians har vært arrangert av Den europeiske kringkastingsunion, EBU, siden 1982 og regnes som en av verdens viktigste konkurranser i sitt slag.

Arrangementet har én gang tidligere blitt arrangert i Norge, i Bergen i 2000.

Prosjektleder i NRK for årets EYM, Anja Danielsen Stabell, synes det er utrolig stas at Norge og NRK nå igjen er vertskap for EBU-konkurransen.

– Når et knippe av Europas beste unge musikere innen klassisk musikk møtes til konkurranse i Bodø, er det absolutt potensial for publikum til å bli truffet både i hjertet og magen av den flotte musikken. Det skal jo kåres en vinner til slutt, så spenning blir det definitivt også, forteller hun.

For Norge stiller den 20 år gamle pianisten Sebastian Egebakken Svenøy. Han danket ut de norske konkurrentene sine i Virtuos-finalen på NRK tidligere i år.

Han konkurrerer mot ungdommer fra Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Armenia, Polen, Sverige, Sveits og Serbia. Vinneren kåres av en jury bestående av Tabita Berglund, Marianna Shirinyan, Andreas Sundén og Martin Grubinger. TV-sendingen vises på NRK1 og i de ti andre landene.

De unge solistene vil spille med Kringkastingsorkestret. Dirigent er Eivind Aadland.

Les mer om EYM og deltagerne her (engelsk side).

Springbrett for internasjonal solistkarriere

– Hvis du er fascinert av, og liker å oppleve folk som er skikkelig, skikkelig gode på det de gjør, så er EYM noe for deg! Å nå toppen som musiker innenfor den klassiske musikken er beinhardt, forteller prosjektleder Stabell.

Programleder Silje Nordnes vet litt om hva som kreves. Hun begynte å spille fiolin da hun var seks år, men la instrumentet på hylla i 14-årsalderen.

– Da hadde jeg kommet dit at det krevde mye øving for å holde tritt med de andre, og det hadde jeg ikke motivasjon til. Jeg har fått en liten smak av hva som kreves for å hevde seg, og det gjør meg bare enda mer imponert over deltakerne våre, forteller hun.

De unge, klassiske talentene kjemper ikke bare om heder og ære i EYM, men også om en framtidig internasjonal solistkarriere.

– Jeg opplever at EYM betyr enormt mye for deltakerne. Både den sosiale biten, og hva det betyr for karrieren. Jeg har snakket med tidligere deltakere som har fått fantastiske internasjonale karrierer etter å ha vært med i EYM. Og det er ikke bare vinnerne det er snakk om da, forteller Stabell.

Flere av dagens norske stjernemusikere har deltatt i konkurransen. Blant disse er Leif Ove Andsnes, Vilde Frang, Tine Thing Helseth og Elbjørg Hemsing. I 2012 gikk bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad helt til topps i EYM.

Vil gi deltagerne en uforglemmelig uke

– Det å få møte andre jevnaldrende fra ulike land, som deler den samme lidenskapen, er noe alle gleder seg veldig til, forteller prosjektleder Stabell.

– Det er viktig for oss i redaksjonen at de unge deltakerne og deres delegasjoner får et godt opphold den uken de er i Bodø.

NRKs redaksjon samarbeider tett med Bodø2024, Europeisk kulturhovedstad, og med Nordland Musikkfestuke.

– Dette for å gi de utenlandske gjestene en uforglemmelig uke med både lokalt vertskap og sosiale arrangementer ved siden av selve konkurransen og TV-sendingen, avslutter Stabell.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august.
Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august.
Last ned bilde
Prosjektleder for EYM 2024, NRKs Anja Danielsen Stabell, gleder seg til å ønske deltagerne velkommen til Bodø i august.
Prosjektleder for EYM 2024, NRKs Anja Danielsen Stabell, gleder seg til å ønske deltagerne velkommen til Bodø i august.
Last ned bilde
Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august.  FOTO:
Mona Berntsen og Silje Nordnes er programledere for Eurovision Young Musicians 2024 som arrangeres i Bodø i august. FOTO:
Last ned bilde
Programelder fro EYM 2024 Silje Nordnes er svært imponert over de elleve ungdommene som deltar i EYM.
Programelder fro EYM 2024 Silje Nordnes er svært imponert over de elleve ungdommene som deltar i EYM.
Last ned bilde
Mona Berntsen debuterer som programleder under EYM.
Mona Berntsen debuterer som programleder under EYM.
Last ned bilde
EYM 2024 arrangeres i Bodø.
EYM 2024 arrangeres i Bodø.
Last ned bilde

Lenker

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye