Statens vegvesen

Rekordmange har gjennomført teoriprøven i år

Del

Hittil i år er det gjennomført 111 205 teoriprøver i landet. Selv om rekordmange har gjennomført prøvene første halvår, var det fortsatt 43 prosent som strøk.

Illustrasjonsbilde: Oppkjøring i førerkortklasse B
Illustrasjonsbilde: Oppkjøring i førerkortklasse B Bård Asle Nordbø,Statens vegvesen Statens vegvesen

Høy strykprosent gir økt ventetid

Av de over 111 000 som gjennomførte prøvene var det 57 prosent som bestod, og kan melde seg opp til praktisk førerprøve. I samme tidsrom i fjor ble det gjennomført i underkant av 105 000 teoriprøver.  

Selv om mange gjennomfører teoriprøven, er det fortsatt mange som stryker både en eller flere ganger. I de to siste årene har strykprosenten vært på 57 prosent. 

- Hittil i år er det i overkant av 6000 flere som har gjennomført teoriprøver enn i fjor på samme tid. Selv om det var flere som gjennomførte prøven, var det 47 548 som strøk. Hvis du ikke består teoriprøven, må du vente to uker før du kan ta en ny prøve. Med så mange som stryker blir dette en ond sirkel både for kandidatene og Statens vegvesen, sier fungerende avdelingsdirektør Ingunn Foslund i Statens vegvesen.

Ventetiden for kandidatene blir mye lengre enn to uker når nesten halvparten stryker. I tillegg er det ressurskrevende for Statens vegvesen å håndtere et stort etterslep av prøver når det samtidig er stor etterspørsel etter teoriprøver.

- Det er viktig at de som melder seg opp til teoriprøve stiller godt forberedt. Det er også mulig å få utlevert hodetelefoner hvis du vil ha oppgavene og svarmulighetene på prøvene opplest på norsk, sier Foslund.

Kortere ventetid for oppkjøring

I det siste halve året har det vært gledelig kort ventetid på oppkjøring. Tallene for de praktiske førerprøvene viser at det er gjennomført 72 124 prøver i første halvår. 78 prosent av disse har bestått. Sammenlignet med første halvår 2023 ser vi en nedgang i etterspørselen for praktiske førerprøver.

- Vi vet at det i sommerhalvåret er flere som vil melde seg opp til praktisk førerprøve i klasse B og til MC, så ventetiden vil øke noe, sier avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i Statens vegvesen

Kontakter

Pressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)

* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere

Tel:940 10 401pressetk@vegvesen.no

Dokumenter

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye