Vil grille mer grønnsaker
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.

Nesten halvparten av oss griller grønnsaker
En undersøkelse som nylig ble gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser et stort engasjement for å grille grønnsaker. Det er hele 45 % av befolkningen som griller grønnsaker hver gang eller ofte når de griller (1). Det er flere kvinner enn menn som legger grønnsaker på grillen hver gang de griller (18 % vs. 11 %), og selv om kvinner oftere griller grønnsaker ser vi en indikasjon på økning hos menn fra en lignende undersøkelse gjennomført i 2022 (2).
Kjøtt, pølser og burgere er det vi griller mest av. 85 % sier de griller kjøtt hver gang eller ofte. Tilsvarende var det 62 % som svarte det samme for pølser, og 44 % på burgere.
Derfor griller vi ikke grønnsaker
De vanligste årsakene til å ikke velge grønnsaker på grillen er preferansen for salat til grillmaten eller at det rett og slett ikke er en vane. Mange vet heller ikke hvilke grønnsaker som egner seg for grilling eller hvordan de skal tilberede dem.
Grønnsaker er det flest ønsker å grille mer av (58 %), og spesielt de som allerede griller grønnsaker ofte vil gjerne grille mer av det. 69 % av de som griller grønnsaker hver gang eller ofte, planlegger å øke sitt grønnsaksforbruk på grillen.
Undersøkelsen viser at paprika, løk og tomat de mest populære grønnsakene på grillen, og at mange ønsker å grille mer squash og asparges. Ernæringsrådgiveren mener imidlertid at nesten alt av grønnsaker kan grilles.
– Når du griller grønnsaker, får de en nydelig karamellisert smak, og det er så enkelt. Alt du trenger er en nøytral olje, salt og pepper. Pensle med litt olje før du legger dem på grillen og juster grilltiden etter størrelsen på bitene. Store biter tar lengre tid, mens små biter blir raskere ferdig. Bruk hvilerist eller indirekte varme etter et par minutter på direkte varme for å unngå at grønnsakene blir svidd.
Vet du ikke hva du skal legge på grillen? Her er 10 tips:
- Purre: En purre kan deles i 3-4 store biter og legges rett på grillen som den er
- Nykål/spisskål: Del i båter og legg på grillen. En klatt smør og litt salt på toppen ved servering er nydelig til. Du kan også toppe den med pesto eller en syrlig vinaigrette.
- Paprika: Fjern frøene, del paprikaen i store biter og legg på grillen. Du kan eventuelt tre bitene på et grillspyd om de blir små, gjerne kombinert med løk.
- Spisspaprika: Kutt av toppen, dra ut frøene og grill den som den er, eller fyll den med noe godt. Det er veldig godt å fylle den med fetaost.
- Rester av kokte nypoteter: Legg på grillen! Eller kok nye og legg på grillen.
- Gulrot: Del på tvers, pensle med olje og grill.
- Hjertesalat: Del i to, pensle med olje og legg rett på grillen ett par minutter. Ha over en syrlig vinaigrette eller pesto.
- Blomkål: Del blomkål i 1-2 cm tykke skiver, pensle med olje og grill. Kan også pensles med BBQ-saus.
- Grill frukt: Frukt kan også grilles, grilling gjør frukten ekstra søt og god. Grillede nektariner som blandes i en salat med mozzarella, grønn bladsalat, rødløk, tomater og balsamico er en sikker vinner.
- Sitron: Del i to og legg med kuttsiden ned på grillristen. Saft fra grillet sitron er nydelig å ha over de grillede grønnsakene.
Undersøkelser:
1. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Respons analyse på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2024.
2. Landsrepresentativ markedsundersøkelse gjennomført i felt av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, mai 2022
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom