Kulturdirektoratet

Bærekraftig turnévirksomhet og samarbeid på tvers av landegrenser

Del

Internasjonal kontakt og utveksling er en viktig del av det profesjonelle musikk- og scenekunstfeltet. Nå har fire norske aktører fått penger til å teste ut bærekraftige måter å turnere og samarbeide internasjonalt på.

Skiltet ved inngangspartiet til Nøtterøy kulturhus.
Nøtterøy kulturhus har mottatt penger i samarbeid med Dansk Danseteater for prosjektet «Reimagining international touring». Nøtterøy kulturhus

Pengene kommer fra utviklingsprogrammet International Touring and Environmental Responsibility. Programmet er et samarbeid mellom Kulturrådet, Arts Council England og Statens kunstfond Danmark. 

– Vi er nødt til å tenke nytt om hvordan internasjonalt samarbeid skal foregå framover. Samarbeidsprogrammet med våre engelske og danske kolleger styrker bærekraftskompetansen i kunst- og kulturfeltet og utvikler nettverk på tvers av landegrensene. Det gir oss mulighet til å prøve ut nye bærekraftige måter å skape og dele kunst og kultur på. Nå gleder vi oss til å følge prosjektene som har fått tilskudd. Erfaringene deres kan deles med flere i musikk- og scenekunstfeltet, sier Sigmund Løvåsen, leder i Kulturrådet. 

Ny modell for bærekraftig turnépraksis 

Nøtterøy Kulturhus er én av de norske aktørene som har mottatt prosjektmidler. I samarbeid med Dansk Danseteater skal de nå gjennomføre prosjektet «Reimagining international touring». Kulturhuset tar ansvar for å legge opp en turnéplan for det danske dansekompaniet. Kompaniet skal besøke 8 – 10 steder langs den norske sørlandskysten der klimavennlig transport kan benyttes.  

– Vi er særdeles takknemlige og ydmyke over å ha blitt tildelt en solid støtte fra Kulturrådet, Arts Council England og Statens kunstfond Danmark til dette prosjektet. Vårt håp er at vi vil kunne vise at det er mulig å skape bærekraftige turnéer, men også å synliggjøre eventuelle merkostnader som et bærekraftig alternativ medfører. Vi gleder oss stort til samarbeidet med Dansk Danseteater, og til å la publikum i Norge få oppleve forestillingen deres KØTER!, sier kulturhusleder Einar M. Schistad. 

Nøtterøy Kulturhus har i mer enn 20 år hentet inn internasjonale scenekunstproduksjoner av høy kvalitet. De siste 15 årene har de i tillegg produsert turnéer i Norge når de inviterer utenlandske kompanier til Nøtterøy Kulturhus.   

– For oss er det viktigere at flest mulig publikummere i Norge skal få muligheten til å oppleve stor scenekunst, enn at Nøtterøy Kulturhus til enhver tid skal være unike i programmeringen av scenekunst, og det eneste kulturhuset som viser en produksjon. Vi ser jo også at både klimaavtrykkene og de økonomiske kostnadene per forestilling reduseres mye ved å produsere turneer, sier Schistad.  

Liggende%20bilde%20fra%20danseforestillingen%20K%D8TER%20av%20Dansk%20Danseteater.%2010%20dansere%20st%E5r%20rundt%20en%20stor%20vifteform.%20En%20danser%20sitt%20hodet%20stikkende%20opp%20i%20midten%20av%20viften.
Forestillingen KØTER av Dansk Danseteater skal på turné langs den norske sørlandskysten. Catrine Zorn

Dette er de øvrige prosjektene som har mottatt midler

  • Pathways to Process – et samarbeid mellom norske Elle Sofe Company, britiske Art Reach og danske Olga Regitze. I prosjektet legger aktørene opp til å skape ny kunst gjennom langsom reising og dialog underveis. Kostymer og drakter er det kunstneriske utgangspunktet, og gjennom prosjektet diskuteres spørsmål omkring minoriteter, småsamfunn, diskriminering og rettferdighet. 

  • Green Harmony – norske Øyafestivalen og britiske Offshoot Tours skal samarbeide om en bærekraftig flyfri turné for et engelsk band til Øyafestivalen i 2025. Gjennom prosjektet videreutvikler Øyafestivalen sitt allerede vel etablerte bærekraftfokus. Prosjektet vil ta i bruk Green Producers Tool og dele kunnskap underveis.  

  • Sustainable Composition and Creative Sound Practices – et samarbeid mellom norske Ultimafestivalen, britiske Huddersfield Contemporary Music Festival og Nordic Music Days. Aktørene samarbeider om et ettårig kurs for komponister og lydkunstnere om å skape kunst på en bærekraftig måte. Prosjektet skal omfatte workshops, enkeltvis oppfølging, prosjektmidler og mulighet for presentasjon på Huddersfield-festivalen i 2025. 

  • Collaborative Learning Initiative – danske ILT Festival og britiske Caravan skal spre kunnskap fra bærekraftprogrammet videre gjennom å invitere scenekunstnere i de to landene til kompetanseheving, utprøving og erfaringsdeling. 

Se hele listen over søknader og tildelinger her.

Om det internasjonale bærekraftsprogrammet 

I fjor inngikk Kulturrådet et samarbeid med Arts Council England og Statens kunstfond Danmark for å kunne tilby musikk- og scenekunstaktører i Norge deltakelse i utviklingsprogrammet International Touring and Environmental Responsibility (ITER). 

Ti norske, seks danske og åtte engelske deltagere ble tidligere i år valgt ut til å delta i et tremåneders seminarprogram ledet av den anerkjente britiske organisasjonen Julie’s Bicycle. Organisasjonen har arbeidet med klima, miljø og bærekraft i kunst- og kulturfeltet siden 2012. Mot slutten av seminaret kunne deltakerne søke om prosjektmidler til å samarbeide seg imellom. Av totalt åtte søknader ble fem av prosjektene valgt ut til å få prosjektmidler. Prosjektene vil i tillegg få mentorbistand fra Julie’s Bicycle underveis i arbeidet.  

Kulturrådet har vedtatt å delta videre i samarbeidet med Arts Council England og Statens Kunstfond Danmark. Utlysning av ny runde i utviklingsprogrammet kommer våren 2025. 

Les mer om utviklingsprogrammet her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skiltet ved inngangspartiet til Nøtterøy kulturhus.
Nøtterøy kulturhus har mottatt penger i samarbeid med Dansk Danseteater for prosjektet «Reimagining international touring».
Last ned bilde
Stående portrettbilde av Einar M. Schistad, leder av Nøtterøy Kulturhus, som smiler bredt.
Einar M. Schistad, leder av Nøtterøy Kulturhus
Last ned bilde
Liggende bilde fra danseforestillingen KØTER av Dansk Danseteater. 10 dansere står rundt en stor vifteform. En danser sitt hodet stikkende opp i midten av viften.
Forestillingen KØTER av Dansk Danseteater skal på turné langs den norske sørlandskysten.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye