Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
![Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG gir tips til hvordan du kan unngå å kaste frukt og grønt når du skal på ferie eller når du kommer hjem.](/data/images/public/89251/18169861/3257923f-96f3-4c6a-81f2-3ed83837d801-w_720.jpg)
– Den beste måten å unngå matsvinn på er å planlegge måltidene nøye dagene før du drar. Se over hva du har i kjøleskapet og bruk opp dette, istedenfor å handle mer. Det du ikke får brukt, kan fryses eller tørkes. Men det er ikke bare å legge alt rett i fryseren, mange grønnsaker bør forvelles først, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.
Derfor bør grønnsakene forvelles først
Frukt og grønnsaker som du ikke rekker å spise før ferien, kan enkelt fryses ned. Å fryse grønnsakene er et godt alternativ, men de fleste bør kuttes opp og forvelles.
– Forvelling kan høres komplisert ut, men det innebærer egentlig bare å koke grønnsakene raskt og deretter kjøle dem ned. Denne prosessen er viktig for å bevare grønnsakenes næringsinnhold, konsistens og smak. Ved å forvelle unngår du at grønnsakene blir myke og mister smaken, sier ernæringsrådgiveren. Hun forteller at dette er hensyntatt når du kjøper ferdige fryste produkter i frysedisken, og at frukt og grønt fra frysedisken er like sunne som ferske.
Løk, purre, paprika, tomater og krydderurter skal ikke forvelles før frysing. Løk, purre og paprika kuttes i terninger og fryses ned i en lufttett boks eller frysepose. Tomater kan fryses hele. Etter en runde i fryseren egner disse grønnsakene seg best til å brukes i en varm rett, og ikke som ferske grønnsaker til ferske salater eller lignende.
Frukt og bær fryses ferske uten å forvelles. Frukten kuttes opp først. Et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.
Suppe og saus i fryseren
– Har du tid er det lurt å lage tomatsaus eller tomatsuppe av tomatene som du ikke får spist før ferien og fryse ned i porsjonsbegre. Perfekt å ha i bakhånd når ferien er over, og den hektiske hverdagen starter igjen, sier Sagen.
Rotgrønnsaker og poteter som må brukes? Lag en deilig suppe, avkjøl og frys ned om du ikke får spist den før avreise. Potet gir god konsistens til suppen. Se våre suppeoppskrifter her.
Tørk og frys urter
Friske urter kan tørkes eller fryses for å forlenge holdbarheten. Bind dem sammen i små bunter og heng dem opp på et tørt og varmt sted. Når de er tørre, kan du smuldre dem opp og oppbevare dem i lufttette beholdere. Tørkede urter kan brukes i matlagingen hele året. Urter er også fine å fryse. Finhakk urtene og putt dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned, da kan du kan ta opp en terning og legge den rett i pannen når du skal steke noe. Urter kan også hakkes og fryses i isbitformer med vann, perfekt å ha i supper og gryter.
Slik forveller du grønnsaker
For å forvelle grønnsaker før frysing trenger du en stor bolle med isvann (helst med isbiter), en kjele med kokende vann, og en sil eller et dørslag.
Slik gjør du:
- Rens og vask grønnsakene. Forbered en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.
-
Kok opp usaltet vann. Når vannet fosskoker, kan du starte forvellingen.
-
Legg 0,5-1 kg grønnsaker i et dørslag og sett det i det kokende vannet, slik at vannet dekker grønnsakene helt.
-
Beregn koketiden fra når vannet begynner å koke igjen etter at du har tilsatt grønnsakene. Pass på at de ikke koker for lenge.
-
Flytt dørslaget til isvannet for rask nedkjøling, og la grønnsakene ligge der like lenge som koketiden.
-
La grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle.
-
Pakk dem inn og frys dem med det samme.
Oppskrifter:
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
Derfor er årets nykål ekstra søt8.6.2024 13:00:07 CEST | Pressemelding
Årets nykål meldes å være av den beste kvaliteten på mange år takket være den gode og varme våren. Vi kan nå glede oss over at den er i butikk og vil vare langt utover sommeren. Legg den i handlekurven og lag de deiligste retter i sommervarmen.
Nå kommer de norske grønnsakene på løpende bånd30.5.2024 09:58:17 CEST | Pressemelding
Med den varme våren kommer nå de norske sesongvarene som vi har ventet på- en etter en. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene og bærene.
Derfor lukter det det snålt når du har spist asparges19.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vet du hvorfor det lukter litt rart når du tisser etter du har spist asparges eller hvor aspargesen skal knekkes? Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret fra frukt og grønt (OFG) har svarene.
Tid for Asparges14.5.2024 13:25:15 CEST | Pressemelding
Asparges kalles grønnsakenes konge, og det er ikke så rart. Den korte sesongen gjør at den er ettertraktet og har et litt eksklusivt preg over seg. Da gjelder det å nyte denne gode delikatessen mens man kan.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom