Mettet endeved stopper råten: – Det slurves utrolig mye
Ubeskyttet endeved trekker til seg fuktighet og skaper råte i kledning. – Det har vært en del fokus og feilinformasjon rundt at man maler hus råtne. Dette er selvsagt «fake news» og feil.

– Det har vært en del fokus og feilinformasjon rundt at man maler hus råtne. Dette er selvsagt «fake news» og feil. Det er fukt som skaper råte, sier Kristian Standli Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.
– For å unngå fukt i kledningen så må overflaten beskyttes. Det slurves utrolig mye og trolig mye mer enn tidligere når det gjelder behandling av endeved. Slurvete behandling kombinert med hurtigvoksende tre er en veldig dårlig kombinasjon, for mye av kledningen nå fremstår nesten som en svamp når det gjelder fuktighet. Derfor må vi sørge for at fukt ikke trenger inn, legger han til.
Han får støtte fra Lars Petter Rustan hos Jordan.
– Endeved er steder man ofte glemmer å male eller beise. Når vannet renner nedover husveggen, trekker det opp i treverket via endeveden. Den fungerer som sugerør. Når det skjer, vil det bli råte og sprekkdannelser i kledningen, forklarer Rustan.
Fabrikkbehandlet er ikke ferdigbehandlet
Alt treverk som er kappet er utsatt. Det være seg kledningsbord, terrassebord, dør- og vindusomramminger og treverket i stakittgjerdet. Du bør sørge for at alle ender er godt beskyttet med grunning eller impregneringsolje før du dekker med maling.
– Alle hus har endeved som det er viktig å beskytte. Og tenk på fabrikkgrunnet eller -beiset kledning. Der er det mange snittflater, og det er veldig sjelden at det er behandlet fra leverandøren. I tillegg har snekkeren kappet og skjøtet litt. Derfor er det veldig viktig å gå over med grunning og maling når det settes opp, sier Rustan.
– Ved enkle grep kan risikoen for råte reduseres betraktelig. Instruer tømreren og få dette gjort med en gang. Dersom du ser at det sprekker her og der, vet du hvorfor, påpeker Owren.
Hvorfor er endeveden så viktig?
Inne i alt treverk finnes tynne rør som transporterer vann til treet mens det lever. I disse rørene trekkes vann opp av kapillærkreftene, og dette fortsetter også når treverket er sagd og kappet til kledningsbord, vindusdetaljer og rekkverk med mer.
Råtesopp angriper treverk som er fuktig. Da må treet ha en fuktighet på over 20 prosent, og soppen trives best med en fuktighet mellom 30-50 prosent. Råtesoppen bryter ned cellulosen i treet, og treverket kan få uopprettelige skader. Begynnende råteskade kan være vanskelig å oppdage, fordi de ofte angriper treverket innenfra.
Ved å forsegle endeveden med en olje som trenger inn i treverket, forhindres det kapillære oppsuget, slik at treverket holder seg tørt.
Følg med på spikeren
Fukt trenger ikke bare inn i endeveden. Spikerhodet skal ikke slås inn i treverket, men ligge i flukt kledningens overflate. Juster derfor ned trykket på spikerpistolen, eller bruk hammer.
Hvis spikeren slås for langt inn dannes et hull der vann kan trenge inn – med råteskader til følge. Ved hull og skader på kledningen beskyttes treverket ved at treverket sauses godt inn med impregneringsolje.
Her er ulike måter å behandle endeved på:
Dypping
Dypp enden av kledningsbordet i en bøtte med grunning eller impregneringsolje før det monteres på veggen.
Vinklet langpensel
Er treverket allerede montert, og det er mulig å komme til under kledningsbordene, er det bare å gå i gang med en pensel.
– Bruk en vinklet langpensel. Det gir litt ekstra rekkevidde og du kommer enkelt til på vanskelige steder, sier Rustan.
Påfør godt med grunning eller impregneringsolje. Ikke spar på godsakene, treverket skal mettes, så 3-4 strøk er fint. Påfør vått i vått. Så er det bare å dekke godt med maling, vanlig er to strøk.
Sprøyte og svamp
Mange har kledning som står så tett ned på vannbrettet ved vinduene at det blir vanskelig å komme til med pensel på endeveden. Da har Roger Fridheim, malermester og teknisk supportkonsulent hos Flügger, et lurt tips:
– Der det er vanskelig å komme til med pensel, kan du bruke en medisinsprøyte du fyller med olje. Jeg bruker en tyntflytende og penetrerende olje som hindrer sopp og råte å gro på overflatene. Sprøyt inn oljen der du ikke kommer til ellers. Til hjelp kan du også dytte en svamp innunder kanten mellom endeved tilstøtende konstruksjon, og fylle svampen med olje fra sprøyten, tipser han.
Klut og bredsparkel
Lars Petter Rustan har også en annen lur metode for å komme til trange plasser.
– Legg en mikrofiberklut rundt en bredsparkel og stikk den innunder kanten. Så kan du fukte kluten med en pensel med olje. Da vil oljen trekke inn i treverket, råder han.
Godt utført
Etter at endeveden er behandlet med grunnings- eller impregneringsolje er det viktig å påføre godt med dekkende maling eller beis i henhold til produsentens anvisning.
Bruk produkter fra samme malingsystem. Ved alt malearbeid er det viktig å lese og følge den anvisning som produsenten av malingen har laget.
Nøkkelord
Kontakter
Kristian OwrenAdministrerende direktørIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:926 88 260kristian@ifi.noEmma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noBilder








Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Derfor bør du male panelet NÅ28.2.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Lei av mørke, gulnede panelvegger som stjeler lyset i rommet? Akkurat nå er den beste tiden for å gjøre noe med det! Når luftfuktigheten er lav og treverket er på sitt tørreste, får du et penere og mer holdbart resultat når du maler panelet.
Farlig fyring? Slik unngår du pipebrann31.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Når temperaturen synker og vi fyrer mer, øker også risikoen for pipebrann. – Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og føre til alvorlige skader, advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen.
Snø langs fasaden? Fjern den før det blir dyrt24.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Snø som samler seg langs husveggen kan virke isolerende, men skjuler en risiko for skader på grunnmur og kledning. Ekspertene advarer: Fjern snøen før det blir et problem.
Brodder inne: dårlig for gulvet, farlig for deg17.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Like vanlig som is og snøen legger seg, velger tusenvis av vandreglade nordmenn å traske rundt inne med piggene ute, og som tidligere år er IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør ute med sitt varsko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom