Farmasiet

2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge

Del

En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om. 

Hele 5 av 10 gutter i alderen 16-30 år ble solbrent i fjor.
Hele 5 av 10 gutter i alderen 16-30 år ble solbrent i fjor. Shutterstock

Undersøkelsen som er gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet, har sett nærmere på solkremvanene til gutter i alderen 16-30 år. Her kom det frem at 48 prosent ikke smurte seg godt nok i fjor og ble solbrente flere ganger. Hele 1 av 10 smurte seg ikke i det hele tatt. 

På spørsmålet om hvor ofte de påfører solkrem i løpet av en solrik dag om sommeren i Norge, svarte kun 6 prosent at de smører seg 3-4 ganger, hele 21 prosent svarer at de smører seg sjeldnere eller aldri, og 34 prosent svarte én gang om dagen. Halvparten sier de bruker solkrem med høy faktor, men smører seg sjeldent. 

– Anbefalingen er å smøre seg 15-30 minutter før soling, og deretter minst annenhver time. Dette gjelder også ved bruk av høy faktor. Hvis man bader, svetter eller tørker av solkremen med et håndkle, burde man smøre seg enda oftere, sier Farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet, Stig Henning Pedersen.

Prioriterer rask brunfarge  
Pedersen synes spesielt ett funn fra undersøkelsen er urovekkende: 21 prosent av guttene svarer at de ikke smører seg eller smører seg sjeldnere om sommeren i Norge fordi de vil få raskere brunfarge.  
 
Pedersen synes dette høres ut som et gufs fra åttitallet og mener det er på tide at guttene lærer å smøre seg. Den riktige måten gir ikke bare best solbeskyttelse, men også den fine fargen de har så lyst på.  
 
– Man får ikke nødvendigvis raskere farge ved å unngå solkrem. Fargen er et resultat av melaninproduksjonen i huden, som er kroppens naturlige forsvar mot UV-stråler. Solkrem hindrer ikke produksjonen, men reduserer risikoen for hudskader. Du vil fortsatt bli brun med høy faktor, men på en sunnere og mer gradvis måte. Dette gir også en finere og mer langvarig farge, enn å ikke bruke solkrem eller lav faktor, sier han og legger til: 

– Det viktigste er at solkrem med høy faktor beskytter huden mot skadelige UV-stråler, som kan føre til solskader og økt risiko for hudkreft. I tillegg til å hindre solbrenthet, beskytter det også mot tidlig aldring av huden. Hele 57 prosent svarte at de ikke visste at regelmessig bruk av høy faktor bidrar til en finere og mer langvarig brunfarge. 

Tror ikke man trenger solkrem i skyggen 
Hele 41 prosent innrømmer at de ikke smører seg når det er overskyet. Pedersen minner om at sola kan ta like mye, om ikke mer, når det er overskyet. Han tror også mange kanskje misforstår og tenker at en pause fra solen også er en pause fra solkremen.  

– Man er selvsagt mer beskyttet i skyggen eller under en parasoll enn i direkte sollys, men solstrålene kan fortsatt trenge gjennom og reflekteres fra vann eller sand. Regelmessig bruk av solkrem er derfor nødvendig uansett, sier han og avslutter: 
 
– Når hele 4 av 10 unge gutter synes det er slitsomt og tidkrevende å smøre seg, er det for mange som ikke har innsett alvoret. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, og huden har en begrenset toleranse for UV-stråler. Derfor er det viktig å lære om solbeskyttelse fra tidlig alder, og få stadige påminnelser.  

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Farmasiet og ble gjennomført i perioden 03.04.2024-16.04.2024. Antall respondenter var 503, i alderen fra 16 år til 30 år. Utvalget er landsrepresentativt og trukket tilfeldig fra Respons Analyses webpanel - Responspanelet.

Om Farmasiet
Farmasiet Apotek er Norges største nettapotek, og holder til i Oslo og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye