Ny teknologi for værvarsling kan bidra til bedre planer og beslutninger i Hæren
NORCE Norwegian Research Centre AS skal undersøke om høyoppløselige værmeldinger kan tallfeste risikoen knyttet til bruk av militære droner under arktiske værforhold.
Prosjekt Gondul skal spesielt studere planprosesser på taktisk nivå i Hæren. Rent konkret skal planlegging og prioritering av militære dronesystemer (NATO klasse 1 UAV-systemer) studeres med hensyn til skydekke og skyhøyde under værforhold med fare for ising og snøvær.
Værdroner
Meteomatics AS etablerer nå et fast sensornettverk med 30 meteodroner i Norge som kan levere hyppige og omfattende atmosfæriske data. Denne kapasiteten representerer et betydelig fremskritt fra konvensjonelle metoder, hvor datainnsamling vanligvis er begrenset til to ganger daglig.
Værprognoser fra Meteomatics værmodell EURO1k har 1-kilometers oppløsning og oppdateres hver time.Værprognosene skal brukes parallelt med værprognoser fra Meteorologisk institutt i kontrollerte eksperimenter sammen med den norske Hæren.
Hvordan tallfeste og håndtere risiko
Forskere i NORCE skal undersøke om værprognoser fra den høyoppløselige værmodellen kan redusere risiko knyttet til planlegging av norske militære landoperasjoner. Dette skal forskerne gjøre ved å se på hvordan Hæren kan kvantifisere risikoen knyttet til prioritering av UAV-ressursene sine i tid og rom. I praksis: Dersom værprognoser laget med Euro1K-modellen reduserer risiko; hvordan, og i hvor mye?
De vil også finne ut hvordan den norske Hæren eventuelt kan integrere værinformasjon fra høyoppløselige værprognoser på generell basis knyttet til sine eksisterende operative prosedyrer.
Camilla Stoltenberg, konsernsjef i NORCE, ser frem til samarbeidet:
– Ved å dele resultatene kan vi vise hvor stor verdi slike høyoppløselige værprognoser kan ha for militære landoperasjoner. Kanskje kan vi sammen utvikle ny kunnskap som Hæren kan bruke til å forbedre sine beslutningsprosesser? Dette viser at uavhengig vitenskapelig forskning kan bidra vesentlig også til Norges forsvarsevne i denne typen teknologioverføring.
Martin Fengler, administrerende direktør og grunnlegger av Meteomatics, ser stort potensiale i bruk av værmodellen i Norge:
– Vi er veldig stolte av å levere 30 Meteodroner inkludert Meteobase til Norge. Dette vil betydelig forbedre datagrunnlaget for nøyaktige værvarsler over hele landet. Teknologimodenheten til våre Meteodroner er allerede demonstrert i flere land. Nå er vi spente på å se våre Meteodroner ta av i Norge.
Samarbeidet mellom Meteomatics og NORCE understreker ikke bare den kritiske rollen avansert teknologi har i møtet med moderne utfordringer, men setter også en ny standard innen meteorologi, og lover betydelige forbedringer i hvordan vær kan forutsies og håndteres. Historiske sensordata fra værdronene vil være åpent tilgjengelig for alle norske forskningsinstitusjoner som for eksempel Meteorologisk institutt og NORCE til bruk i fremtidige nye forsknings- og utviklingsprosjekter.
Nøkkelord
Kontakter
Nils Håheim SaersOveringeniør/ProsjektlederNORCE
Tel:+47 970 74 340niha@norceresearch.noBilder
Lenker
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Meteomatics
Meteomatics' EURO1k værmodell har en unik oppløsning på én kilometer og gir uovertruffen nøyaktig værdata for hele Europa. Den ekstremt brukervennlige API-teknologien gir direkte sanntidstilgang til rundt 1 800 værparametere. Ved å bruke NASAs 90m digitale terrengmodell er historiske analyser og hyperlokale prognoser mulig over hele verden. Meteodronene utviklet av Meteomatics og produsert i Sveits flyr i en høyde på opptil 6 000 meter og fyller det meteorologiske datagapet fra jordens nedre atmosfære, som er spesielt relevant for værhendelser.Meteomatics ble grunnlagt i 2012 og sysselsetter over 130 personer. Selskapet har hovedkontor i St. Gallen, Sveits, og lokalkontor i Oslo.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom