Østlandet mest utsatt for farlig lyn

Del

Sommer er høysesong for farlig lynnedslag og Østlandet er statistisk mest utsatt. Med noen enkle grep kan du sikre boligen din. 

  • I år hadde vi kraftig lyn allerede i mai og det er uvanlig tidlig. Vi anbefaler å sjekke om du har et overspenningsvern i sikringsskapet, for å sikre boligen best mulig, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia. 

Et overspenningsvern er en komponent som kobler ut sikringen ved overbelastning, for eksempel ved lynnedslag. Boliger som er bygget etter 2012 er påbudt å ha overspenningsvern. Men regelen har ikke tilbakevirkende kraft, så de som bor i eldre boliger enn det, burde undersøke dette. 

Østlandet mest utsatt 

Østlandet har statistisk mest farlig lyn i løpet av året. Spesielt er Akershus høyt oppe på listen over områder der det lyner mest, ifølge Meteorologisk Institutt.  

  • Som et østlandsselskap og ansvarlig for å sikre strøm til to millioner innbyggere i Oslo, Akershus, Østfold og Innlandet følger vi nøye med på værutviklingen, sier Morten Schau i Elvia. Om sommeren ser vi at farlig lynnedslag ofte er årsaken til strømbrudd og skader på boliger.  

Morten Schau gir fem enkle råd mot farlig lyn: 

1.Installer overspenningsvern i sikringsskapet 
Med overspenningsvern kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger fra 2012, men regelen har ikke tilbakevirkende kraft, derfor er det viktig å sjekke om du har overspenningsvern hvis du bor i en eldre bolig. Overspenningsvern koster rundt 2000 kroner og skal installeres av autorisert elektriker. 

2. Installert godkjente vern Det skilles mellom finvern og grovvern. Vernene du benytter bør være FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd). Hvert år gjør lyn skader for flere hundre millioner kroner. Et godkjent vern sikrer deg for store utgifter hvis du får skader som følge av lynnedslag. 

3. Trekk ut støpsler fra stikkontakten 
Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på elektriske anlegg som TV, kaffetrakter og PC når det lyner.  

4. Ikke opphold deg i høyden  

Lynet slår oftest ned på det høyeste punktet. Ved lynnedslag er det lurt å ikke oppholde deg på en fjelltopp, og heller ikke på en golfbane eller i nærheten av høye trær. 

5. Ikke bad når det lyner 
Vann leder elektrisitet. Derfor er det lurt å ikke bade, hverken utendørs eller i badekar, når det lyner. 

Nøkkelord

Kontakter

Elvia er ansvarlig for Norges største nettområde. Vårt strømnett dekker totalt ca. 50 000 km2. Det tilsvarer et område som er litt større enn Danmark – 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det vil si at vi alltid er på jobb for å sikre at alle våre kunder har strøm, og at vi rykker ut for å reparere dersom det skulle oppstå en feil på en komponent i strømnettet. Fremtiden er elektrisk, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet. Med over 850 ansatte er vi godt rigget for fremtiden, den stadige utviklingen og elektrifisering av nordmenns hverdag. Gjennom å sikre effektiv tilgang på strøm legger vi til rette for det grønne skiftet, for bærekraft og langsiktige valg.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye