Hovedveiene til og fra Oslo: Kø og forsinkelser koster 5 milliarder i året
På alle de seks viktigste og største hovedveiene til og fra Oslo, er det daglig lange køer og saktegående trafikk i rushtiden. Til sammen koster dårlig fremkommelighet samfunnet - bare på disse veiene - 5,1 milliarder kroner årlig. Dette kommer på toppen av at bilistene årlig betaler inn om lag 4,5 milliarder i bompenger.

Både på hverdager til og fra jobb, og i helger til og fra hytta, stamper bilistene i kø. Enten de skal til eller fra byen. Eller om de må rundt eller gjennom Oslo for å komme seg dit de skal. På strekninger som utenom rushtiden er unnagjort på minutter, krever morgen- og ettermiddagstrafikken både tid og tålmodighet. I samme køen står lastebiler med varer, og håndverkere som skal til og fra jobb. Alle har store fremkommelighetsproblemer som koster samfunnet store summer hvert år.
Det kommer fram i en omfattende undersøkelse Vista Analyse har gjort på oppdrag fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
- Målingene som denne undesøkelsen bygger på, er gjort med utgangspunkt i trafikken på de seks strekningene en helt vanlig onsdag. Det betyr enkelt sagt, at anslagene er svært konservative og at de reelle samfunnskostnadene er langt høyere, sier fagsjef Siri Hov Eggen i OFV.
E18 Vest koster mest
Aller verst er det på strekningen E18 Vest (Asker-Sørenga), der fremkommelighetsutfordringene, altså køene, har en årlig prislapp på 1 445 millioner kroner per år.
Strekningen Rv159 (Lillestrøm-Furuset) har den laveste fremkommelighetskostnaden, med 159 millioner kroner per år. Denne strekningen skiller seg fra de andre fem veistrekningene som analysen omfatter, ved at det er større forsinkelser i ettermiddagsrushet i retning Lillestrøm, sett i forhold til morgenrushet mot Oslo.
Ny indeks for framkommelighet
Undersøkelsen er gjort for å bidra til større vektlegging av fremkommelighet i arbeidet med – og oppfølging av - Byvekstavtalen og Oslopakke 3 som nylig ble vedtatt videreført.
I motsetning til tradisjonelle indekser for fremkommelighet, som kun viser gjennomsnittlige reisetider, har OFVs forslag til ny fremkommelighetsindeks en mer direkte kobling mot de samfunnsøkonomiske kostnadene som følge av redusert fremkommelighet.
Analysen har målt (trafikkmengden og) fremkommeligheten på de seks mest trafikkerte og viktigste hovedveiene inn og ut av Oslo. Disse strekningene er:
- E18 Vest (Asker-Sørenga)
- E6 Nord (Kløfta-Sørenga)
- E6 Sør (Vinterbro-Sørenga)
- Ring 3 (Ryen-Lysaker)
- E18 Sør (Vinterbro-Sørenga)
- Rv159 (Lillestrøm-Furuset)
Målt over hele døgnet er det ikke så store forskjeller mellom de ulike strekningene, og veikapasiteten er god på de ulike strekingene – døgnet sett under ett. Men ikke i rushtiden, da er kapasiteten sprengt en rekke steder.
- Fremkommelighetsindikatoren vil kunne bli et viktig verktøy for alle byområder i landet som sliter med kø- og kapasitetsutfordringer, sier Siri Hov Eggen.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Hov EggenFagsjef
Tel:97767238she@ofv.noØyvind Solberg ThorsenAdministrerende direktør
Tel:95926018ost@ofv.noLenker
Om OFV
Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er en politisk uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for tryggere, bedre og mer effektive veier i Norge. OFV publiserer statistikk om bilsalget og kjøretøyparken, og har Norges beste database med priser og data på alle nye biler og motorsykler.
Opplysningsrådet for Veitrafikken
Wergelandsveien 1 - 3
0167 Oslo
www.ofv.no

Følg pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)
Stadig flere velger elbil i Norden18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Norge leder suverent, men er ikke lenger alene i Norden om å ha god fart i salget av nye elbiler. I februar var det en markant økning i elbil-andelen både i Norge, Danmark, Sverige og Finland, sammenlignet med februar 2024. Samtidig var Finland totalt sett alene om nedgang i nybilsalget i februar.
Fylker som vedlikeholder veiene, straffes økonomisk4.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Fylkesveiene er i forfall, men fylker som forsøker å vedlikeholde veinettet, får mindre penger fra staten. Samtidig belønnes de som lar veiene forvitre med økte tilskudd. Det viser en ny rapport fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).
Vårlysning i nybilsalget – på tross av usikre tider3.3.2025 10:55:26 CET | Pressemelding
I likhet med januar, var det også i februar god fart i nybilsalget, og det ble registrert 8 949 nye personbiler. Det er 21,3 prosent flere enn i februar i fjor. Nybilsalget så langt i år tyder på økt økonomisk optimisme, og flere realiserer nybil-drømmen som har stått på vent. Registreringstallene peker mot en normalisering etter to år med lavt nybilsalg.
Manglende veisatsing svekker beredskapen19.2.2025 13:22:28 CET | Pressemelding
Totalberedskapsmeldingen slår fast at en solid transportinfrastruktur er kritisk for Norges beredskap. Likevel er veisektoren for svakt belyst, og meldingen mangler konkrete tiltak for å sikre at veinettet fungerer, både i hverdagen og når kriser rammer.
Nordisk nybilsalg i januar: Høyt elbilsalg i Norge og Danmark – tregt i Sverige og Finland18.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Mens Norge, Sverige og Danmark hadde en opptur i nybilsalget i januar sammenlignet med januar 2024, var finnene alene om en markant nedgang. Norge toppet suverent elbilandelen med 96 prosent i januar, mens danskene hadde en elbilandel på 64 prosent. Både Sverige og Finland avsluttet januar med en elbilandel på under 30 prosent.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom